Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Sözcüsü Tuğamiral Zeki Aktürk, Bakanlıkta düzenlenen haftalık basın bilgilendirme toplantısında konuştu.
Aktürk, 24 Ekim'de Ankara'da meydana gelen askeri araç kazasında şehit olan İstihbarat Albay Sayit Gökgöz'e Allah'tan rahmet, ailesi ile millete başsağlığı diledi.
Cumhuriyetin 103'üncü kuruluş yıl dönümünü kutlayan Aktürk, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Milli Mücadele kahramanları olmak üzere, şehitleri ve ebediyete irtihal eden gazileri rahmet, minnet ve saygıyla andı.
Bakanlık olarak 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenleneceğini ifade eden Aktürk, şunları kaydetti:
"29 Ekim'de Anıtkabir'de tören, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde tebrikat ve Ankara'da geçit töreni gerçekleştirilecek, Deniz Kuvvetlerimiz tarafından 29 gemi ile 29 liman ziyareti yapılacak ve gemiler halkın ziyaretine açılacak. Türk Yıldızları tarafından Anıtkabir'de saygı uçuşu, SOLOTÜRK tarafından Eskişehir'de gösteri uçuşu yapılacak. Mehteran, Armoni Mızıkası ve Bando komutanlıklarımız tarafından Ankara’da konserler başta olmak üzere, asırlık Cumhuriyet'imize yaraşır etkinlikler icra edilecektir. Ayrıca 'Askeri Müzelerimiz' yarın halkımız tarafından ücretsiz olarak ziyaret edilebilecektir."

Terörle mücadele
Türk Silahlı Kuvvetlerinin Türkiye'nin huzur, güvenlik ve istikrarı için gerçekleştirdiği görev ve faaliyetlerin aralıksız devam ettiğini ifade eden Aktürk, şu bilgileri verdi:
“Geride bıraktığımız hafta içerisinde 2 PKK'lı terörist daha teslim olmuş, hudutlarımızda ise 1'i terör örgütü mensubu olmak üzere 422 şahıs yakalanmış, 1 Ocak'tan bugüne kadar sınırlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısı 14 bin 629 olmuş, engellenen 957 şahıs ile birlikte bu yıl içerisinde engellenen kişi sayısı da 57 bin 855’e ulaşmıştır.”
İkili ilişkiler
Aktürk, Türk Silahlı Kuvvetlerinin, yüksek caydırıcılık kapasitesiyle milli güvenliği teminat altına alırken dost ve müttefik ülkelerle yürüttüğü işbirlikleri, eğitim ve danışmanlık faaliyetleri ile çok uluslu görevlerdeki etkin rolü sayesinde bölgesel ve küresel barış, güvenlik ve istikrara önemli katkılar sunmayı sürdürdüğünü vurguladı.
Bu kapsamda, Türkiye-Arnavutluk Deniz Kuvvetleri İşbirliği Toplantısı'nın 2-5 Kasım arasında Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenmesinin planlandığını aktaran Aktürk, şunları söyledi:
"Türkiye-Yunanistan Güven Artırıcı Önlemler Uygulama Planı çerçevesinde 3-5 Kasım'da Yunanistan Taktik Hava Kuvveti Komutanı ve beraberindeki heyet tarafından Muharip Hava Kuvveti Komutanımıza ziyaret gerçekleştirilecektir. Diğer yandan, Kosova Barış Gücü (KFOR) Komutan Yardımcılığı görevi dün düzenlenen törenle bir yıllığına ülkemiz tarafından devralınmıştır. Ülkemiz, KFOR Komutanlığı döneminde olduğu gibi Komutan Yardımcılığı görevini de tarafsızlık, şeffaflık ve profesyonellik anlayışıyla yürüterek Kosova’nın güvenliğine, bölgesel barış ve istikrarın korunmasına katkı sağlamayı sürdürecektir."
Aktürk, ayrıca Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in yarın Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Anıtkabir'de gerçekleştirilecek törene ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki tebrikat ile resepsiyona katılacağını bildirdi.
Eğitim ve tatbikatlar
Aktürk, Türk Silahlı Kuvvetlerinin kara, deniz, hava, uzay ve siber alanda daha etkin, caydırıcı hale getirilmesi amacıyla milli ve uluslararası eğitim ile tatbikat faaliyetlerinin aralıksız devam ettiğini söyledi.
Bu kapsamda Konya'da icra edilen "Şehit Hava Pilot Binbaşı İbrahim Bolat Milli Anadolu Ankası Tatbikatı"nın 6 Kasım'da tamamlanacağını belirten Aktürk, "Estonya’da ve yerinden katılımla gerçekleştirilecek 'Crossed Swords Tatbikatı' ise 2 Kasım’da başlayacaktır. Ayrıca, 4-9 Kasım tarihleri arasında Türkiye-Mısır Deniz Kuvvetleri unsurları ve personelinin katılımı ile İskenderiye/Mısır'da suüstü, denizaltı savunma ve hava savunma harekatı ile sualtı taarruz (SAT) eğitimlerinin icra edileceği 'Dostluk Denizi-2026 Tatbikatı' gerçekleştirilecektir." dedi.
Somali'ye deniz yoluyla malzeme nakli ve görev değişimi maksadıyla TCG Gökçeada ve TCG Yıldırım fırkateynlerinin, 30 Ekim'de Somali'ye intikale başlayacağını aktaran Aktürk, şöyle devam etti:
"Hava Kuvvetleri Komutanlığımızca 30 Ekim’de, güvence tedbirleri kapsamında, Havadan İhbar Kontrol Uçağımız tarafından Romanya'nın NATO hava sahasında görev uçuşu, muharip uçaklarımız ve NATO AWACS uçağının katılımıyla Akdeniz'de NEXUS ACE eğitimi icra edilecektir. Kızılkule'nin Anadolu Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubad tarafından inşa edilmesinin 800'üncü yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Mehteran Birlik Komutanlığı tarafından 3 Kasım'da Alanya'da, Kültür Yolu Festivali kapsamında 40'ıncı Komando Eğitim Tugayı Bölge Bando Komutanlığı tarafından ise 5 Kasım'da Antalya'da konserler icra edilecektir."
Envantere yeni giren silah sistemleri
Aktürk, yerli ve milli savunma sanayisinin kara, deniz, hava ve siber alanda geliştirdiği kritik sistemlerle Türk Silahlı Kuvvetlerinin caydırıcılığını ve harekat kabiliyetini güçlendirmeye devam ettiğini söyledi.
Bu kapsamda, yapılan çalışmalara ilişkin bilgi veren Aktürk, şunları kaydetti:
"Kara Kuvvetleri Komutanlığımızca geçtiğimiz hafta içerisinde muhtelif miktarda, Karayel Karinalı Bot ile Kablolu Kamikaze-2 İnsansız Kara Aracının (İKA) muayene ve kabul faaliyetleri tamamlanmış, MKE tarafından ise savunma sanayisi paydaşlarımıza muhtelif miktarda MAM-15 keskin nişancı tüfeğinin teslimatı gerçekleştirilmiştir. Yine MKE tarafından, 3-6 Kasım'da Fransa'nın başkenti Paris’te düzenlenecek, dünyanın önde gelen uluslararası deniz savunma ve denizcilik teknolojileri fuarlarından biri olan 'Euronaval 2026'ya katılım sağlanacaktır."
Öğrenci ve personel temini
Aktürk, personel ve askeri öğrenci temin işlemleri kapsamında Kasım, Aralık 2026 ve Ocak 2027 dönemlerinde silah altına alınacak yedek subay/astsubay adayları ile erlerin sınıflandırma sonuçlarının açıklandığını hatırlattı.
Sonuçların, e-Devlet kapısından, askerlik şubelerinden ve MSB Mobil uygulamasından öğrenilebileceğinin bilgisini veren Aktürk, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türk Silahlı Kuvvetlerine En Az Dört Yıl Süreli Fakülte veya Yüksekokul Mezunlarından 2026 Yılı Muvazzaf Subay Adayı Temini ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığına 2026 Yılı Deniz Sınıfı Muvazzaf Subay Adayı Temini başvuruları 2 Kasım’da sona erecek. Türk Silahlı Kuvvetlerine En Az Dört Yıl Süreli Fakülte veya Yüksekokul Mezunlarından 2026 Yılı Bando Sınıfı Muvazzaf Astsubay Adayı Temini ile Türk Silahlı Kuvvetlerine Fakülte veya Yüksekokul Mezunlarından 2026 Yılı Muvazzaf Astsubay Temini başvuruları ise 2-23 Kasım tarihleri arasında yapılabilecektir."
Soru-cevap
MSB'de düzenlenen haftalık basın bilgilendirme toplantısının ardından Bakanlık tarafından basın mensuplarının sorularına ilişkin açıklama yapıldı.
Libya ile deniz yetki anlaşmasına ilişkin soru üzerine Bakanlık tarafından, "Ülkemiz ile Libya arasında 2019 yılında imzalanan Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası'nın 20 Ekim'de Libya Temsilciler Meclisi tarafından da onaylanması, ülkemizin uluslararası hukuk ve hakkaniyet ilkelerini esas alan, ilgili kıyı devletlerinin meşru hak ve menfaatlerini gözeten yaklaşımını destekleyen önemli bir gelişmedir." açıklaması yapıldı.
Açıklamada, konuya ilişkin şu ifadelere yer verildi:
"Mısır ile de karşılıklı menfaatler doğrultusunda Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Anlaşma imzalamaya hazır olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz. Mısır'ın ülkemizle böyle bir anlaşma imzalaması halinde, Yunanistan ile yapabileceği muhtemel bir anlaşmaya kıyasla 15 bin kilometrekareden daha fazla deniz yetki alanına sahip olacağı değerlendirilmektedir. Ülkemiz, Doğu Akdeniz'deki meşru hak ve menfaatlerini uluslararası hukuk çerçevesinde korumaya, bölgesel barış, güvenlik ve istikrarın güçlendirilmesine katkı sağlamaya devam edecektir."
Sincar'daki gelişmeler
Bakanlık tarafından, Irak Merkezi Hükümetinin Sincar'da devlet otoritesinin güçlendirilmesine ve bölgenin normalleşmesine yönelik yürüttüğü faaliyetlerin memnuniyetle karşılandığı belirtildi.
Açıklamada, "Bölgede terör örgütlerinin varlığına son verilerek güvenliğin Irak’ın resmi güvenlik güçleri tarafından sağlanması, Sincar’da kalıcı huzur ve istikrarın tesis edilmesi ve terörsüz bölge hedefi açısından önemli bir gelişmedir. Söz konusu süreç, devletimizin ilgili kurumlarıyla koordinasyon içerisinde yakından takip edilmektedir." değerlendirmesi yapıldı.


