Kabineden Belediyeye

 

Önceki yazıdan devamla yerelin ölçeği genişledikçe önemi de artmakta… Yerel siyasetin genele etkisi son dönemde büyümekte. 1980’lerde üç büyük kentin belediye başkanlığını kazanan partinin sonraki genel seçimde iktidar adayı olduğu değerlendirmesiyle siyasi partiler ağırlıklarını bu kentlere verirlerdi. Günümüzde ise orta büyüklükteki kentlerin -çevreleri için kutup özellikleri de dikkate alınarak- siyaset sahnesinde güç kazandıkları görülmekte.

2014 Mart ayından itibaren her 4 Türk vatandaşından 3’ünün büyükşehir belediyelerinden hizmet alacak olması muhtemelen orta büyüklükteki büyükşehir belediyeleri üzerindeki siyasi mücadeleyi artıracak.

Bu noktada siyasette merkezden yerele veya yukarıdan aşağıya transferler gözlenmekte, parlamento hatta aktif kabine üyeleri yerel seçimlerde aday gösterilmekte.

2009 yerel seçimlerinde Kılıçdaroğlu’nun İstanbul’a başkan adayı olması; İstanbul’un nüfusu, ekonomik büyüklüğü vb. sebeplerle CHP’nin ağır topunu yerel seçimlerde değerlendirmesi olarak açıklanıp, 2014 seçimleri için iktidar partisinin görece küçük fakat süreçte artan öneme haiz gördüğü büyükşehirlerde merkez kadrolarını aday göstermesinin yeni bir uygulama olduğu farkedilmeli. 

Gaziantep, Hatay, İzmir Büyükşehir Belediyeleri için bakanlar kurulu içinden aday gösterilmesi bütünşehirlere yüklenen misyonu da gösteren bir ipucu. Geçtiğimiz yıl boyunca kulislerde Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç için de Bursa veya Manisa Büyükşehir Belediye Başkanlığı spekülasyonları yapıldığını hatırlayalım.

Geldiğimiz noktada büyükşehir belediye başkanlığı, bakanlığa tercih ediliyorsa 2014 yerel seçimleri pek de yerel geçmeyecek demektir.

Yürütülecek seçim kampanyaları, yerel adaylardan ziyade siyasi partilerin merkezlerinin ve liderlerinin kampanyaları haline gelecek, bir anlamda genel seçimlerin ilk turu gibi yaşanacaktır. Başbakan yardımcısının aday tanıtımı yaparken Hataylılar’a parmağını sallaması, düşük oy alınırsa sizinle görüşürüz demesi espri anlayışından değil mücadele tarzını ortaya koymasından kaynaklanmaktadır.