Türk Akademisi Siyasi Sosyal Stratejik Araştırmalar Vakfı (TASAV), Merhum Alparslan Türkeş’in doğumunun 100. yıldönümü münasebetiyle Ankara’da bir panel düzenledi. Çok sayıda ilgilinin katılımla gerçekleştirilen panele medya kuruluşları da yoğun ilgi gösterdiği. TASAV tarafından yayınlanan “Doğumunun 100. Yıl Dönümünde Lider Türkiye İçin Alparslan Türkeş Vizyonu” başlıklı kitabın tanıtımının da yapıldığı panelde, MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın oturum başkanı, Prof. Dr. Yonca Anzerlioğlu, Prof. Dr. Hilmi Demir ve Yard. Doç. Dr. Ali Güler konuşmacı olarak yer aldı.

Merhum Başbuğ Alparslan Türkeş, Mustafa Kemal Atatürk ve şehitlerimiz için saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile açılışın yapılan panelde ilk sözü TASAV Başkanı ve MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk AKSU aldı. Aksu, yaptığı konuşmada, 2017’nin “Kerkük’ten Gence’ye, Batı Trakya’dan Bahçesaray’a, Halep’ten Almatı’ya, Kaşgar’dan Tebriz’e tüm Türk Dünyasında, Türk milliyetçiliğine gönül vermiş olanların Başbuğu, merhum Alparslan Türkeş’in doğumunun 100. yıldönümünün idrâk edildiği yıl” olduğunu vurgulayarak başladı. Taraflı tarafsız herkesin Alparslan Türkeş’in sıradan bir siyasetçi, sıradan bir asker ya da sıradan bir devlet adamı olmadığı hususunda hemfikirdir olduğunu belirten Aksu, merhum Başbuğ Türkeş’i “kutlu bir davanın yılmaz, yıkılmaz savunucusu ve büyük bir siyasî hareketin kurucusu olarak gönüllere taht kuran, Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği şekilde ufkun ötesine bakan vizyoner bir lider” olarak nitelendirdi. Aksu, Başbuğ Türkeş’in Türk Milliyetçiliği davasını, “Türk milletinin büyük ve şanlı mazisine lâyık bir istikbâl meydana getirme davası” olarak değerlendirdi ve Türkeş’in davasını “Türklük gurur ve şuuru ile İslâm ahlâk ve faziletini” bir potada eriten bir manevî temele dayandırdığını ifade etti. Alparslan Türkeş’in mücadelelerle dolu hayatından örnekler veren Aksu, O’nun fikriyatı hakkında derinlemesine açıklamalarda bulundu.

TASAV olarak doğumunun 100. yıl dönümünde Alparslan Türkeş’in üstlendiği misyon ve sahip olduğu parlak vizyonunu bir kez daha kamuoyunun dikkatine sunmayı bir sorumluluk telakki ettiklerini belirten Aksu, bu çerçeve de bir kitap yayınladıklarını ve bu kitapla Türkeş’in Türk milletini yüceltme ve Türkiye’yi güçlü kılma vizyonunu esas alarak, O’nun muhtelif konulardaki görüşlerini, tespitlerini, tenkitlerini ve önerilerini ortaya koymayı hedeflediklerini ifade etti. Aksu, yayınladıkları kitapla merhum Türkeş’in liderlik özellikleri, ekonomik, sosyal ve siyasî alandaki fikirleri, dünyaya bakışı, eğitim, hukuk, adâlet ve demokrasi anlayışı, dış politikaya ve Türk dünyasına yönelik yaklaşımı, siyaset sahnesinde efsaneleşmiş mücadelesi ve günümüzdeki sorunlara çare olabilecek çözüm önerileriyle somutlaşan vizyoner kişiliği tahlil edilmekte; böylelikle Başbuğ’un Türkiye’nin önünü açacak fikirleri bir kez daha Türk kamuoyuyla paylaşıldığını sözlerine ekledi.

Aksu’dan sonra sözü alan Semih Yalçın, Alparslan Türkeş'in her yıl büyük kitleler tarafından hayırla yâd edildiğini ve bunun her lidere nasip olmayacağını dile getirdi. “Bıraktığı miras, hiçbir endişeniz olmasın, MHP tarafından aynıyla muhafaza edilmekte ve tatbik edilmektedir” diyen Yalçın, “Başbuğ Türkeş 80 yıllık hayatı sonrasında öyle bir nesil bıraktı ki o nesil bugün Türkiye’de yeri geldiğinde Türk siyasetini de Türk milleti adına domine edebiliyor, şekillendirebiliyor. Sayıları az olsa da siyasette temsili çok rahat bir şekilde sağlayabiliyor” değerlendirmesini yaptı. Panelde söz alan Yonca Anzerlioğlu, Alparslan Türkeş’in Türk dünyasına ve Türk dış politikasına ilişkin görüşlerini tahlil etti ve Türkeş’in dış politika anlayışının esaslarını ortaya koydu. Diğer panel konuşmacılarından olan Hilmi Demir “Alparslan Türkeş’in ahlâkçılık ve din anlayışını ele alarak, onun başlattığı Türk Milliyetçiliği davasının esasen bir maneviyâta dönüş çağrısı olduğunu ve Türkiye merkezli bir medeniyet insşası projesi olduğunu anlattı. Panelde söz alan Ali Güler ise Alparslan Türkeş’in geniş vizyonunu örnekler vererek açıkladı ve Başbuğ Türkeş’in öngörülerinin gerçekleştiğini ve tarihin O’nu hep haklı çıkardığını vurgulayarak Başbuğ Türkeş’in liderlik özelliklerini ortaya koydu.

Panelin ardından TASAV tarafından düzenlenen ve MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’nin teşrifleri ile onurlandırdığı akşam yemeğinde, kitaba yazılarıyla katkı veren bilim adamları ve panelistlerin yanı sıra, TASAV faaliyetlerinde yer almış birçok uzman ve akademisyen ve STK temsilcisi bir araya geldi. TASAV Başkanı İsmail Faruk AKSU, yemekte yaptığı konuşmada, kitapta ve panelde emeği geçenlere teşekkür etti ve TASAV’a vermiş olduğu maddî ve manevî desteklerden dolayı Sayın Bahçeli’ye şükranlarını ifade etmek üzere bir plaket takdim etti.

Editör: TE Bilisim