TAŞKENT (AA) – "Türk Devletlerinin Demiryolu Bağlantısı: Fergana Vadisi-Anadolu" başlıklı uluslararası forum, Özbekistan'ın Fergana şehrinde düzenlendi.

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) ve Fergana Valiliği tarafından Özbekistan Ticaret ve Sanayi Odası ve Türk lojistik şirketi "MFA Lojistik" işbirliğinde düzenlenen foruma, teşkilata üye ülkelerin demir yolu işletmeleri yetkilileri ile çok sayıda uzman katıldı.

Forumda, Türk devletleri ve diğer ülkelerden lojistik ve nakliye şirketleri temsilcileri ile bu ülkelerin önde gelen ihracatçı ve üreticileri de hazır bulundu.

Fergana İl Valisi Hayrulla Bazarov, forumun açılışında yaptığı konuşmada, demir yolu taşımacılığında karşılıklı işbirliğinin güçlendirilmesi de dahil Türk Devletleri arasındaki ulaştırma-lojistik sisteminin geliştirilmesinin, çok yönlü ekonomik kalkınmanın önünü açacağını belirterek komşu ülkelerle karşılıklı ticaret hacminin de artmasına olanak sağlayacağını kaydetti.

İnşaatına başlanacak "Çin-Kırgızistan-Özbekistan" demir yolunun tamamlanmasıyla Orta Asya ülkelerinin ticari, ulaşım ve transit potansiyelini artıracağını vurgulayan Bazarov, bu demir yolunun Özbekistan'ın Avrupa piyasalarına ulaşmasında önemli rol oynayacağını söyledi.

TDT Genel Sekreter Yardımcısı Mirvohid Azimov da ana hedeflerinin, Fergana Vadisi ile Anadolu arasında yer alan ülkeleri birbirine bağlayan Trans-Hazar Koridoru, Güney ve Kuzey güzergahlarında demir yolu yük taşımacılığı hacminin artırılması olduğunu, bunun için lojistik firmalarıyla özel sektörü bir araya getirerek ihracat-ithalat için uygun bir platform oluşturmaya yönelik çalışmalarının sürdüğünü aktardı.

Forumda, Kırgızistan ve Özbekistan'ın farklı bölgelerini kapsayan Fergana Vadisi ile Anadolu arasında demir yolu taşımacılığının geliştirilmesiyle ilgili meseleler detaylı ele alındı.

Forum kapsamında ayrıca, demir yolu işletmeleri yetkilileri ile lojistik ve özel sektör temsilcileri arasında ikili görüşmeler yapıldı.