Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Anamuhalefetin diğer adıyla ana hıyanetin başındaki zata çağrımı tekrarlıyorum: Şayet iddiasını ispat edebilmiş olsaydı, ben Cumhurbaşkanlığı makamından ayrılacak, siyaseti de bırakacaktım. Ortada bu zatın iddia ettiği gibi bir para gönderme işi olmadığına göre aynı onurlu, haysiyetli, ilkeli tavrı kendisinden bekliyorum." dedi.

Erdoğan, AK Parti TBMM Grubu'nda yaptığı konuşmada, geçen haftaki grup toplantısından sonra MGK'nın kasım ayı olağan toplantısına başkanlık ettiğini, çarşamba günü Orman ve Şu İşleri Bakanlığının toplu açılış töreninde yatırım bedeli 7,7 milyar lira olan 375 eseri ülkeye kazandırdıklarını anımsattı.

"Bu toplantıda anamuhalefet partisinin başındaki zatın, grup kürsüsünden salladığı kağıtların, yalan ve iftira olduğunu millete anlattıklarını" belirten Erdoğan, günlerce kamuoyunu, "Cumhurbaşkanı'nın yakınları, yurt dışındaki bir şirkete milyonlarca dolar para gönderdi" diyerek aldatan şahsın ipliğini pazara çıkardıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir kez daha söylüyorum; Cumhurbaşkanı'nın ve yakınının, senin şahsında biriken bu tür dolandırıcılıklarla asla alakası ve işi yoktur. Yurt dışına gönderilmiş herhangi bir paraları da kesinlikle söz konusu değildir. Belge diye salladığı ve hepsi de sahte olan kağıt parçalarında zaten bu iddiayı destekleyecek hiçbir bilgi bulunmuyor. Bu durumda anamuhalefetin, diğer adıyla ana hıyanetin başındaki zata çağrımı bir kez daha tekrarlıyorum: Şayet iddiasını ispat edebilmiş olsaydı, ben Cumhurbaşkanlığı makamından ayrılacak, siyaseti de bırakacaktım. Ortada bu zatın iddia ettiği gibi bir para gönderme işi olmadığına göre aynı onurlu, haysiyetli, ilkeli tavrı kendisinden bekliyorum. Salı gününden bu yana CHP'nin başında durduğu her günü, her saati, bu zatın sözünü tutamadığı halde gereğini yapmadığı bir zaman olarak kaydediyorum. Gerçi bu zatın daha önce televizyon ekranlarında milletin gözüne baka baka 'Yüzde 40 oy alamazsam gereğini yaparım' dediği ve bunun neredeyse yarısında kaldığı halde kılını kıpırdatmadığını da gayet iyi biliyoruz. Buna bütün Türkiye ve kendi partisi de şahit."

-"Kağıtları okumakla beyni bulanmış"

Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ağzından çıkandan habersiz olduğunu, geçen haftaki grup konuşmasında "Uyuşturucu kullanımıyla ilgili Meclis araştırma önergesi verdik, AK Partililer reddetti.' dediğini anlattı. Önergenin, Meclis Genel Kurulunun 2 Kasım tarihli oturumunda AK Parti'li milletvekillerinin katkısıyla kabul edildiğini ve araştırma komisyonu kurulduğunu anımsatan Erdoğan, "Yalanlarla, iftiralarla, eline tutuşturulan kağıtları okumakla öylesine beyni bulanmış ki gerçek hayatta ne olup bittiğinden haberi yok. Veya bir başka ihtimal olarak partisi içinden birileri, bu konuda da yine kendisini tongaya düşürdü. Artık orasını biz bilemeyiz, meleselerini varsınlar kendi aralarında halletsinler." değerlendirmesinde bulundu.

- "Malzemelerin temini görevi FETÖ ve CHP'ye verilmiştir"

Kılıçdaroğlu'nun şimdi de ABD'nin Türkiye'ye karşı bir silah gibi kullanmaya çalıştığı Sarraf davasıyla ilgili açıklamalar yapacağını ifade eden Erdoğan, ABD'deki davanın, hukukla, adaletle, ticaretle uzaktan yakından ilgisi olmayan, bir "canbaza bak canbaza" oyunu olduğunu vurguladı.

Bu oyunla bir taşla aynı anda pek çok kuşun birden vurulmasının hedeflendiğini dile getiren Erdoğan, bunlardan birinin, Türkiye'nin tüm dikkati ve ilgisi bu davaya çekilerek Suriye ve Irak'ta Türkiye aleyhine yürütülmek istenen projeye hız verilmek istenmesi olduğunu belirtti.

Erdoğan, "Davanın projesi, Amerikan yönetimi içindeki bir gruba aittir. Malzemelerinin temini görevi de FETÖ'ye ve CHP'ye verilmiştir." dedi.

ABD'de, Türkiye'deki 28 Şubat dönemine benzer bir süreç yaşandığına işaret eden Erdoğan, kritik kademelerde söz sahibi olan eski yönetim bakiyesi bir grubun, Türkiye konusunda, Trump yönetiminin iradesine aykırı olarak bambaşka bir politika izlediğinin anlaşıldığını söyledi.

-"Mizansen sergilenmektedir"

Erdoğan, muhataplarının, demokrasiye olan saygıları nedeniyle seçimle işbaşına gelen Trump olduğunu ve böyle de kalacağını bildirdi. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bizi İran ile ticaretimiz nedeniyle yargılamaya kalkanların niyeti, sınırlarımız boyunca kurmaya çalıştıkları on binlerce kişilik terör ordusunu gizlemektir. Nitekim seyrine baktığımızda, bu davanın, ülkemizi bölgedeki iddialarından ve kazanımlarından vazgeçirmek için bir şantaj aracı olarak kullanılmak üzere gündemde tutulduğu açıkça görülüyor. Öyle ki bize karşı en küçük muhabbetleri olmadığını bildiğimiz kişiler dahi, bu aleni tezgah karşısındaki isyanlarını dile getirmekten kendilerini alıkoyamadılar.

Öncelikle bu davanın gerçekte ne olduğuna şöyle bir bakmakta yarar var. İddianameye bakılırsa davanın konusu, ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımların delinmesine yönelik bir planın ortaya çıkartılmasıdır. Yine iddianameye göre Türkiye, İran'dan aldığı doğalgazın parasını kendi bankalarında tutmak yerine bir takım yol ve yöntemlerle, asıl alacaklıya, yani İran'a aktarmış. Davanın sanıkları bu amaçla ABD'yi dolandırmak, ilgili yasaları ihlal etmek, kara para aklamak gibi işlemler için komplo kurmakla suçlanıyor. Esasen ABD'nin İran'a yaptırımlarını en başta kendi şirketleri olmak üzere, Batının değişik ülkeleri delmiştir. Bundan ya haberleri yok ya da burada da aynı şekilde provokasyon devam ediyor. Bu konuda pek çok banka, Batıda suçlamalarla karşılaşmış ve milyarca avro ödeme yapmıştır. Ekonomik bir suçun cezasının da ekonomik olacağı ilkesiyle haksız bile olsa bu yöndeki işlemlerin takibinin ve tartışmasının kendi zemininde yapılması gerektiğine inanıyoruz. Ancak burada İran'a yaptırımların ihlaliyle ilgili diğer süreçlerden farklı bir yol izlenmiş, ceza davası açılması yoluna gidilmiştir. Duruşmalarda da davanın asıl konusu üzerinde neredeyse hiç durulmadan, ülkemizi uluslararası alanda karalamaya yönelik bir mizansen sergilenmektedir."

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Nasıl 17/25 Aralık'ta yolsuzluk görüntüsü altında ülkemizdeki anayasal düzeni emniyet, yargı darbesiyle yıkma çabası varsa, Amerika'daki davada da aynı amacı uluslararası alanda gerçekleştirme niyeti vardır. Davanın iddianamesindeki komplo iddiası doğrudur. Ama bu komplo Amerika'ya değil, Türkiye'ye karşı kurulmuş bir komplodur." dedi.

Erdoğan, AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, ABD'deki davada, davalıların beyanlarından, savcıların sorularına, "delil" diye salonda gösterilen materyellere kadar her şeyin bir mizansenin parçası olduğunu belirtti.

Davanın Amerikan medyasındaki yansımalarına bakıldığında bambaşka bir manzarayla karşılaşıldığını, medyanın davayı "Rusya, Flynn, Trump" başlıklarıyla birlikte değerlendirdiğini ifade eden Erdoğan, davanın Amerikan iç siyasetindeki büyük çekişme ve kavganın malzemesi olarak algılandığını dile getirdi.

Avrupa medyasındaki analizlerin de aynı yönde şekillendiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları kaydetti:

"Bu fotoğraf bize şunu anlatıyor: Ortada FETÖ'nün ve ana muhalefetin güdümündeki birtakım çevrelerin iddia ettiği gibi bir yolsuzluk soruşturması, bir yolsuzluk davası yoktur. Amerika'daki davanın özünde de böyle bir iddia söz konusu değildir, zaten de olamaz. Nasıl 17/25 Aralık'ta yolsuzluk görüntüsü altında ülkemizdeki anayasal düzeni emniyet, yargı darbesiyle yıkma çabası varsa, Amerika'daki davada da aynı amacı uluslararası alanda gerçekleştirme niyeti vardır. Davanın iddianamesindeki komplo iddiası doğrudur. Ama bu komplo Amerika'ya değil, Türkiye'ye karşı kurulmuş bir komplodur. Bu dava 17/25 Aralık ve 15 Temmuz'un devamı olan FETÖ'nün sürecinin tam göbeğinde olduğu uluslarası bir darbe girişimidir. Buradan, Amerika'ya sesleniyorum; hala 15 Temmuz FETÖ darbe girişimini anlayamadınız mı, anlamayacak mısınız? Şu anda Türkiye'nin yargısı başta FETÖ olmak üzere bunların bütün suçlulularını yargılayıp ağırlaştırılmış müebbet hapse, müebbet hapse mahkum ederken, bunların dosyaları da sizlere gelirken, hatta bunların çok ciddi bir kısmı Amerika'ya batıya kaçmışken, siz hala neyi gizlemeye çalışıyorsunuz? Şu anda görmekte olduğunuz bu dava ile bunların da ilişkisi olduğunu görmeniz lazım ve onlar da şu anda bu davaları da ayrıca takip ediyorlar."

Kimsenin Türkiye gibi bir ülkeyi ABD iç siyasetindeki çekişmelerin, ABD'nin bölgedeki politikalarına ilişkin görüş ayrılıklarının malzemesi haline getirmeye hakkı olmadığını vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geçtiğimiz günlerde ülkemize sığınan, bu sığınmayla beraberde PYD, YPG yöneticisi, Suriye'de Amerika'nın bu terör örgütünü korumak, kollamak, büyütmek için neler yaptığını, hiçbir inkara meydan vermeyecek açıklıkta anlatmıştır. Bunu zaten bizler de görüntülerle, her şeyle tespit etmiş vaziyetteyiz. Bunları biliyoruz. Sırf Türkiye'nin operasyonlarına engel olmak için bu teröristleri ve silah gücünü Amerikalı personelin koruması altına alan bir müttefikin, müttefikliğini biz nasıl kabul edeceğiz. Böyle müttefiklik olur mu?"

DEAŞ bahanesiyle yürütülen bu sinsi oyunun gizlenebilecek tarafı kalmadığına işaret eden Erdoğan, Türkiye'ye kimsenin DEAŞ ile mücadelede ahkam kesmeye kalkmaması gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin DEAŞ'la fiilen savaşan tek NATO ülkesi olduğunu bildiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Şimdi buradan bir şey açıklıyorum. Rakka operasyonundaki DEAŞ militanlarının sürüleceği yer neresi biliyor musunuz? Mısır Sana Çölü, oraya. Orada onlar istihdam edilecekler. Görevlerini daha sonra yakından takip edeceğiz. Masaya oturunca, lafa gelince 'Hassasiyetlerine saygı duyuyoruz.' deyip de sahada Türkiye'nin güvenlik hassasiyetlerine karşı her türlü ihaneti yapan bir müttefikle kendimize nasıl ortak bir gelecek kurabiliriz. Biz terör örgütünün Suriye'deki uzantılarını bugün olmazsa yarın ama çok yakında mutlaka, tamamen imha edeceğiz. Bugüne kadar dost kabul ettiğimiz güçlerin personeline zarar vermeme hassasiyetiyle çok dikkatli hareket ettik. Bunun devamı ancak bizim hassasiyetlerimize de riayet edilmesiyle mümkündür. Yaptırımları ihlal etme iddiasıyla bizi Amerika'da çarmıha germeye çalışanların burnumuzun dibinde terör devleti kurma girişimini herhalde eli kolu bağlı seyredecek değiliz, bunu da böyle bilsinler."

Teröriste hangi isimin verildiğinin, hangi üniforma giydirildiğinin, hangi paçavraların altında saklandığının bir önemi kalmadığını vurgulayan Erdoğan, vatanın güvenliği, devletin egemenliği, milletin bağımsızlığı söz konusu olduğunda kendileri için diğer her şeyin teferruat olduğunu anlattı.

"Sakın 'PYD, YPG, PKK demeyin, Suriye Demokratik Güçleri SDG deyin" denildiğini aktaran Erdoğan, "Yutarlar. Tezgah bu. Bu tezgahı da iyi bilelim. Ey Amerika, biz Özgür Suriye Ordusu'nu seninle beraber kurduk. Bunun adımını sizden önceki Obama yönetimiyle beraber kurduk, o zaman SDG diye bir şey yoktu. PYD, YPG vardı ama hepsinin anası, babası PKK vardı ve beraber Özgür Suriye Ordusu'nu DEAŞ'a karşı kurduk ama siz şimdi yeni bir manevrayla 'Özgür Suriye Ordusu'nu da bir tarafa koyun'. E ne olacak? 'SDG'yi kurduk'. Bununla yeni bir aldatmaca... Artık bunu bize yutturmak mümkün değil." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağı iddiasına ilişkin, "İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı olarak, bu konunun sonuna kadar takipçisiyiz. Eğer böyle bir adım atılacak olursa; hemen, beş on gün içerisinde İslam İşbirliği Teşkilatı Liderler Zirvesi'ni İstanbul'da toplayacağız. Kaldı ki bu, bizim diplomatik ilişkilerimizi İsrail ile koparmaya kadar gidebilir." dedi.

Erdoğan, AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'ye sahada her türlü tuzağı kurarken politika arenasında her türlü riyakarlığı sergileyenlere daha fazla tahammül etmek zorunda olmadıklarını söyledi.

Bundan sonra kimin nerede ne dediğine değil, sahada kimin ne yaptığına bakacaklarının, ona göre hareket edeceklerinin altını çizen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Amerika'nın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı almaya hazırlandığı yönündeki haberlerle ilgili üzüntülerimi bir kez daha ifade etmek istiyorum. Kudüs, Sayın Trump, Müslümanların kırmızı çizgisidir. Filistin halkının yaraları kanamaya devam ederken her gün hak ihlalleri, zulümler, baskılar sürerken İsrail'e destek mahiyetinde böyle bir kararın alınması sadece uluslararası hukukun ihlali değil, aynı zamanda insanlık vicdanına da vurulmuş ağır bir darbedir. İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı olarak, bu konunun sonuna kadar takipçisiyiz. Eğer böyle bir adım atılacak olursa; hemen, beş on gün içerisinde İslam İşbirliği Teşkilatı Liderler Zirvesi'ni İstanbul'da toplayacağız. Sadece bununla da kalmayacağız.

Bu Liderler Zirvesiyle de çok daha önemli etkinliklerle tüm İslam dünyasını o zirvede hareketlendireceğiz. Zira sıradan bir olay değil, bu olay. Amerika bütün işleri bitirdi de şimdi bu mu kaldı? DEAŞ ile de işi bitir, bu mu kaldı? Netanyahu, İsrail de kendi içinde iç hesaplaşmalarını bitiremiyor. Biz kesinlikle son ana kadar buradaki mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Kaldı ki bu, bizim diplomatik ilişkilerimizi İsrail ile koparmaya kadar gidebilir. Amerika'yı, bölgedeki sorunları daha derinleştirecek böyle bir adım atmaması konusunda buradan bir kez daha ikaz ediyoruz: Böyle bir şey olamaz. Böyle bir adım atamazsınız. Zira artık dünya bir bütündür. Bu bütünün içerisinde 'Ben istediğim gibi hareket ederim.' noktasında hareket ettiğiniz takdirde bu bölgede meydana gelecek sıkıntıları göz ardı edemezsiniz."

- "Aynı ihanetin ortağı demektir"

ABD'deki davaya değinen Erdoğan, "Her kim Amerika'daki davayı Türkiye'nin iç siyasetinde bir malzeme olarak kullanmaya kalkarsa o da aynı ihanetin ortağı demektir. Amerika'daki mahkemede dile getirilen iddiaların değerlendirilmesini bizim yargımız yapmıştır, hükmünü de vermiştir. Bu iddiaların siyasi bir faturası olacaksa onu kesecek olan da bizim milletimizdir." diye konuştu.

- "Kiminle ticaret yapacağımızın kararını biz veririz"

Meselenin görünüşteki sebebi olan İran ile ticarette haklı olan tarafın Türkiye olduğuna işaret eden Erdoğan, şunları söyledi:

"Kusura bakmasınlar, kiminle ticaret yapacağımızın kararını biz veririz, başkaları değil. Öncelikle Türkiye, tüm ülkeler için bağlayıcılığı olan Birleşmiş Milletler kararına uymuştur. Öte yandan bilindiği gibi Türkiye İran sınırı Amerika'nın kuruluşundan çok önce, 1639 yılında belirlenmiştir. Tarihi süreç içinde bu ülke ile pek çok anlaşmazlığımız, gerilimimiz olmuştur. Bugün de anlaştığımız konular vardır, anlaşamadığımız konular vardır ama bu ülkenin halkıyla çok kadim, çok derin insani ve kültürel ilişkilerimiz bulunuyor. İran ile ticaretimizin ana kalemini doğal gaz ithalatımız oluşturuyor, petrol ithalatımız oluşturuyor."

ABD'nin İran ile petrol ticareti konusundaki miktar azaltılması yönündeki ricaları değerlendirdiklerini, İran ile petrol ithalatını belli bir oranda düşürdüklerini belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Birçok ülke İran'dan petrol ithalatlarını neredeyse hiç azaltmadılar. Bırakın onu Amerika'nın kendi önemli marka firmalarının bugün İran'da ürünleri vardır. Batı'nın değişik ülkeleri bugün İran'a otomobil noktasında çok ciddi oranda oraya mal ihraç ediyorlar, ülkelerin adını vermeyeceğim ama batının en güçlü ülkeleri. Doğal gaz ise bizim hem sanayideki, hem elektrik üretimindeki, hem konutlardaki yaygın kullanım sebebiyle stratejik bir ürün. Üstelik yaptırımlar döneminde Türkiye'nin doğal gaz için ikame bir kaynağı da bulunmuyordu. Netice olarak biz İran ile ilişkilerimizi sürdürürken mümkün olan noktalarda Amerika'nın taleplerini de dikkate aldık. Buna karşılık Amerika'dan aynı anlayışı göremediğimizi de belirtmek durumundayım.

Türkiye'nin Amerika'ya karşı bir planı yoktur ama Amerika’nın bize karşı bir planı olduğu artık iyice anlaşılıyor. Buna nereden geliyorsunuz? Nereden gelmeyeyim? Kuzey Suriye, en doğusundan al batıya doğru orada bir terör koridoru oluşturulduğunu görüyoruz. Bu terör koridoru içerisindeki kurulmakta olan üsler. İşte geçenlerde de yine söylemiştim, yaklaşık bin 300'ü tır olarak, bu sayılar tırmandı tırmandı, 2 binin, 3 binin üzerine çıktı ve bu tırlarla zırhlı taşıyıcılar, silah, mühimmat bu bölgeye geldi. Peki bu silahlar bu bölgeye niye gelir? Nerede kullanacak bunu Amerika, DEAŞ'a karşı mı kullanacak? Ya DEAŞ diye bir şey mi kaldı orada? Yok, Suriye'ye karşı mı kullanacak? Yok. Suriye ile koalisyonda. Eee kime karşı kullanacak, Irak'a karşı mı kullanacak? Yok, zaten Irak'tan geldi girdi. Kime karşı kullanacak? Ya İran, ya Türkiye, sıkıysa Rusya. Başka var mı? Şimdi ben doğruları söylemek zorundayım. Ben bunu Sayın Trump'ın kendisine de söyledim. 'Nasıl' dedi, 'Bütün seri numaralarını belirledik ve DEAŞ buradan gittikten sonra bu silahları buradan alacağız'. E tamam DEAŞ falan kalmadı orada, Rakka'dan da gittiler, silahlar hala geliyor, üslerin sayısı artıyor. Niye bu üslerin sayısı artar, Neden? Kusura bakmasınlar adım adım her şeyi takip ediyoruz, biz de gereği neyse bunu yapmanın mecburiyeti içerisindeyiz."

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bugün bize yapılan şantaja boyun eğip, ülkemizin anahtarlarını bunların taşeronu olan FETÖ ve CHP'ye mi teslim edelim? Yoksa her zaman olduğu gibi mücadele yolunu mu seçelim? Milletimiz bugüne kadarki her meselede olduğu gibi bu şantaj karşısında da mücadele yolunu işaret edecektir." dedi.

Erdoğan, AK Parti TBMM Grup toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin şantajlara teslim olup kendisi için hayati önem taşıyan konulardaki tüm iddialarından, tüm kazanımlarından vazgeçmeyle mücadelesini devam ettirme tercihlerinden biriyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

AK Parti olarak yol ayrımlarıyla, tercihlerle ilk defa karşılaşmadıklarını belirten Erdoğan, "Geçtiğimiz 15 yılda, pek çok defa teslimiyetle mücadele tercihi bizim önümüze çıktı. Ülkeyi babalarının malı gibi gören vesayet güçleriyle kavgamızda bu tercihle karşılaştık." diye konuştu.

IMF anlaşmaları başta olmak üzere pek çok tercihin, dayatmanın Türkiye'nin önüne getirildiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "O ayrıldığım Davos'ta onlara şunu söyledim; 'siz paranızın sahibisiniz, siyaset bize aittir' dedim. Taksitlerinizi alıyor musunuz? Alıyorsunuz. 'Zaten biz bu ödemeleri bitirecek, ilişkimizi de keseceğiz' dedik. IMF'ye 23,5 milyar dolarlık borcumuz bitti. Şimdi ilişkimiz var mı? Yok. Mesele bu kadar basit." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, hukukun ve bürokrasinin imkanları kullanılarak esir alınmaya çalışıldıkları dönemlerde de tercihlerle baş başa kaldıklarına değinerek, şöyle devam etti:

"Darbeciler silahlarıyla, tanklarıyla, toplarıyla üzerimize geldiğinde yine bu tercihle karşılaştık. Her seferinde mücadeleyi tercih ettik, ülkemizi de bugünlere getirdik. Buradan milletime soruyorum; bugün bize yapılan şantaja boyun eğip, ülkemizin anahtarlarını bunların taşeronu olan FETÖ ve CHP'ye mi teslim edelim? Yoksa her zaman olduğu gibi mücadele yolunu mu seçelim? Bu soruyu gittiğim her yerde, her meydanda milletime soruyorum, soracağım. Milletimiz bugüne kadarki her meselede olduğu gibi bu şantaj karşısında da mücadele yolunu işaret edecektir. Çünkü milletimiz meydanı, Gezi'de sokakları ateşe veren vandallara bırakmadı. Ben bu milletle iftihar ediyorum. Milletimiz çukur eylemlerinde bölücü teröristleri açtıkları o çukurlara gömdü. Milletimiz 15 Temmuz'da FETÖ ihanet çetesinin karşısına canı pahasına dikilip destan yazdı.

Batı, vesaire bunlar en az 3 gün, 4 gün, bir hafta geçtikten sonra bizi aramaya başladılar. Hiç umurlarında bile olmadı, hatta bazıları sevindiler, zil takıp oynayanlar oldu, gayet iyi biliyorum. 'Gittiler, gidiyorlar' dediler, gayet iyi biliyorum. Ama onların o hayalleri 16 saat sürdü, 16 saat sonra her şey bitti. Bilmiyorlardı ki bu millet yola çıktığı zaman; 'Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma, sakın / Siper et gövdeni, dursun bu hayasızca akın / Doğacaktır sana vadettiği günler Hakk'ın... / Kim bilir, belki yarın, belki yarından da yakın'. Hamdolsun bu millet o akşam o tankların, topların F16'ların, helikopterlerin karşısına o yürekleriyle çıktı ve onları püskürttü. Şimdi onlar nerede? Bir kısmı cezaevlerinde, bir kısmı yurt dışında ama biz buradayız, gazilerimizle buradayız, şehitlerimizle buradayız ama buradayız."

Partililerin "Dik dur eğilme, bu millet seninle" tezahüratları üzerine Erdoğan, "Beşer planında hiçbir gücün önünde biz bugüne kadar eğilmedik, eğilmeyiz. Biz, sadece ve sadece Rabbimizin huzurunda rükuda ve secdede eğildik, orada eğilmeye devam edeceğiz. Unutmayın milletin kurduğu ve milletle birlikte yol yürüyerek bugünlere gelen AK Parti'nin Genel Başkanı, ülkemizin doğrudan halkın oylarıyla göreve gelmiş ilk Cumhurbaşkanı olarak, bu sorunun cevabını gayet iyi biliyorum." diye karşılık verdi.

- "Türkiye müstakil hesabı, kitabı, politikası olan bir ülkedir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletin sandık başında Türkiye'nin dış düşmanlarının siyasi ayaklarına her zaman dersini verdiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Çünkü milletimiz bize verdiği destekle, 'dünya 5'ten büyüktür' diyerek küresel zulüm düzenine başkaldırmamızı sağladı. 15 yıldır ülkemizin maruz kaldığı saldırılara eyvallah etmeyen milletimiz inşallah bu şantaj sirkini de tertipçilerinin başına geçirecektir. Şunu unutmayın; Türkiye, asla şu veya bu coğrafyanın şu veya bu güç odağının kayıtsız şartsız tabisi olamaz. Şunu da unutmayın; bu millet bugüne kadar kula kul olmadı bundan sonra da kula kul olmayacaktır. Biz, sadece ve sadece Allah'a kul olduk, Allah'a kul olmaya devam edeceğiz.

Elbette Türkiye bunların hepsiyle siyasi, ekonomik, insani ilişkiler kurar, karşılıklı işbirliği yapar ama Türkiye bunların hepsini de kapsayan ve fakat hepsinin de üzerinde olan müstakil tarihi geçmişi, müstakil siyasi gücü, müstakil ekonomik potansiyeli, müstakil hesabı, kitabı, politikası olan bir ülkedir. Bizi bir kabile devleti gibi nevzuhur millet gibi görenlere bu gerçekleri zaman zaman hep birlikte anlatacağız. Kapı kapı dolaşarak anlatacağız. Ana kademe size sesleniyorum; kapı kapı dolaşarak anlatacağız. Kadın kollarımıza sesleniyorum; kapı kapı dolaşarak anlatacağız. Gençlik kollarımıza sesleniyorum; kapı kapı dolaşarak anlatacağız. Türkiye'yi bu şekilde kabul edip eşit şartlarda ilişki kuranlara yüreğimizi ve kollarımızı sonuna kadar açarız."

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, kamudaki 450 bin ile belediyeler ve il özel idarelerindeki 400 bin işçinin, çalıştıkları yerlerdeki belediye iktisadi teşekküllerinde istihdam edileceğini belirterek, "Kamuda 4C statüsünde çalışan kardeşlerimiz de 4B kadrosuna alınıyor. Böylece kamuoyunda uzun zamandır tartışılan bu meseleyi kökten çözmüş oluyoruz." dedi.

Erdoğan, partisinin TBMM Grup toplantısında yaptığı konuşmada, geçen hafta Kars, Iğdır, Ağrı ve Muş'a yaptığı ziyaretlere değindi.

Katıldığı etkinliklerde salonları dolduranların yanı sıra çok sayıda vatandaşın da dışarıda toplandığını anlatan Erdoğan, bu ziyaretlerde, bölgede bir dönem oldukça kasvetli hale dönüşmüş olan havanın büyük ölçüde dağıldığını gördüğünü söyledi.

Ömrü oldukça memleketin her köşesini ziyaret etmeyi sürdüreceğini vurgulayan Erdoğan, "İnsanlarımızın gözündeki umut ışığı her zamankinden daha canlıydı. Coşku, heyecan bambaşkaydı. Rabbime hamd ettim; Ya Rabb bizlere bu günleri gösterdin. Vatandaşlarımızın o dışarıdaki, yollardaki coşkusu bambaşkaydı." diye konuştu.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bölücü örgütün ve onun güdümündeki partinin zehir saçan dilinin büyük ölçüde etkisini kaybettiği anlaşılıyor. Bu noktada bize çok büyük görev düşüyor. Dün Merkez Yürütme Kurulumuzda da ifade ettim; güvenlik güçlerimiz bölücü örgütün silahlı unsurlarını, birer birer ortadan kaldırıyorlar. Geçtiğimiz bir hafta içinde bin terörist etkisiz hale getirildi. Üzerine üzerine gidiyoruz. Hep diyorum ya; bunların inlerine gireceğiz dedim ya. Tendürek'te de Cudi'de de Gabar'da da Bestler Deresi'nde de Kandil'de de biz, evelallah, F16 oluruz, helikopterlerimizle beraber oralara ineriz. Milletimizin refahı, huzuru için bu adımların hepsini attık, atıyoruz. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, gazilerimize şifalar diliyorum."

-"Şimdi çalışma zamanıdır"

Türkiye'nin her zaman tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet ilkesiyle hareket edeceğinin altını çizen Erdoğan, bunun için de bir, iri, diri ve kardeş olacağını belirtti.

Terör örgütünün emrine girmiş olmaları sebebiyle görevden alınan belediye başkanlarının yerine atanan kayyumların çok önemli hizmetlere imza attığını söyleyen Erdoğan, "Şimdi sıra bizde. Bu bölgedeki kardeşlerimizle en kolay, en samimi, en güçlü ilişkiyi kuracak olan bizleriz. Milletimizle aramıza girenler çekildiğine göre, şimdi çalışma zamanıdır. Milletimizin gönlünü kazanarak yeniden bölgede hak ettiğimiz konuma gelmemiz gerekiyor. Buralardaki kardeşlerimizin kalplerini kazanacak adımları süratle atmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, bakanların, milletvekillerinin, teşkilatların seferber edilerek, 2019'a kadar bölgede yeniden milletle hemhal olunması gerektiğini söyledi.

- "2019 seçimleri, bir imtihan olacaktır"

AK Parti'nin 2011 yılı seçim kampanyasında kullandığı şarkının sözlerini hatırlatan Erdoğan, "Has bahçemiz olan yurdumuzda kendimize daha müreffeh, daha güçlü, daha güvenli bir gelecek inşa etmek için çalışıyoruz." dedi.

Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bunu başarabilmemiz ise ülkemizin 81 vilayetindeki vatandaşlarımızın yüreklerinin aynı hedefler için atmasını sağlamamıza bağlı. Onun için teşkilatımdan bunu bekliyorum. 2019 seçimleri işte bunun için, bir imtihan olacaktır. 2019 Mart, 2019 Kasım. Bu konuda sizlere güveniyorum. Rabb'im yar ve yardımcımız olsun."

- "Artık aradaki komisyonlar, taşeronlar tamamen ortadan kalkıyor"

Konuşmasında taşerona ilişkin yeni düzenlemeye de değinen Erdoğan, şunları söyledi:

"Yaklaşık 900 bin çalışanımızı ilgilendiren ve kamuoyunda taşeron olarak bilinen alt işveren işçileriyle ilgili düzenlemeye de değinmek istiyorum. Kamudaki 450 bin ile belediyeler ve il özel idarelerindeki 400 bin işçimiz, çalıştıkları yerlerdeki belediye iktisadi teşekküllerinde istihdam edilecekler. 23 bin mevsimlik işçilerin, halen en fazla 5 ay 29 gün olan çalışma süreleri de 9 ay 29 güne kadar çıkartılabilecek. Kamuda 4C statüsünde çalışan kardeşlerimiz de 4B kadrosuna alınıyor. Böylece kamuoyunda uzun zamandır tartışılan bu meseleyi kökten çözmüş oluyoruz. Böylece inşallah bu sorun ortadan kalkıyor, artık bu aradaki komisyonlar, taşeronlar tamamen ortadan kalkıyor, hepsi böylece işçi kadrosuyla görev alıyorlar. Belediyelerde de belediye şirketlerinin, iktisadi teşekküllerinin inşallah personeli olarak göreve devam edecekler. Hayırlı olmasını diliyorum."

Erdoğan, taşeron sorunun ortadan kalkmasında gösterdekileri çabadan dolayı başta Başbakan Binali Yıldırım olmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'na, Maliye Bakanı Naci Ağbal'a ve tüm emeği geçenlere teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından, çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrenci, sporcu ve engelliler derneği temsilcileri ile hatıra fotoğrafı çektirdi.