ANKARA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Maalesef İslam düşüncesi ve yaşayışıyla ilgili önemli sorunlardan biri küresel ölçekte aşırılıkların varlığıdır. Bugün en çok ihtiyacımız olan sahih İslam anlayışının toplumun dokusuna işlenmiş bir şekilde bütün dünyaya tanıtılmasına ihtiyaç var." dedi.

Kurtulmuş, ÖNDER İmam Hatipliler Derneğinin Ankara'daki hizmet binasının açılışı ile Talim Dergisi ve ÖNDER Akademi'nin tanıtımı amacıyla düzenlenen törene katıldı.

Kurtulmuş, konuşmasına "İmam hatip liseleri neden başarılı oldu?" sorusuyla başlayarak, hiçbir projenin durup dururken başarılı olmayacağını söyledi.

İmam hatip liselerinin, Türkiye'nin en başarılı toplumsal projelerinin başında geldiğini belirten Kurtulmuş, bu okulların bir ihtiyaç sonucu doğduğunu ve halkın gayreti ve fedakar tutulumu sonucunda bu denli büyüdüğünü anlattı.

Kurtulmuş, son 200 yılın, İslam düşüncesi ve yaşayışının gerilemeye başladığı dönem olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Bunlardan birincisi düşünce olarak Müslüman topluluklar özellikle Osmanlı'nın son döneminde ciddi bir yenilgi psikolojisi ve içine kapanma süreci yaşadılar. Biz, Batı medeniyetinin karşısında yenildik. Dolayısıyla batı medeniyetini kurumlarını sonuçlarını alır tercüme eder, bunları kendimize adapte edersek adam oluruz zannedildi. Buna mukabil başka bir grup da 'Hayır biz içimize kapanalım bu şekilde gelişen dünyadan kopuk bir şekilde kendimizi korumaya çabalayalım.' İhtiyacı içerisinde oldular."

Anadolu ve Balkanları da kapsayan irfan medeniyetinin arkasında 3 önemli kurum bıraktığının altını çizen Kurtulmuş, "Bu kurumların bir tanesi camidir. Toplumsal hayatın içerisinde olan bedesteni de çarşıyı da mektebi de şehir düzenini de etkileyen merkezdeki bir camiyi kastediyorum. Camiler yakın zamana kadar hayatın fonksiyonu olma niteliğini yitirdi. İkinci kurumumuz medreseler, zamanın üniversiteleri. Bunlar zayıfladı ve sonunda kapatıldı. Üçüncü kurumun da tekkelerdir. Bu kurumumuzda medreselerle aynı kaderi paylaştı." değerlendirmesini yaptı.

Kurtulmuş, cami, medrese ve tekkesini kaybeden İslam toplumunun zamanla İslam'dan kopmaya başladığını ifade ederek, bu kopuşun zamanla insanları yeni bir arayışa ittiğini söyledi.

"Bu kurumların en önemli özelliğinin, topluma açık olmasıdır." diyen Numan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Maalesef İslam düşüncesi ve yaşayışıyla ilgili önemli sorunlardan biri küresel ölçekte aşırılıkların varlığıdır. Bugün en çok ihtiyacımız olan sahih İslam anlayışının toplumun dokusuna işlenmiş bir şekilde bütün dünyaya tanıtılmasına ihtiyaç var. Bunun için de mevcut imam hatip liselerinin çok daha ileriye götürülmesi, kalite bakımından yükseltilmesi başka Müslüman ülkelerde de aşırılıkların önüne geçilebilmesi için buradaki müfredatın esas alındığı programların uygulanması fevkalade önemlidir."

- "İmam hatipliler 21. Yüzyıla da damgasını vuracaktır"

İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanvekili Bilal Erdoğan, ÖNDER'in Türkiye'nin önemli dönemlerde ortaya ciddi mücadeleler koyan bir sivil toplum kuruluşu olduğunu söyledi.

ÖNDER'in tüm imam hatip mezunlarını bir araya getiren ve her türlü ilmi ve kültürel çalışmaların yapıldığı önemli bir buluşma noktası olduğunu dile getiren Erdoğan, binanın temini konusunda destek veren başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.

Türkiye ve dünyanın çok önemli bir dönemeçten geçtiğini dile getiren Erdoğan, şunları söyledi:

"Dünyada Batı medeniyeti denilen medeniyetin bir çıkmaz sokağa girdiğini veya son lahzaları yaşadığını görüyoruz. Bunun yerine ne olacak, dünyada nasıl bir düzen hakim olacak? Bunları konuşuyoruz. Nükleer savaş mı olacak? 3. Dünya Savaşı mı olacak? Bunlar artık ciddi ciddi seslendirilmeye başlandı. Bütün bunların merkez noktası diyebileceğimiz bir zaman ve mekan Türkiye. İmam hatipliler de Türkiye'ye, Türkiye'nin kaderine damgasını vurmuş bir nesil olarak inşallah dünyanın geleceğine de 21. Yüzyıla da damgasını vuracaktır."

Etkinliğe, Kurtulmuş ve Erdoğan'ın yanı sıra, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, AK Parti Ankara Milletvekilleri Emrullah İşler ve Ahmet Gündoğdu ile eski Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan katıldı.