EDİRNE (AA) - Edirne Belediyesi tarafından 3 ciltlik Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali Almanağı hazırlandı.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, almanağı, Belediye Meclis Salonu'nda düzenlenen basın toplantısında tanıttı.

Kırkpınar'ın gelecek nesillere sağlıklı şekilde aktarılması amacıyla Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi arşivleri taranarak hazırlanan Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali Almanağı'nda, 1361-2017 yılları arasında düzenlenen Kırkpınar güreşlerine ve yağlı güreşe dair ayrıntılı bilgi, belge ve fotoğraflar yer alıyor.

Belediye Başkanı Recep Gürkan, konuşmasında, Kırkpınar tarihine ışık tutacak bir basılı eser hazırlandığını söyledi.

Kırkpınar Yağlı Güreşleri'yle ilgili referans bir yayın hazırlandığını vurgulayan Gürkan, şunları kaydetti:

"Düzenleyicisi olduğumuz ve gurur kaynağımız Kırkpınar'ın 656 yılla ilgili elimize alıp, açıp sayfa sayfa çevireceğimiz bir basılı kaynağımız yoktu. 3 yılı aşkın bir çalışma sonucu almanağımızı Kırkpınar'a yetiştirdik. 1361'den bu yana Kırkpınar'ın 656 yıllık tarihini almanak haline getirmeyi başardık. Almanak 3 ciltten oluşuyor. Birinci cildi 1361-1922 yani Osmanlı dönemi diye ifade edelim. İkinci cildi, 1923-1984 ve üçüncü cildi de 1984-2017 yılına kadar oluşuyor. Olağanüstü çok güzel bir çalışma oldu. 1000 adet basıldı. Gerçekten hem tarihi hem de tarihe ışık tutacak bir çalışma oldu. Artık elimizin altında çok sağlam ve bilimsel yöntemlerle hazırlanmış bir kaynak hazır."

İstanbul Arel Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Ender Bilar ise titiz bir çalışma sonucunda kapsamlı bir çalışma yaptıklarını belirterek, "Almanak bin 317 sayfadan oluşuyor ve bin 145 fotoğraf yer alıyor. Osmanlı ve Cumhuriyet arşivlerinden bulduğumuz 170 belge var. Her bulduğumuz kaynağın belgesini belirterek verdik." diye konuştu.