Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile düzenlediği ortak basın toplantısında Donetsk ve Luhansk’ı tanıdıkları için Minsk anlaşmalarının ortadan kalktığını belirterek, bölgedeki istikrarın çözümünde tek yolun Ukrayna’nın NATO’ya katılmaması ve tarafsızlığa bağlı kalması olduğunu açıkladı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Kremlin Sarayı’nda görüşen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ikili görüşmenin ardından Aliyev ile ortak basın toplantısı düzenledi. Putin, Rusya’nın Ukrayna’nın Donbass Bölgesi’ndeki ayrılıkçı Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’ni tanımasıyla ilgili açıklamalarda bulunarak, "Donbass Cumhuriyetlerini, kendi anayasalarında belirtilen sınırlar içerisinde tanıdık. Bu kararı temel hak ve belgelere dayanarak aldık. Bölgedeki sorunun Ukrayna yönetimi ve Donetsk ve Luhansk yöneticileri arasında barışçıl şekilde çözüme kavuşturulmasını umuyoruz" dedi.

Ülkesinin Donetsk ve Luhansk’ı tanıması nedeniyle Minsk anlaşmalarının bir anlamı kalmadığını ifade eden Putin, "Evet, Minsk Anlaşması artık yok. Donetsk ve Luhansk’ın bağımsızlığını tanıdık. Avrupa, Kiev’i Minsk Anlaşmasını uygulamaya zorlamakta başarısız oldu. Bu yüzden Donetsk ve Luhansk’ı tanımaktan başka çaremiz kalmadı" ifadelerini kullandı.

“MİNSK ANLAŞMASI ASLINDA RUSYA, DONETSK VE LUHANS’I TANIMADAN ÇOK ÖNCE KİEV TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ”

Donbass Bölgesi’ndeki sorunun çözümü için imzalanan Minsk anlaşmalarının hazırlanmasında kendisinin de şahsen bulunduğunu belirten Putin, "Bir kez daha altını çizmek istiyorum; Minsk Anlaşmasının uygulanmasına ilgi duyuyorduk, çünkü bu bir uzlaşı sonucuydu. Bu belgeyi hazırlayanlar arasındaydım. Ukrayna yönetimi alenen Minsk Anlaşması’nı uygulamayacaklarını açıkladı. Minsk Anlaşması aslında Rusya, Donetsk ve Luhans’ı tanımadan çok önce Kiev tarafından öldürüldü" dedi.

Donbass halkına yönelik Kiev ordusu tarafından saldırılar gerçekleştirildiğini ifade eden Putin, "Böyle bir karar aldık çünkü Rusya, Donbass halkına yönelik soykırıma daha fazla müsamaha gösteremezdi" dedi.

Bölgedeki istikrarın çözümünde tek yolun Ukrayna’nın NATO’ya katılmaması olduğunu savunan Putin, "Ukrayna’nın taktiksel nükleer silahlar elde etmesi Rusya için stratejik tehdit" ifadelerini kullanarak, "En iyi çözüm Kiev’in NATO’ya katılmaması ve tarafsızlığa bağlı kalması" ifadelerini kullandı.

“RUS ŞİRKETLERİNİN İŞGALDEN KURTARILMIŞ BÖLGELERDEKİ ÇALIŞMALARA KATILMAYA BÜYÜK İLGİSİ VAR”

Cumhurbaşkanı Aliyev ise, Rusya ve Azerbaycan, asırlık dostluk ve iyi komşuluk bağlarına sahip olduğunu belirterek, “Bugün bu ilişkiler niteliksel olarak yeni bir seviyeye ulaştı. Ülkelerimiz arasında çok geniş bir yasal çerçeve var, 245 belge imzalandı. Ancak bugün aralarında imzalanan Bildirge özel bir önem taşımaktadır. Bu Bildiri, ilişkilerimizi ittifak düzeyine yükseltiyor. Bu hem büyük bir ayrıcalık hem de büyük bir sorumluluktur. Müttefik Bildirgesi üzerindeki pratik çalışmalar bir yıldan fazla bir süre önce başladı. Bu süre zarfında, ülkelerimizin ilgili uzman grupları, faaliyetlerimizin neredeyse tüm kilit alanlarını kapsayan 43 maddeden oluşan çok kapsamlı bir belge üzerinde anlaştılar” dedi.

Karşılıklı yatırımı artırmak için birçok fırsatların mevcut olduğuna dikkat çeken Aliyev, “Bugün, bölgedeki yeni durumu ve yeni jeopolitik gerçekleri göz önünde bulundurarak, ulaştırma alanındaki işbirliğini sadece ikili formatta değil, aynı zamanda çok taraflı, bölgesel formatta derinleştirme olanaklarını ayrıntılı olarak tartıştık. Zaten ’3+3’ adında bir işbirliği platformu var. Bu alanda da dahil olmak üzere ilk adımı attıktan sonra bu platformun taraflarının işbirliği yapacaklarına inancım tamdır. Bugün bölgede iletişimin açılması konusu da tartışıldı ve bu konunun çok iyi umutları olduğunu düşünüyorum. Bugün Rus şirketlerinin işgalden kurtarılmış bölgelerdeki çalışmalara katılımını da tartıştık ve bu çalışmaya büyük ilgi var. Bugüne kadar Rus şirketlerinden 14 teklif geldi ve bu teklifleri dikkatle değerlendiriyoruz. Bunun işbirliğimizin yeni bir alanı olduğunu düşünüyorum. Hem pratik açıdan faydalı olacak hem de etkileşim seviyemizi artıracaktır” dedi.

“AZERBAYCAN, BARIŞ ANLAŞMASI ÜZERİNDE ÇALIŞMAYA BAŞLAMAYA HAZIR OLDUĞUNU DEFALARCA DİLE GETİRDİ”

Putin’le gerçekleştirdiği görüşmede bölgedeki çatışma sonrası durumu ayrıntılı olarak tartıştıklarını ifade eden Aliyev, “Rusya’ya ve şahsen Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki savaşın sona ermesindeki ve çatışma sonrası çözüm çabalarındaki rolleri için teşekkür ediyoruz. Rusya, Türkiye, İran, Azerbaycan ve Ermenistan’ın da içinde bulunduğu 3+3 platformunda faaliyetimiz Azerbaycan’ın niyetinin bir göstergesidir. Elbette, Ermeni tarafının, tüm Ermeni silahlı kuvvetlerinin Azerbaycan topraklarından çekilmesine ve ana taraf arasındaki iletişimin açılmasına ilişkin 9-10 Kasım 2020 Bildirgesi’nin tüm hükümlerini tam olarak uygulamasını bekliyoruz. Daha önce de belirttiğim gibi, Başkan Vladimir Putin, savaşın sona ermesinde, sıcak bir aşamadan siyasi bir çözüme geçitte önemli bir rol oynadı. Bugün Rusya, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ilişkileri normalleştirmenin yollarını bulmada ana ortağımızdır. Bunun için fırsatlar var. Azerbaycan, barış anlaşması üzerinde çalışmaya başlamaya hazır olduğunu defalarca dile getirdi. Anlaşma, birbirleriyle ilişkilerini düzenlemek isteyen herhangi bir ülke için gerekli olan sınırlanın belirlenmesi ve diğer konuları kapsayacaktır” ifadelerini kullandı.

“SAVAŞA İHTİYACIMIZ YOK”

Savaştan sonra bölgedeki yeni düzenin yeni fırsatlar yaratacağından emin olduğunu belirten Aliyev, “Azerbaycan barışçıl bir gelecek için kararlıdır. Savaşa ihtiyacımız yok. Ona hiç ihtiyacımız olmadı. Azerbaycan topraklarının kurtarılması ve askeri yollarla toprak bütünlüğünün yeniden sağlanması zorunlu bir önlemdi ve savaş sonrası dönemde bu sorunu siyasi yollarla çözmeye hazır olmamız, niyetimizi gösteriyor. Rusya ve Azerbaycan’ın ortak çabalar yoluyla Kafkasya’da barışın güçlendirilmesine ve Hazar bölgesi ve Avrasya sahasında işbirliğine önemli ve kesin bir katkı sağlamaya devam edeceklerinden eminim” dedi.

Aliyev ve Putin ayrıca, Rusya ile Azerbaycan arasındaki ilişkileri müttefiklik düzeyine çıkaran “Azerbaycan ile Rusya arasındaki müttefiklik hakkında karşılıklı faaliyetler” bildirgesini imzaladı.

(Erhan Altıparmak - Kamil Nadirli/İHA)

Kaynak: iha