Ekim ayının son günü kutlanan ve renkli kostümler ile korku temalı süslemelere sahne olan Cadılar Bayramı için ABD'de hazırlıklar başladı.

Her yıl perakende sektörüne canlılık getiren bayram için süpermarketler ve mağazalar, bu güne özel ürünlerin yer aldığı reyonlarını şimdiden kuruyor. Market ve mağaza rafları Cadılar Bayramı temalı şeker, dekor ve kostümlerle dolarken, Amerikalıların bu yıl geçen yıla kıyasla daha fazla harcama yapması bekleniyor.

Ülkede yüzde 8'in üzerinde seyreden ve Amerikalıların yaşam maliyetini her geçen gün artıran enflasyona rağmen Cadılar Bayramı harcamalarının tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşması bekleniyor.

Amerikalıların yüzde 70'e yakını Cadılar Bayramı'nı kutlamayı planlıyor

ABD Ulusal Perakendeciler Birliği (NRF) ile Prosper Insights & Analytics'in 8 bini aşkın tüketiciyle gerçekleştirdiği anket sonuçlarından derlenen bilgilere göre, Amerikalıların yüzde 69'u bu yıl Cadılar Bayramı'nı kutlamayı ve ilgili etkinliklere katılmayı planlıyor.

Bu oran geçen yıl yüzde 65 seviyesinde kaydedilirken, Cadılar Bayramı'nı kutlayanların oranının bu yıl salgın öncesi dönemdeki seviyeyi geçmesi bekleniyor. Salgın öncesi 2019 yılında Amerikalıların yüzde 68'inin Cadılar Bayramı ile ilgili etkinliklere katıldığı kayıtlarda yer alıyor.

Cadılar Bayramını kutlayacakların yüzde 67'si bu yıl şekerleme dağıtmayı, yüzde 51'i evlerini süslemeyi, yüzde 47'si kostüm giymeyi, yüzde 44'ü balkabağı oymayı ve yüzde 28'i partiye katılmayı planlıyor.

Tüketicilerin ortalama 100 dolar harcaması bekleniyor

Cadılar Bayramı kutlamalarına katılımın artmasıyla harcamaların da artış göstereceği öngörülüyor. Söz konusu bayram dolayısıyla, tüketicilerin yapacağı harcamaların bu yıl 10,6 milyar dolar ile rekor seviyeye ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu tutarın geçen yıl ise 10,1 milyar dolar seviyesinde olduğu kaydediliyor.

Amerikalı tüketiciler, Cadılar Bayramı temalı kostümler, şekerler, süslemeler ve tebrik kartları için bu yıl ortalama 100 dolar harcamayı planlıyor. Bu tutarın geçen yılki ortalama harcama tutarının 3 dolar altında olduğu belirtiliyor.

En çok harcama kostümlere yapılacak

Bu yıl kostüm, dekorasyon ve şekerleme harcamalarının rekor seviyelere ulaşması beklenirken, tebrik kartlarına yapılan harcamalarda hafif düşüş öngörülüyor.

Cadılar Bayramı'nda her yıl olduğu gibi en fazla harcamanın 3,6 milyar dolar ile kostüm alışverişi için yapılacağı tahmin ediliyor.

Çocuk ve yetişkin kostümlerine yapılan harcamanın 2017'den bu yana en yüksek tutar olan 2,9 milyar doları, evcil hayvan kostümlerine yönelik harcamaların ise 710 milyon doları bulması bekleniyor.

Geçen yıllardakine benzer şekilde Cadılar Bayramı kutlayacakların alışverişlerine erken başlayacağı, yüzde 40'ının indirimli mağazaları ve yüzde 31'inin ise çevrimiçi alışverişi tercih edeceği öngörülüyor.

Sosyal medya, tüketici davranışında giderek daha etkili bir rol oynarken, özellikle genç tüketicilerin Cadılar Bayramı kostümleri için Instagram ve TikTok gibi platformlardan ilham alacağı belirtiliyor.