BELGRAD (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Başkanı Donald Trump’ın, "Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması ve İsrail’deki ABD Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma" kararına ilişkin, "Bir ülkenin açıklamasıyla Kudüs, İsrail'in başkenti olmaz." dedi.

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da düzenlenen Türkiye-Bosna Hersek-Sırbistan Üçlü İstişare Mekanizması Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Çavuşoğlu, "ABD'nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması ve İsrail’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararı alması" yönündeki açıklamaya ilişkin soru üzerine, sadece Türkiye'den değil, dünyanın her yerinden gelen uyarılara rağmen ABD'nin yaptığı açıklamanın son derece sorumsuz ve yanlış olduğunun altını çizdi.

"Biz bu açıklamayı kabul etmediğimiz gibi şiddetle de kınıyoruz çünkü böyle bir açıklama bölgenin istikrarını ve güvenliğini dinamitlemektedir." diyen Çavuşoğlu, bu açıklamanın uluslararası hukuka, anlaşmalara ve Birleşmiş Milletler (BM) kararlarına da aykırı olduğuna dikkati çekti.

Bakan Çavuşoğlu, "BM kararlarına herkesten önce Güvenlik Konseyinin daimi üyelerinin saygı göstermesi lazım. Öyle ben büyük ülkeyim, ben yaptım, oldu bitti olmaz." diye konuştu.

"Bir ülkenin açıklamasıyla Kudüs, İsrail'in başkenti olmaz." ifadelerini kullanan Çavuşoğlu, bu tutumun tehlikeli ve yanlış bir adım olduğuna dikkati çekti.

Bu tür popülist yaklaşımlar yerine ABD ve diğer ülkelerin kalıcı ve iki devletli bir çözüm için çaba sarf etmesi gerektiğini belirten Çavuşoğlu, "Elbette biz Türkiye olarak gerekli adımları atacağız. Gelecek hafta 13 Aralık'ta İstanbul'da İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirvesi'ni düzenliyoruz ve İslam dünyasının tüm liderlerini Türkiye'ye davet ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

- "Bu açıklamayı reddediyor ve kınıyoruz"

Bakan Çavuşoğlu, "Maalesef talihsiz, çok yanlış, uluslararası hukuka aykırı ve hiçe sayan bu açıklamayı biz reddediyoruz ve kınıyoruz." dedi.

Çavuşoğlu, söz konusu karara sadece Müslümanların değil, dünyanın farklı ülkelerinde, hatta ABD'de yaşayan Musevilerin de tepki gösterdiğine işaret ederek, "Biz, öncelikle bu kararın olmamasını dilerdik ve bu karar açıklanırsa nelere yol açabileceğine dikkat çektik. Şimdi de bu karardan sonra tavırlarımızı istişare ettik ve birçok ülkeyle tavırlarımızı istişare ettikten sonra hep birlikte belirleyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sırbistan ve Bosna Hersek'in ekonomik kalkınmasını desteklediklerini ve Türk iş adamlarını her iki ülkede de yatırım yapmaları için teşvik ettiklerini belirtti.

Türkiye-Bosna Hersek-Sırbistan Üçlü İstişare Mekanizması'nın Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere Sırbistan'ın başkenti Belgrad'a gelen Çavuşoğlu, Sırbistan Dışişleri Bakanı İvica Dacic ve Bosna Hersek Dışişleri Bakanı İgor Crnadak ile görüştü.

Çavuşoğlu, Barış Villası'ndaki görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, bugünkü dostane toplantının ardından gelecek yılın ilk çeyreğinde ya da ilk yarısında iki mevkidaşını Türkiye'de ağırlamaktan mutluluk duyacağını söyledi.

Bugünkü toplantıda, üç ülkenin cumhurbaşkanlarının katılacağı üçlü zirve toplantısının hazırlığını da yaptıklarını dile getiren Çavuşoğlu, gelecek yılın ilk yarısında, Bosna Hersek'te bu toplantıyı gerçekleştirmeyi planladıklarını kaydetti.

Çavuşoğlu, üç ülke arasındaki siyasi ilişkilerin mükemmel olduğunu, ekonomik ilişkilerin de geliştiğini vurgulayarak, "Sırbistan'ın ve Bosna Hersek'in ekonomik kalkınmasını destekliyoruz. İş adamlarımızı her iki ülkede de yatırım yapmaları için teşvik ediyoruz. Her iki ülkeye de iş adamlarımıza verdikleri destek için teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Türk iş adamlarının her iki ülkede de çok önemli projeler yürüttüğünü kaydeden Çavuşoğlu, ekonomik kalkınmanın yanında sosyal ve kültürel ilişkilerin de geliştirilmesi için çaba sarf etmekte fayda olduğunu vurguladı.

Çavuşoğlu, İstanbul'da açılan Sırbistan-Bosna Hersek Ticaret Ofisinin önemli katkılar sağlayabileceğine işaret ederek, bu ofisin faal  olmasını arzuladıklarını ve bu konuda gerekli desteği vermeye devam edeceklerini söyledi.

İki ülkeyi birleştiren projelere de Türkiye'nin desteğinin süreceğini ifade eden Çavuşoğlu, Belgrad ile Saraybosna arasında yapılacak otoyol projesine Türkiye olarak maddi destek vereceklerini daha önce de dile getirdiklerini aktardı.

Çavuşoğlu, karşılıklı ziyaretlerin gelecekte de süreceğini ve karşılıklı bağları daha da güçlendireceklerini kaydederek, enerji koridorları konusunda da TANAP'ın TAP aracılığıyla bu bölgeden geçmesi ve yine bu bölgeyi hedefleyen Rusya'nın gerçekleştireceği ikinci boru hattı Türk Akımı'nın hayata geçirilmesi konusunda da destek vereceklerini söyledi.

- AB üyeliği yolunda "sabır" diledi

Sırbistan'ın Avrupa Birliği'ne  (AB) üyelik sürecini de Türkiye'den daha iyi hiç kimsenin anlayamayacağını vurgulayan Çavuşoğlu, "Zorlukları da iyi biliyoruz. Bu konuda toplantıda söylediğim gibi dostuma sabırlar diliyorum. Çünkü bazen başka da yapacak bir şey olmuyor. Çifte standartların en iyisini biz gördük, yaşadık. Teknik konuların dışında siyasi engellerin istenildiği zaman nasıl çıkarıldığını da görüyoruz, yaşıyoruz." dedi.

Bosna Hersek'in de NATO'ya üyelik sürecini desteklediklerinin altını çizen Çavuşoğlu, öncelikle Üyelik Eylem Planı'nın (MAP) hayata geçirilmesi gerektiğine işaret etti.

Çavuşoğlu, iki yıl sonra Sırbistan ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasının 140. yılının kutlanacağını hatırlatarak, bu çerçevede her iki ülkede yıl boyunca değişik etkinlikler düzenleneceğini ifade etti.

Dostane bir ortamda, bölgenin istikrarı ve karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesi, ekonomik ilişkilerin ve bağların daha da kuvvetlenmesi adına güzel bir toplantı gerçekleştirdiklerini söyleyen Çavuşoğlu, gelecekte de mevkidaşları ile bir araya gelmekten mutluluk duyacağını dile getirdi. 

- Cumhurbaşkanı Vucic tarafından kabul edildi 
Çavuşoğlu, üçlü toplantı öncesinde Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic tarafından da kabul edildi. Cumhurbaşkanlığındaki görüşme, görüntü alınmasının ardından basına kapalı gerçekleşti.

Çavuşoğlu, Vucic ile görüşmesinden önce Türkiye'nin Belgrad Büyükelçiliğinin yenilenen binasını ziyaret etti, Belgrad Büyükelçisi Tanju Bilgiç'ten bilgi aldı.