Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Diyarbakır'daki temasları kapsamında bir otelde düzenlenen basın toplantısında, çatışmalar durduktan sonra Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yapılanları ve bu çalışmalarda gelinen aşamayı paylaşmak istediklerini belirtti.

Kararlılıkla bu işin üzerine gittiklerini, bütün şehirleri teröristlerden temizlediklerini kaydeden Özhaseki, "Önemli olan bu terörün bitmesinden sonra mağdur vatandaşların yaralarının sarılması, zararlarının tazmin edilmesi, o günün dünyasında oluşan kötülüklerin sıkıntıların son bulmasıdır." dedi.

Özhaseki, o zaman koordinatör bakanlık olarak devreye girdiklerini, şiddet yaşanan ve çok yüksek oranda bu şiddetin yaşandığı 7 bölgede baştan sona bir proje yaptıklarını belirtti.

Yatırım bedeli 10 milyar lira

Hasarın büyük olduğunu anlatan Bakan Özhaseki, şöyle konuştu:

"Bu 7 bölgede yaklaşık 70 bin konut hasarlıydı. Bunların yarıya yakını ağır hasarlı, biraz daha fazlası az hasarlıydı. 30 bin liraya kadar olanları az hasarlı olarak gördük. Onların tamamının bedelini ödedik. Yani vatandaşın camları, kapıları kırılmış, duvarları yıkılmış, ev de oturabilir durumda ise vatandaşın hasar bedelini ödedik. Bunun üzerinde olan yerlerde oturulamayacak durumda olan evlerle ilgili de vatandaşlara ev vereceğimizi taahhüt ettik. Bu 7 bölgede toplamda bizim yapacağımız yatırımların bedeli 10 milyar lirayı buluyor. Birçok yerde işlerimiz çok hızlı bir şekilde devam ediyor."

Bakan Özhaseki, Sur'da da 3 bin 700 kadar bağımsız birimin ağır hasarlı olarak tespit edildiğini bildirerek, bunların oturulamayacak durumda olduğunu, bu binaların yıkımının yapıldığını, zarar tespitlerini yaptıklarını, enkaz çalışmalarına başlayarak, bunları temizlendiklerini anlattı.

Evler geleneksel Diyarbakır evleri olacak

Terör sırasında özellikle teröristlerin içlerine girerek yuvalandıkları Kurşunlu Camisi gibi çok güzel camilerin, kiliselerin, havraların, çeşmelerin ve hanların bulunduğunu vurgulayan Özhaseki, bunların mülkiyeti kime ait ise onların hepsinin restore edildiğini bildirdi.

Özhaseki, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Mesela Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait 16 eser vardı, hasar görmüştü. Onların hepsinde restorasyon projesi başladı. Hem Kurşunlu Cami hem kilise yapılıyor. Elimizde ne kadar tarihi eser varsa aslına uygun olarak restore ediyoruz. Yaptığımız en güzel faaliyetlerin de biri de ilçede artık betonarme, briketten çirkin yapılaşma yok, yapılmayacak. Sur ilçesinde yapılacak olan bütün evler bizim bildiğimiz geleneksel Diyarbakır evleri gibi inşa ediliyor. Taş yapı, avlulu. Bu biraz zor, biraz zaman da alıyor. Çünkü boşalan mahallelerin projelerinin yapılması, kurullardan geçilmesi sonra aslına uygun olarak inşa edilmesi baya bir süreç. Ama başladık. 44 evin inşaatına başladık. Alipaşa ve Lalebey mahallelerinde 135 dönümlük bir alan var. Şu an boşaltılıyor. Bu alanda geleneksel Diyarbakır evlerinin onlarcası yapılıyor. Kurullardan geçmek üzere."