Türk Hukuk Enstitüsünün 24. Şubesinin Bursa Temsilciği açılışında konuşan MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, "Yeni anayasa değişikliğini sağlayacak vasıflı çoğunluğa ulaşması için büyük bir çaba içerisindeyiz” dedi.

Büyükataman'ın konuşması şu şekilde:

Muhterem Misafirler

Değerli Dava Arkadaşlarım

Sözlerime başlamadan önce sizleri en derin hürmet ve muhabbetlerimle selamlıyor, Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli’nin selamlarını hassaten iletiyorum. Hepiniz hoş geldiniz.

Türk Hukuk Enstitüsü’nün Bursa Şubesi’nin açılışı vesilesiyle bizleri bir araya getiren kıymetli hukukçularımıza teşekkür ediyorum.

Değerli Misafirler

Bugün Türkiye’nin içerisinden geçtiği kritik günleri idrak edebilmek, doğru yorumlamak ve isabetli adımlar atabilmek için yakın siyasi tarihimizdeki gelişmeleri iyi okumalıyız.

Ateş çemberinin ortasında; devletimizin varlığı, milletimizin birliği, ülkemizin bölünmez bütünlüğü uğruna verdiğimiz beka mücadelesinin kıymetini anlamak için geçmişimizdeki tecrübelerden dersler çıkarmalıyız.

Yakın siyasi tarihimizde 3 önemli yönetim reformu yaşanmıştır.

  • 29 Ekim 1923’te Cumhuriyetin ilanı gerçekleşmiştir.
  • 1946 yılında çok partili sisteme geçilmiştir.
  • Temmuz 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi uygulamaya geçmiştir.

1946 yılından, Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminin hayata geçtiği 9 Temmuz 2018 tarihine kadar geçen 72 yılda; darbe hükümetleri, azınlık hükümetleri ve geçici hükümetlerle devletimizin karar alma mekanizması aksamış, iç ve dış tehditlere karşı direnci zayıflamıştır.

Bu süre zarfında göreve gelen koalisyon ve azınlık hükümetleri dâhil kurulan 51 hükümetin ortalama ömrünün 17 ay olması siyasi istikrarsızlığın en bariz göstergesidir.

Türkiye’nin uzun siyasi ve yönetim hayatında en temel sorunlardan bir tanesi “siyasi istikrar konusu” olmuştur.

  • 27 Mayıs 1960 ihtilali
  • 12 Mart 1971 muhtırası
  • 12 Eylül 1980 darbesi
  • 28 Şubat 1997 post modern darbesi akabinde e- muhtıra
  • Ve son olarak 15 Temmuz FETÖ darbe teşebbüsü

Parlamenter sistemle Türkiye’nin artık yol alamayacağını açıkça göstermiştir.

“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” yle; eski sistemdeki tıkanıklıklar aşılmış, hızlı ve etkili karar alma yolu açılmış, Yasama-Yürütme-Yargı erkleri arasındaki Kuvvetler ayrılığı ilkesi güçlendirilmiş, yargı bağımsızlığının ve denetiminin daha güçlü olduğu bir sistem hayata geçirilmiştir.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin bütün kurum, kurul ve kurallarıyla yerleşmesi için; Cumhur İttifakı olarak samimi bir gayret içerisindeyiz.

Ayrıca Cumhurbaşkanı adayımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023’te yeniden seçilmesi ve Cumhur İttifakı’nın TBMM’de anayasa değişikliğini sağlayacak nitelikli çoğunluğa ulaşması için de büyük bir azimle mücadele ediyoruz.

Cumhur İttifakı olarak ülkemizi istikrarsız hükümetlere ve dışa bağımlı politikalara mahkûm etmek isteyen zihniyete geçit vermeyecek, Türkiye’yi aydınlık yarınlara ulaştıracağız.

Muhterem Misafirler

1977 yılında Cennetmekân Başbuğumuz Alparslan Türkeş Bey’in talimatlarıyla kurulan ve Türkiye’nin en köklü sivil toplum kuruluşlarından biri olan Türk Hukuk Enstitüsü’nün çalışmalarını takdirle takip ediyoruz.

Bu çalışmalara öncülük eden Türk Hukuk Enstitüsü genel başkanı ve yönetimine teşekkür ediyor, Bursa Şube’sinin açılışının hukuk camiasına hayırlı olmasını temenni ediyorum.

Türk Hukuk Enstitüsü Genel Başkanı Cemil Yavuz Aksu ise Türk milletinin hukuk alanında ihtiyaç duyduğu nitelikli karoların yetişmesini sağlamak adına çeşitli alanlarda, bünyelerinden yetişen tüm meslektaşlarının katkı sağlayacağı bir akademi sistemi kurarak özellikle genç meslektaşların yetişmesine katkı sunmaya çalışacaklarını kaydetti.

Açılışa Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Ömer Gülmüş, Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Abdulkadir Şahin, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Mahmut Şahin, Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Sadık Bölek, Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Gürkan Altun, Bursa Barosu Başkanı Metin Öztosun, Bursa Emniyet Müdürü Tacettin Aslan, avukatlar ve hukuk fakültesi öğrencileri katıldı.