Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Bahadır Bumin Özarslan, "Atlanmaması gereken nokta müşaviri Ünal Çeviköz olanın, rotasının neresi olduğudur. Müşavirlik hizmeti alan Kılıçdaroğlu'nun rotasını, bugünlerde bizzat kendisi açıklamaktadır: TBMM'de HDP sıraları, dışarıda ise İmralı" dedi.

Bahadır Bumin Özarslan'nın twitter mesajları şu şekilde:

Mavi Vatan kavramı içine giren deniz yetki alanları, kademeli bir şekilde egemenlik yetkisinin kullanıldığı alanlardır. Bu çerçevede, iç sular ve karasuları, bir devletin tam egemenlik yetkisine sahip olduğu alanlardır.

Diğer deniz yetki alanları olan Bitişik Bölge, Münhasır Ekonomik Bölge ve Kıta Sahanlığı ise bazı konularda egemenlik yetkilerinin kullanıldığı alanlardır. Dolayısıyla kıyı devletleri, her bir deniz yetki alanında egemenlik yetkisini tamamen veya kısmen kullanabilirler.

Devletlerin tam veya sınırlı egemenliğe sahip olduğu deniz yetki alanlarında, sahip oldukları hakları kullanmaları, uluslararası deniz hukukunun yerleşik kurallarından kaynaklanmaktadır. Bir başka deyişle bu haklar, meşrudur.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin sahip olduğu deniz yetki alanları içinde kullandığı haklar, uluslararası hukukun tanıdığı ve yaygın olarak kullanılan haklardır. Hiçbir şekilde saldırganlık içermez. Tam tersine ihlâl edilmek istenen haklarını korumayı esas alır.

CHP Genel Başkanı'nın müşaviri, “saldırgan ve yayılmacı” devlet arıyor ise partisinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı'nın bugünlerde yaptığı dış ziyarette, gezindiği yerlere bakmalıdır. Kendisi de bu ziyarete eşlik etseydi, belki daha yakından anlardı.

Ancak asıl vahim olan, bu müşavirin yıllarca Türk Hariciyesi içinde görev yapmış olmasıdır. Meseleyi derinlemesine bilmesi beklenen bu zat, ya bilmemekte ya da bildiği hâlde buna rağmen konuşmaktadır.

İkinci ihtimâlin geçerli olduğu durumda, Washington'a ve Brüksel'e sinyal çakma gayreti vardır ki bu durumda da Hariciye'de geçirdiği yıllardaki her yaptığı işlem ve eylem, incelenmeye muhtaçtır.

İkinci ihtimâlin yarattığı bir diğer sonuç ise Türk Tarihi'nde sıkça karşılaştığımız durumun tekerrürüdür. O da kiralanan kafaların ödediği kiranın, hep esarete ve köleliğe çıkmasıdır. Nitekim, Ata'mızın baş yapıtı olan Nutuk, müşavirin benzerleriyle doludur.

Son olarak atlanmaması gereken nokta ise müşaviri Ünal Çeviköz olanın, rotasının neresi olduğudur. Müşavirlik hizmeti alan Kılıçdaroğlu'nun rotasını, bugünlerde bizzat kendisi açıklamaktadır: TBMM'de HDP sıraları, dışarıda ise İmralı.