Irak'ın sadece Kerkük kentinde yer alıp, bir dönem ülkenin milli sembolü olan "rim türü ceylanlar" şimdi nesli yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Kerkük'ün Dibis ilçesindeki ormanlık alanda, Irak merkezi hükümetinin gözetiminde yaklaşık 70 rim ceylanı yaşıyor ancak ülkenin içerisinde olduğu savaş ve ekonomik krizden dolayı ceylanlar kaderine terk edilmiş durumda.

Irak Tarım Bakanlığı'na bağlı Kerkük'teki hayvanları korumadan sorumlu Süleyman Mansur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bu alanda yer alan rim ceylanlarının neslinin tükenmemesi için koruma altına alınması lazım." ifadelerini kullandı.

Dibis bölgesindeki ormanlık alanda yaşayan ceylanların 90'lı yıllarda hükümetin girişimleri sonucu koruma altına alınmaya başlandığını hatırlatan Mansur, "Bir dönem ülkenin simgesi olan ceylanlar maalesef son on yıldır hükümet tarafından ihmal edilmiş durumda." dedi. 

Ceylanların bakımından sorumlu Veteriner Yusra Enver ise, nesli tükenmekte olan ceylanlara bakacak yeterli sayıda çalışanın olmamasını dile getirdi.

Bağdat'ın son on yıldır ormanlık alan için herhangi bir işçi veya memur ataması yapmadığına sitem eden Enver, "Bırakın bakacak işçinin alınmasının, ceylanlara verilen yemleri bile kendimiz temin ediyoruz." ifadesini kullandı.