Konya'da daha önce iki kez uygun böbrek bulunduğu belirtilerek hastaneye çağrılan ancak organ nakli gerçekleşmeyen diyaliz hastası, üçüncü çağrı üzerine eşinin ısrarıyla gittiği hastanede böbrek nakli ile sağlığına kavuştu.

Yüksek tansiyon ve karın ağrısı şikayetiyle 15 yıl önce Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesine başvuran 54 yaşındaki Mustafa Büyükbalcı'ya böbrek yetmezliği teşhisi konuldu.

Hastalığın son evresinde olduğu belirlenen hastaya böbrek nakli yapılması gerektiği söylendi. Kadavradan nakil için başvuruda bulunan Büyükbalcı, iki kez hastaneye çağrılsa da nakil gerçekleşemedi.

Antalya'da beyin ölümü gerçekleşen Taylandlı bir kadından alınan böbreğin, dokumu uyumu üzerine yeniden davet edilen Büyükbalcı, hastaneye gelmek istemedi. Doktorlar ve eşinin güçlükle ikna ettiği hasta, üçüncü davette nakil oldu.

15 yıldır nakil bekliyordu

Büyükbalcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, böbreği işlevini görmediği için 15 yıldır organ nakli beklediğini söyledi.

Önceki girişimleri olumsuz sonuçlandığı için, hastaneden yeniden aradıklarında olumsuz yanıt verdiğini belirten Büyükbalcı, "Organ nakli için başvuruda bulunmuştum. Hastaneden iki kez aradılar. Gittim ancak uyuşmazlık olduğu gerekçesiyle nakil olamayınca üzüldüm. Umudumu kaybettiğim için 'Beni nakil listesinden silin, gelmeyeceğim' dedim. Onlar adımı silmemiş. Aradan bir yıl geçti ve tekrar aradılar. Eşimin de ısrar etmesi üzerine hastaneye gittim, yapılan nakil ile sağlığıma kavuştum." diye konuştu.

Sağlıklı bir hayata başlayacağı için çok mutlu olduğunu dile getiren Büyükbalcı, şöyle devam etti:

"Bana 35 yaşında bir kadın olduğunu söylemişlerdi. Ancak Taylandlı olduğunu ve Türkiye'de evlenerek 16 yıl burada kaldığını sonradan öğrendim. Beyin ölümü gerçekleştiği için organları çeşitli hastalara nakledilmiş. Kendisine Allah'tan rahmet diliyorum. Gerçekten inanması zor. O kadar uzak bir yerden Türkiye'ye gelecek ve bir organı bana nasip olacak. Çok mutluyum. Herkese organ bağışında bulunmalarını tavsiye ediyorum."

"Yakın zamanda eski hayatına geri dönebilecek"

Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şakir Tavlı da başarılı geçen operasyon sonrası hastanın durumunun iyi olduğunu anlattı.

Bu tür rahatsızlıkların tedavisi için organ bağışının önemli olduğuna dikkati çeken Tavlı, şunları kaydetti:

"Beyin ölümü gerçekleşen Taylandlı bir hastanın sol böbreğini kendisine naklettik. Sağ böbreği ve kalbi Akdeniz Üniversitesi Hastanesindeki, karaciğeri de Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki hastalara nakledildi. Hastanın böbrek yetmezliğinden dolayı kanda biriken toksin maddeler de temizleniyor. İnşallah durumu normale dönecek. Yakın zamanda eski hayatına geri dönebilecek."