HUDER’den ABD’ye Kudüs tepkisi

 İZMİR’de, Hukuki Araştırmalar Derneği (HUDER) İzmir Şubesi üyesi avukatlar, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasını ve Tel Aviv’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararını, yaptıkları basın açıklaması ile protesto etti.

İzmir Adliyesi Protokol Kapısı önünde toplanan HUDER İzmir Şubesi üyesi avukatlar, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanıması kararını imzalamasına ve Tel Aviv’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararına, basın açıklamasıyla tepki gösterdi. Yaklaşık 20 avukatın katılımıyla açıklama yapan HUDER İzmir Şubesi Başkanı Vahap Karakuş, "Üç büyük din için de kutsal olan Kudüs şehri uluslararası toplum tarafından İsrail’in başkenti olarak tanınmamakta ve tüm ülkeler diplomatik misyonlarını Tel Aviv’de bulundurmaktadır. Hitler faşizminin gayri meşru evladı olan İsrail siyonizmi, Kudüs’ü uluslararası hukuka aykırı olarak işgal altında tutmaktadır. Ortadoğu’da Suriye’de iç savaş halen sürerken ve Irak, Yemen, Libya gibi birçok bölgede istikrarsızlık halen hakim durumda iken, ABD yönetiminin bu adımı atmasının tek bir anlamı vardır. O da Ortadoğu halklarının dini ve etnik yönden çatışma potansiyelini diri tutmaktır" dedi.

Grup basın açıklamasının ardından, dağıldı.

Rize'de muhtarlardan ABD'ye tepki

RİZE Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Erbaş, Amerika ve İsrail’in Ortadoğu’daki ortak planlarının sürdüğünü söyledi, ABD'nin Kudüs kararına tepki gösterdi. 

Rize Muhtarlar Derneği'nde basın toplantısı düzenleyen Mustafa Erbaş, İslam coğrafyasındaki terör olaylarının her birinde parmağı olan, Amerika ve İsrail’in Müslümanları kışkırtmaya yönelik davranışlarına devam ettiğini öne sürdü. Erbaş, “Uluslararası camiada devlet vasfı taşıyan ve teröre destek veren Amerika ve İsrail Ortadoğu’daki ortak planlarını gerçekleştirmeyi sürdürmektedir. Birleşmiş Milletler, Nato, ABD ve Avrupa Birliği İsrail’in her sapkınlığına gerek el altından gerekse açıktan destek vermektedirler. İlk Kıblemiz olan Mescidi Aksanın bütün Müslümanların birleştiği buluştuğu Kudüs’ün Amerika başkanı tarafından İsrail’in başkenti olarak ilan etmesi asla kabul edilemez olduğunu belirtmek isteriz.Bu kararın yok hükmünde bir karar olduğunu ilan ediyoruz” dedi.

Amerika’nın Ortadoğu’yu yeniden kan gölüne çevirmeye çalıştığını ifade eden Erbaş, şunları söyledi:

“Amerika,  İsrail ve destekçilerinin yaptığı bu haksızlık ve züllümler karşısında susmayacağımızı ve tepkimizi her platformda göstereceğimizi, ne yapılması gerekiyorsa yapacağımızı bildiririz"

Çerçioğlu'ndan Kudüs tepkisi

AYDIN Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınması yönündeki karara tepki gösterdi. Çerçioğlu, "Bu karar, kabul edilemez. Bu gelişme Ortadoğu'daki ateş çemberinin içerisine atom bombası atılmasından farksızdır" dedi.

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, yaptığı yazılı açıklamada şöyle konuştu: 

"Ortadoğu'da barışı isteyen, barışı bekleyen herkes bu kararla birlikte umutsuzluğa düşmüştür. Kabul edilemeyecek bu karardan bir an önce geri adım atılması gerekmektedir. Bizler yaşadığımız coğrafyamızda barışın ve sağduyunun hakim olmasını istiyoruz, acının ve gözyaşının değil. Her zaman mazlum halkların yanında olduk ve olmaya da devam edeceğiz. Bu mübarek cuma gününde belirtmeliyiz ki; Filistin halkının ve Kudüslü Müslümanlar'ın her zaman yanında olacağız. Kudüs inançların ve hoşgörünün merkezidir.  Kudüs'ün herkesi kucaklayan bir yer olmaktan çıkarılıp, bu hoşgörü merkezini kanın ve gözyaşının merkezi haline getirecek adımlar atılmamalıdır. 'Yurtta barış dünyada barış' ilkesinden asla ödün vermeyerek mazlum milletlere örnek olmuş bir ülke olarak bu karar kabul edilemez."

Eyüp Sultan Camii önünde "Kudüs" protestosu

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdıklarını açıklaması Eyüp Sultan Camii önünde protesto edildi.

Eyüpsultan'daki sivil toplum kuruluşları Eyüp Sultan Camii'nde buluştu. Sabah namazının ardından cami önünde toplanan eylemciler 'Kudüs Müslümanların onurudur' yazılı dövizler taşıdı. Sık sık tekbir getiren grup adına yapılan açıklamada, "Ümmet olarak uyanmanın ve dirilmenin vakti gelmiş ve geçmektedir. Kudus ve Filistin'in işgali sadece Filistinllilerin değil, tüm insanların sorunudur. Bu mübarek toprakların tüm dünya Müslümanlarının öncelikli görevidir. Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın mukaddesatı Müslümanların kırmızı çizgisidir. Biz diyoruz ki, ümmet olarak mezhep, milliyet, aşiret ne varsa kenara bırakıp Kudüs ortak paydasında buluşup Kudüs'e sahip çıkalım" denildi.

Ak Parti Niğde İl Başkanlığı'ndan ABD’ye tepki

 AK Parti Niğde İl Başkanlığı ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararına tepki gösterdi.

Cuma Namazı çıkışı Dışarı Cami önünde açıklamada bulunan Ak Parti Niğde İl Başkanı Mahmut Peşin, "ABD Başkanı Donald Trump’ın hukuksuz Kudüs açıklaması, insanlık vicdanını yaralamış ve bölgemizdeki sorunları derinleştirmiştir. Dünyadaki tüm Müslümanların, Türkiye’nin çağrısına kulak vererek Kudüs’e sahip çıkacağına inanıyoruz. Kudüs davasının sonuna kadar takipçisi olacağız" dedi. Açıklamaya Ak Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, Niğde Belediye Başkanı Rifat Özkan, bazı kurum müdürleri ve vatandaşlarda katıldı.

Meclis'te Kudüs protestosu

KORKUTELİ Belediye Meclisi, ABD'nin, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını kınadı.

Korkuteli Belediye Meclisi, aralık ayı olağan toplantısı Belediye Başkanı Hasan Gökce başkanlığında yapıldı. Toplantıda 9 gündem maddesi görüşülerek karara bağlandı. Toplantı öncesi grup sözcüleri, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına yönelik kararını kınadıklarını açıkladı. Grup sözcüleri, ayrıca Cumhuriyet Halk Partisi'nin yeni ilçe başkanı seçilen Yıldıray Çıldır'ı tebrik etti.

Belediye Başkanı Hasan Gökce de yaptığı açıklamada, "Bütün dünya Müslümanları gibi Korkuteli Belediyesi ve meclis üyeleri olarak ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına yönelik kararını şiddetle kınıyoruz. Bu kararın şiddetle karşısında olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Kudüs, Müslümanların ilk kıblesidir" dedi

Daha sonra gündeme geçildi. Gündemdeki 9 madde görüşülerek karara bağlandı.

Şehitler Makamı'nda "Kudüs" protestosu

ŞEHİTLER Makamı'nda toplanan bir grup, ABD Başkanı Donald Trump'un Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdıklarını açıklamasını protesto etti. 

15 Temmuz Derneği üyesi yaklaşık 200 kişilik grup, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün Anadolu Yakası çıkışındaki Şehitler Makamı önünde toplandı. Kalabalık, ellerinde Türk ve Filistin bayrakları ile "Vatana nasıl sahip çıktıysak, Kudüs'e de öyle sahip çıkarız", "Kudüs bitmeyen duamızdır", "Kudüs Direnişine Selam" yazılı dövizler taşıdı.

Grup adına basın açıklamasını okuyan 15 Temmuz Derneği Başkanı Tarık Şebik, "İslam beldeleri ya doğrudan işgal, yahut darbeler, çalkantılar, rejim değişiklikleri gibi yerli maşalar kullanmak suretiyle tarumar ediliyor. İslami terörle aynileştirilmeye çalışılarak tüm dünyada Müslümanlara karşı bir nefret kampanyası körükleniyor. İslam ülkelerini tek tek düşüren küresel şeytan, son kale olarak gördüğü Türkiye'ye yönelik hayallerini bir türlü gerçekleştirememiş ve 15 Temmuz gecesi unutamayacağı bir hezimete uğramıştır. Bunun kuyruk acısıyla, DAEŞ, PYD, FETÖ gibi terör örgütleriyle kirli ilişkisi deşifre olan ABD, şimdi de İslam'ın ilk kıblesine yönelik bir tecavüze yeltenmektedir. Mekke ve Medine ne ise Kudüs'te odur. Tüm İslam dünyasında ve mazlum coğrafyalarda heyecana sebep olan ve yeni bir umudun kıvılcımı olan 15 Temmuz zaferi inanıyoruz ki dalga dalga büyüyecek ve Kudüs'ü işgalden kurtarma azmiyle yeni bir dirilişin işaret fişeği olacaktır" diye konuştu.

Grup, Kuran-ı Kerim okunup dua edilmesinin ardından olaysız dağıldı. 

Ceylanpınar'da Kudüs tepkisi

ŞANLIURFA'nın Ceylanpınar İlçesi'nde, sivil toplum kuruluşları tarafından Cuma namazı sonrası Amerika ve İsrail protesto edildi.

Ceylanpınar ilçe merkezinde yer alan Zahiriye Camisi'nde Cuma namazı sonrası toplanan Sivil toplum kuruluşu basın açıklaması düzenledi. Grup adına basın açıklamasını okuyan Memur-Sen Ceylanpınar Başkanı Mustafa Turan, ABD'nin, Kudüs'ün, İsrail'in başkenti olarak tanımasını kınadı. Turan, şunları söyledi

"Son yüzyılda İslam beldelerine peyderpey fili müdahalede bulunan Amerika her gün şeytani oyunlarından birini oynuyor. Son zamanlarda ülkemize karşı kinini belli eden ve bizlere diz çöktürmek için her hamleye başvurmaktan çekinmeyen Amerika bir daha tüm Müslümanların namusuna el uzatmaya çalışıyor. İlk kıblemiz mescidi aksanında bulunduğu kutsal şehrimiz olan Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan etmekle Amerika İslam'ın haremine el uzatmıştır. Kudüs'ün İsrail'in başkenti ilan edilmesi konusunda Amerika'nın girişimi son derece tehlikelidir. Büyük şeytan Amerika şunu bilsin ki bu hesap yanlış bir hesaptır. Bu hesabı bozmak için bizler ayağa kalkacak ve onlara direneceğiz."

Kocaeli Üniversitesi'nde 'Kudüs' protestosu

 KOCAELİ Üniversitesi'nde Anadolu Gençlik Derneği üyelerinden oluşan bir grup öğrenci, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını protesto etti.

Kocaeli Üniversitesi'nde öğrenim gören Anadolu Gençlik Derneği üyesi yaklaşık 300 öğrenci, Umuttepe Kampüsü'nde toplanarak, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve İsrail Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşıma kararına tepki gösterdi. Grup üyeleri, Filistin ve Türk bayrakları taşıyıp, sloganlar atarak, kampüste yürüdü. Grup adına açıklama yapan Anadolu Gençlik Derneği Üniversite Başkanı Mücahid Sarımsakçı, ABD'nin aldığı kararın sadece Müslümanlar değil; vicdanı olan herkesi ilgilendiren bir karar olduğunu söyledi. Sarımsakçı, "'Siyonizm taşeronu' Trump, Filistin'in başkenti Kudüs'ü, İsrail'in başkenti olarak tanıyacakları ve Amerikan Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşıyacaklarına dair açıklamalarda bulunmuştur. ABD, kendi kıtasından çıkıp, Orta Doğu'da işgalci İsrail'in planlarına öncü kuvvet olarak zemin hazırlamaktadır. Bu çıkış, aynı zamanda ABD'nin bu plandaki yerini alenen ayyuka çıkarmaktadır. Bu plan, bölgemizi ve insanları tehdit eden, Irak'ı parçalayan, Suriyelileri mülteci hale getiren, bir ucu Türkiye'mize dayanan siyonizm planıdır. Kudüs meselesi, bu plandan gayrı bir mesele değildir. ABD'nin aldığı bu karar, sadece Müslümanları ilgilendiren bir karar değil; vicdanı olan her insanı ilgilendiren bir karardır. ABD, burada insanlığa karşı bir suç işlemektedir; çünkü bir milletin ve devletin sınırları içerisinde başka bir devlet adına temsilcilik açma gibi bir işgal girişiminde bulunmuştur" diye konuştu.

Grup üyeleri, açıklamanın ardından eylemlerini sonlandırarak, olaysız dağıldı. 
 

Şanlıurfa'da Kudüs protestosu

ŞANLIURFA'da cuma namazının ardından düzenlenen yürüyüşte, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı protesto edildi.

Balıklıgöl'deki Dergah Camisi'nde cuma namazını kılan vatandaşlar, ardından Sivil Toplum Kuruluşları Platformu öncülüğünde ellerindeki çeşitli dövizlerle tekbir getirip ABD ve İsrail aleyhine sloganlar atarak yürüyüş yaptı. Yürüyüşten sonra, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Tel Aviv'de yer alan ABD'nin İsrail Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma ve Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı basın açıklamasıyla protesto edildi. Açıklamanın ardından eylemciler, Balıklıgöl'den Haşimiye Meydanı'na kadar yürüdü. Çeşitli sloganların atıldığı yürüyüşte özel harekât polisleri zırhlı araçlarla önlem aldı.

Ömer ŞULUL/ŞANLIURFA, (DHA)

AK Parti Menderes’ten Kudüs Tepkisi

İZMİR'de AK Parti Menderes İlçe Başkanlığı, Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan eden ABD’ye tepki gösterdi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in Başkent’i olarak tanıdıklarını ve Tel Aviv’deki büyükelçiliği buraya taşıyacaklarını açıklamasına bir tepki de AK Parti Menderes İlçe Başkanlığı’ndan geldi. Cuma namazı sonrası belediye binası önünde gerçekleşen basın açıklamasında İlçe Başkanı Mehmet İmre, ABD’nin kararını kınadı. Açıklamaya Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu ve Menderesli vatandaşlar da destek verdi. İmre, "Başkanlığa gelişi bile şaibeli olan ve koltuk derdine düşen ABD Başkanı Donald Trump, 'Ben yaptım oldu' mantığıyla dünyayı bir kaos içine sürüklemenin derdindedir. Yapılan dünyayı ateşe atmaktan ve Filistin-İsrail barış çabaları ile Ortadoğu barış sürecine indirilmiş ağır bir darbeden başka bir şey değildir. Uluslararası hukuk ve BM kararlarının açık ihlali olan bu karar bizim için yok hükmündedir. Kudüs konusunda dünya bir olmuş ve bu alınan sözde karara karşı birleşmiştir. Şu iyi bilinmelidir ki; Kudüs İslam’ın başkenti olup üç semavi dinin de kutsal yeridir. Biz, ilk kıblemiz, göz bebeğimiz, haklı davamız Kudüs'e sahip çıkıyoruz. İmkan değil iman meselemiz olan Kudüs, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da dile getirdiği gibi kırmızı çizgimizdir. Kudüs için Evlad-ı Fatihan sancak açmıştır, sancaktarı da Türkiye'dir. Sınır ötesinden kutsalımızı siyasetine alet edenler bilsinler ki Kudüs her şeydir ve bizimdir. Kudüs İslamındır ve ilelebet İslamın kalacaktır. Peygamberimizin mirasını kimseye çiğnetmeyiz."

Siverek'te Kudüs protestosu

ŞANLIURFA'nın Siverek İlçesi’nde Cuma namazı çıkışında toplanan vatandaşlar, ABD’nin, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasını protesto etti.

Hasan Çelebi Mahallesi'ndeki Kanlıkuyu Meydanı'nda ellerinde İsrail’i ve ABD’yi kınayan döviz ve Filistin bayrakları bulunan kalabalık, ABD ve İsrail karşıtı slogan atarak tekbir getirdi. Grup adına basın açıklamasını yapan Eğitim Bir-Sen Temsilcisi Fikret Aslanparçası, şunları söyledi:

"Tarihin her dönemine damga vurmuş kutlu İslam beldelerini, sınır çizgilerine hapsetmeye çalışmış hak ile batıl mücadelesinin son perdesi, bu yüzyılda yaşanacak gibi görünüyor. Bugün ABD’nin aldığı bu korsan karara uymayacağını ilan eden tüm devletlerin bu kararlarında samimi olmalarını temenni ediyoruz. İslam ülkelerinde ABD’nin ileri karakolu gibi vazifelendirilmiş liderlerin her gün okudukları Kur'an'dan ibret almamalarını hayretle takip ediyoruz. Kudüs, ilahi vahyi insanlığa ulaştıran peygamberlerin kokusu, Miraç’ın ev sahibi, ilk kıblemiz, göz bebeğimizdir."

Yapılan basın açıklamasının ardından kalabalık, sloganlar eşliğinde alandan ayrıldı.

Adana'da 'Kudüs' protestosu

 ADANA'da ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı protesto edildi.

Adana Sivil İnisiyatif Meclisi'nin (ASİM) çağrısıyla merkez Seyhan ilçesindeki tarihi Kemeraltı Cami'nde cuma namazı kılan yüzlerce kişi, daha sonra ABD'nin Kudüs kararına tepki gösterdi. "Kahrolsun İsrail, kahrolsun ABD" ve "Filistin halkı yalnız değildir" sloganı atan göstericiler, dualar etti. Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Ak Parti Adana Milletvekili Tamer Dağlı, Ak Parti Adana İl Başkanı Fikret Yeni ile birlikte 67 sivil toplum kuruluşu temsilcisinin de katıldığı gösteride, Filistin bayrakları taşındı. İsrail ve ABD'ye tepki gösteren ASİM Başkanı Mahmut Eraslan, ABD'nin Kudüs kararını tanımadıklarını, sonuna dek Filistin halkıyla beraber olacaklarını söyledi. ABD'nin yanlış adımından dönmesini beklediklerini anlatan Fatma Güldemet Sarı ise, "Tüm dünyanın tepkisiyle karşılanan bu karardan ABD vazgeçmelidir. Türkiye, Filistin ile her zaman beraberdir" dedi.

SABANCI MERKEZ CAMİİ'NDE TOPLANDILAR

Köklü Değişim Derneği üyeleri de Cuma Namazı çıkışı, Sabancı Merkez Cami'nde toplandı. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı eylemde grup adına açıklamada bulunan Ali Tuluk, "Bu karar bizim için yok hükmündedir. Müslümanların ilk kıblesi olan kutsal topraklar, asla Yahudilerin başkenti olmayacaktır" dedi.

Konya'da 'Kudüs' protestosu

 KONYA'da cuma namazı sonrası ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması protesto edildi. 

Konya'da bazı camilerde, cuma namazı sonrası, sivil toplum kuruluşları tarafından ABD'nin Kudüs'ü, İsrail'in başkenti olarak tanıdığı açıklamaya tepki için protesto gösterileri düzenlendi. Şerafettin Camii'nde de cuma namazı sonrası protestoda bulunuldu. Kadınların da katıldığı eylemde ABD'nin kararı kınandı. Kalabalık adına konuşan Köklü Değişim Dergisi temsilcisi Ali Rıza Türkdemir, ABD Başkanı Donald Trump'ın, açıklamasının Müslümanlar açısından yok hükmünde olduğunu belirtti. Türkdemir, ''Kudüs bize Allah resulünün emanetidir. Bundan dolayı Kudüs asla Yahudi varlığının başkenti olmayacaktır'' dedi. Grup, basın açıklamasının ardından sessizce dağıldı.
 

Kilis'te 'Kudüs' protestosu

 KİLİS'te sivil toplum kuruluşları, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs'ün, İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepki gösterdi.

Cuma Namazı sonrası Hacı Derviş Camisi'nde gerçekleştirilen basın açıklamasına sivil toplum kuruluşları temsilci ve üyelerinin yanı sıra; AK Parti Kilis milletvekilleri Reşit Polat ve Mustafa Hilmi Dülger, Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara ve AK Parti İl Başkanı İzzet Toprak da katıldı. Ellerinde pankart ve dövizlerle İsrail ve ABD aleyhine slogan atan kalabalık adına basın açıklamasını okuyan Memur-Sen Kilis Temsilcisi Bekir Şen, ABD ve İsrail'e tepki gösterdi.

AK Parti Kilis İl Başkanı İzzet Toprak ise, ABD Başkanı Donald Trump’ın hukuksuz Kudüs açıklamasının insanlık vicdanın yaraladığını ve bölge sorunları derinleştirdiğini savundu.
 

Bolu'da 'Kudüs' protestosu

 BOLU'da, yaklaşık 500 kişi ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını protesto etti.

Bolu'da Kadı Camii'nin önünde toplanan yaklaşık 500 kişi, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepki gösterdi. Memur-Sen Bolu Başkanı Ahmet Koçak, yaptığı basın açıklamasında, "Kudüs insanlığın ortak mirası, özgürlük Kudüs'ün hakkıdır. Biz bu iradeyi yansıtmak için burada toplandık. Bunun için meydanlardayız. Kudüs, bütün inançlar için ortak tarih, ortak coğrafya ve hepsinden öte ortak kader ve birlikte yaşamak demektir. Kudüs'ün bu vasıflarının yok edilmesine asla müsaade etmeyiz. ABD ve İsrail ortak yapımı bu kirli strateji, şiddet ve krizlerle kavrulan bütün insanlık için eğer engellenmezse daha büyük sorunların kapısını aralayacaktır" dedi.

Yaklaşık 500 kişi daha sonra İzzet Baysal Caddesi'nde 'Kahrolsun ABD' sloganları atarak Kent Meydanı'na yürüyerek eylemi sonlandırdı.
 

Trabzon ve Rize'den ABD ile İsrail'e öfke

TRABZON ve Rize'de, ABD'nin Kudüs kararı, sivil toplum kuruluşlarının üyeleri tarafından düzenlenen gösterilerle protesto edildi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak kabul ettikleri açıklamasına tepkiler sürüyor. Trabzon'da cuma namazı sonrası protesto gerçekleştirildi.

Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, siyasi parti temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda vatandaş Trabzon Sivil İnsiyatifi tarafından organize edilen protestoya destek verdi.  Ortak bildirinin okunduğu protesto gösterisinde "Katil İsrail, Filistin'den defol" ve "'Muhammed'in ordusu kafirlerin korkusu" sloganları atıldı. Bildirinin ardından bir araya gelen grup Uzunsokak Caddesi'nde yürüyüş gerçekleştirerek yaşananlara tepki gösterdi.

RİZE'DEN DE TEPKİ YAĞDI

Rize'de cuma namazı sonrası sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar ABD ve İsrail aleyhinde sloganlar atarak Kudüs ve Filistin'e sahip çıktı. Rize AK Parti İl Başkanlığı ve İnsanı Yardım Vakfı (İHH), ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararına tepki amacıyla cuma namazı sonrası 'Kudüs Cuma'sı' adıyla basın açıklaması ve yürüyüş yaptı.

Rize Sahil Camii önünde toplanan gurup adına konuşan AK Parti İl Başkan Yardımcısı Yunus Çoruh, "Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın hukuksuz Kudüs açıklaması, insanlık vicdanını yaralamış ve bölgemizdeki sorunları derinleştirmiştir. Dünyadaki tüm Müslümanların, İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı olan Türkiye’nin çağrısına kulak vererek Kudüs’e sahip çıkacağına inanıyoruz. Diğer taraftan, Amerika Birleşik Devletleri’nin bu kararı, dünyada yaşanan adaletsizliğin yeni bir tezahürüdür. Biz Müslümanlar olarak Kudüs davası ve ümmetin birliği için her türlü çabayı göstermeye, her türlü fedakarlıkta bulunmaya hazırız. Kudüs davasının sonuna kadar takipçisi olacağız” dedi.

DİMDİK AYAKTAYIZ

Rize İnsanı Yardım Vakfı İl Temsilcisi Recep Kaplan, yaşananlara karşı dimdik ayakta olduklarını vurgulayarak "Zalim ABD ve İsrail’e karşı dimdik ayaktayız. 81 ilde tüm arkadaşlarımız bu keyfi davranışa tepki vermekteyiz. Daima Kudüs ve Filistin bağımsız kalacaktır. Tüm Müslümanlar olarak birleşerek tepki vermeliyiz" diye konuştu.

SLOGANLARLA TEPKİ GÖSTERİLDİ

Açıklama ardından yaklaşık 300 kişilik kalabalık Sahil Camii'nden Memiş Ağa Belediye Parkı'na kadar sloganlar atarak yürüdü. Yürüyüş boyunca tekbirler getirilerek “Katil İsrail, Filistin’den defol!”, “Kudüs bizimdir bizim kalacak”, “Gazze’ye selam direnişe devam” şeklinde slogan atan grup daha sonra dua etti.   


Öte yandan Rize'de Muhtarlar Derneği ve Federasyon Başkanı Mustafa Erbaş da konuya ilişkin açıklamada bulunarak Amerika ve İsrail’in Ortadoğu’daki ortak planlarının sürdüğünü söyledi.

Bu kararın yok hükmünde bir karar olduğunu ilan ettiklerini kaydeden Erbaş, “Uluslararası camiada Devlet vasfı taşıyan ve teröre destek veren Amerika ve İsrail, Ortadoğu’daki ortak planlarını gerçekleştirmeyi sürdürmektedir. Birleşmiş Milletler Nato, ABD ve Avrupa Birliği İsrail’in her sapkınlığına gerek el altından gerekse açıktan destek vermektedirler. İlk kıblemiz olan Mescidi Aksa'nın bütün Müslümanların birleştiği buluştuğu Kudüs’ün Amerika başkanı tarafından İsrail’in başkenti olarak ilan etmesi asla kabul edilemez olduğunu belirtmek isteriz. Bu kararın yok hükmünde bir karar olduğunu ilan ediyoruz” dedi.

Sinop'ta 'Kudüs' protestosu

SİNOP'ta AK Parti İl Başkanlığı tarafından cuma namazı sonrasında düzenlenen eylemde ABD tarafından Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınması kararı protesto edildi. 

Büyük Cami'deki cuma namazı sonrasında düzenlenen eylemde, ABD protesto edildi. Eylemde basın açıklaması yapan AK Parti Sinop İl Başkanı Ali Çöpcü, "Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın hukuksuz Kudüs açıklaması, insanlık vicdanını yaralamış ve bölgemizdeki sorunları derinleştirmiştir. Bu, bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan kararın, İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti artırmaktan başka sonucu olmayacaktır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir" dedi. Basın açıklamasının ardından eylem sona erdi.