ANKARA (AA) - Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın sağlık durumuna ilişkin, "Beynin istirahat ettirilmesi için uyutma devam ediyor. Şu anda gelişmeler olumlu. İnşallah daha güzel olacak. Sayın Baykal'ın tedavisi Türkiye'nin en yetkin hekimleri eliyle devam ettiriliyor. Şu anda özel bir değişiklik yok. 72 saat henüz geçmedi, sonra uyandırma süreci başlar." dedi.

Bakan Demircan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu ile bakanlıktaki makamında bir araya geldikten sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Demircan, bütün meselelerinde olduğu gibi sağlıkla ilgili meselelerinde de Türkiye Cumhuriyeti'nin Kuzey Kıbrıs'ın yanında olduğunu, bundan sonra da yanında olmaya devam edeceğini söyledi. KKTC Sağlık Bakanı Sucuoğlu ile çok verimli ve güzel bir görüşme gerçekleştirdiklerini dile getiren Demircan, daha önceki çalışmaları da birlikte gözden geçirdiklerini anlattı.

Kıbrıs'ın bu coğrafyadaki en önemli bölgelerden birisi olduğunu belirten Demircan, "Orada bizim kardeşlerimiz, soydaşlarımız yaşamaktadır. 1974 Kıbrıs Harekatıyla Kıbrıs Cumhuriyeti'nde yaşayan insanlarımızın özgürlükleri, hakları teminat altına alınmış ve Türkiye bu garantörlük görevini yerine getirmiş ve ilişkilerimiz sürekli devam etmektedir. Karşılıklı yardımlaşma ve iş birliği sürmektedir." diye konuştu.

Türkiye'nin sağlık alanındaki bilgi ve tecrübelerini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile paylaştığını aktaran Bakan Demircan, "Kıbrıs'ın sağlık alanındaki ihtiyaçları ile ilgili gerekli çalışmalar yapıldı. Türkiye 2002'den sonra başlamış olduğu sağlık alanındaki ciddi gelişmenin devamında olan gelişme ve kalitenin artırılması ve sürdürülebilirlik konseptini Kıbrıslı kardeşleriyle de paylaşmakta." ifadelerini kullandı.

Demircan, Kıbrıs'ın ihtiyacı olan hastane, laboratuvar ve eğitim alanındaki iş birliğini görüştüklerini vurgulayarak, "Karşılıklı bilgi alışverişi, ilaç konusunda edindiğimiz tecrübelerin paylaşımı ve sağlığın elektronik ortamda izlenebilmesi ve sağlık hizmetlerinin dijital ortamda takibi konusunda tecrübelerimizi paylaşarak, Kıbrıs'ın sağlık hizmetlerinin gelişimi konusunda katkıda bulunacağız." dedi.

- "Taşıyıcı annelikle ilgili düzenleme yapılacak"

KKTC Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu ise konuşmasında, sağlık sisteminde atılacak adımları görüştüklerini belirterek, Bakan Demircan ile verimli bir toplantı yaparak her konuda mutabakat içinde olduklarını söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 2002 yılından itibaren sağlıkta yaptığı çalışmaları dünya ülkelerinin örnek aldığının altını çizen Sucuoğlu, şu değerlendirmede bulundu:

"Biz de aynı şekilde kendi bünyemize uygun bu reformları KKTC'de en kısa sürede uygulama niyeti ve gayreti içindeyiz. İnşallah kısa bir süre sonra bugün yapmış olduğumuz verimli toplantının sonucunda tekrar sonuç anlamında yapacağımız protokollerle başta alt yapı olmak üzere sağlık sistemindeki değişikliklerle ilgili hedeflediğimiz adımları atacağız."

Konuşmaların ardından Bakan Demircan, eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın sağlık durumuna ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Demircan, kendilerine gelen son bilgilerin de yapılan açıklamalarla aynı olduğunu ifade ederek, "Sayın Baykal'ın tedavisi devam ediyor. Beynin istirahat ettirilmesi için uyutma devam ediyor. Şu anda gelişmeler olumlu. İnşallah daha güzel olacak. Sayın Baykal'ın tedavisi Türkiye'nin en yetkin hekimleri eliyle devam ettiriliyor. Şu anda özel bir değişiklik yok. 72 saat henüz geçmedi sonra uyandırma süreci başlar. Umarız Sayın Baykal bu ciddi rahatsızlığı atlatacak. Kendisine acil şifalar diliyorum." dedi.

Sağlık alanında Türkiye'nin KKTC ile hangi alanlarda iş birliği yapacağına ilişkin soruya ise Ahmet Demircan, "Laboratuvar alanında eğitimle ilgili çalışmalar yapılıyor. Hastane bunların içerisinde onun da çalışması sürüyor. Kuzey Kıbrıs'taki sağlık mevzuatı geliştirilmesi çalışmaları yapılıyor. Bu konuda da Türkiye'nin tecrübelerini paylaşmak istiyoruz kendileriyle. Tıbbi cihazlar konusunda da bir ortak çalışmamız olacak. Aynı zamanda kullanım süresi dolan ilaçların imhası ile ilgili bir çalışma yapacağız. Sağlık atıklarının imhası konusunda yaşadıkları ufak bir sorun var o çözülmezse Türkiye bu konuda kendilerine yardımcı olacak. AMATEM'le ilgili bir talep var o da çalışmalarımız arasında yer alacak." karşılığını verdi.

"Taşıyıcı annelik konusu gündeme geldi mi?" şeklindeki soru üzerine de Demircan, "Evet geldi. Kendileri bu konuda mevzuat çalışmalarını zaten başlatmışlar. En kısa zamanda bununla ilgili düzenlemeler olacak." ifadesini kullandı.