Eğitimci, Müzikolog, Ses sanatçısı, besteci ve yorumcu kimlikleriyle tanınan, uluslararası platformlarda müzik çalışmaları olan, Türk dünyası müzikleri üzerine yaptığı araştırmalarıyla, müzik felsefesi üzerine çalışmalarıyla, Türk dünyasındaki kahramanlık müzikleri ve Türk dünyasındaki mistik müzikler gibi konularda çalışmalar yaparak Türk müziğine katkıda bulunan Fatih Kaya Kuzucu, 29 Eylül 2017 Cuma günü yazılarıyla EtikHaber’de siz değerli okuyucularımızla buluşacak…

Kaya Kuzucu Kimdir

Müzisyen, müzikolog, öğretim üyesi, ses sanatçısı. 1 Ocak 1961’de Malatya’nın Hekimhan ilçesinde doğdu. Baba tarafı Malatyalı, anne tarafı Sivaslı olan Kaya Kuzucu ilk ve ortaokulu Hekimhan’da tamamladı. Liseyi Kayseri’nin Develi ilçesinde bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kelam ve İslam Felsefesi Bölümünden mezun oldu.

Lise yıllarında bağlama çalmaya başlayan Kaya Kuzucu, 1979 yılında müzik çalışmalarını profesyonel olarak sürdürdü. Bu amaçla 1979 yılında başladığı Ankara Üniversitesi Türk Halk Müziği Korusuna 1984 yılına kadar devam etti.

Yüksek lisansını Türk Tasavvuf Müziği alanında yaparak “Türk Aşık ve Ozanlık Geleneği ile Türk Tasavvuf Müziğindeki Ortak Makamlar ve Kullandıkları Alanlar” adlı teziyle tamamladı. 

Kuzucu, 1997 yılında Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde başladığı doktora programında “Aşıklık ve Ozanlık Geleneğinde Dini ve Ahlaki Motier” tez çalışması hazırlamaktadır.  

Kaya Kuzucu, 10 yıl Hekimhan, Yıldızeli ve Ankara’da öğretmenlik yaptı. 

1993 yılının sonlarında “Motif Müzik Sanat ve Kültür Evi” adlı şirketini kuran Kuzucu, 1995 yılında öğretmenliği bıraktı. Şirket bünyesinde günümüze dek solo ve grup olmak üzere topla 8 albüm çıkardı. Son albümü Türk Dünyası savaş müziklerinin yer aldığı “Son Akın” Temmuz 2015 tarihinde müzik marketlerdeki yerini aldı.

Sanatçı halen akademik ve müzik çalışmalarını birlikte sürdürmektedir.

Akademik Çalışmaları:

İslam'da Musiki (Günışığı Dergisi), 
Aşıkların ve Ozanların Tasavvufî yönleri (Yazılar), 
Sanatçı ve Toplum Liseler için Din Kültürü kitabı (Kitap), 
Aşıklık ve Ozanlık Geleneğindeki Makamlarda Türk Tasavvuf Musikisindeki Makamların Ortak Olanları ve Kullanıldıkları Alanlar (Tez çalışması), 
Aşıklık ve Ozanlık Geleneğinde Dini ve Ahlaki Motifler (Tez Çalışması
Türkülerin Öte Yanı (Devam eden kitap projesi)
Müziğin Felsefesi (Devam eden kitap projesi)

Albümleri:
Bir Gün Geri Döneceğiz, 
Adak, 
Yolbaşçı, 
Kızıl Elma 1, 
Kızıl Elma 2, 
Tasavvuftan Halk Müziğine,
Ruhların Göçü, 
Son Akın.