Yaşanan insanlık trajedilerinin kış mevsimi ile yüksek boyutlara ulaştığını ifade eden Aydın, özellikle Afgan halkını ilgilendiren öncelikli meseleler olan yeme-içme, barınma, huzur, güvenlik, eğitim, sağlık ve terörle mücadele konusunda Taliban hükümetinin ivedi adımlar atma zorunluluğu olduğunu söyledi.

Uluslararası tanınma bağlamında şimdilik bekle gör angajman süreci yaşayan hükümetin seçimsiz elde ettiği bu şansı, hem Afgan halkı nezdinde hemde uluslararası kamuoyundaki olumsuz imajını boşa çıkarıp fırsata çevirerek iyi kullanmalıdır.

Aksi taktirde daha önce olduğu gibi tekrar büyük bir hayal kırıklığı kaçınılmaz olur. Prof. Dr. Aydın’ın ısrarla vurgulamaya çalıştığı bir diğer hususta; Taliban’ın, ülkede farklı ve dağınık yapıdaki etnik grupları bir arada tutma adına hem hükümet kabinesine hem de bürokrasiye dahil etmesi yıllardır özlenen huzur ve güvenliğe katkı sağlayacağı gerçeğiydi.

Forum aralarında ise Türk Dünyasından katılım sağlayan soydaş ve akraba topluluk temsilcileriyle bir araya gelerek ikili görüşmelerde bulunan Aydın, öğrencilerle bir araya gelmeyi de ihmal etmedi.