İZMİR'de, Ülkü Ocakları Ege Üniversitesi sorumlusu Tarih Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun Edebiyat Fakültesi yanında çıkan kavgada PKK'lılar tarafından bıçaklanarak şehit edilmesiyle ilgili davada tutuklu PKK'lı sanık Nurullah Semo, cinayet suçundan ağırlaştırılmış müebbet, terör örgütü PKK üyeliğinden de 15 yıl hapisle cezalandırıldı.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, tutuklu sanık Nurullah Semo, 102 avukat ve Çakıroğlu'nun annesi Özlem Erdem ile babası Fuat Mahir Çakıroğlu hazır bulundu.

Duruşmada, Şehit Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun ailesine destek veren Ülkü Ocakları adına 80 avukat hazır bulundu.

SEGBİS ile kayıt altına alınan duruşmada, basın mensupları ve izleyiciler salona alınmadı. Duruşmayı MHP İzmir İl Başkanı Necat Karataş, bazı MHP Milletvekilleri, Ülkü Ocakları Genel Başkanı Olcay Kılavuz ve İzmir Baro Başkanı Aydın Özcan da takip etti.

İzmir Adliyesinin bahçesinde bir araya gelen Ülkü Ocakları Genel Başkanı Olcay Kılavuz, MHP İzmir İl Başkanı Necat Karataş, bazı MHP milletvekilleri ile birlikte Ülkü Ocakları ve MHP teşkilatlarından kalabalık bir grup duruşma salonunun dışında kararın açıklanmasını bekledi.

Duruşmaya katılan aile avukatları adına konuşan avukat Ufuk Mansuroğlu, sanığın iddianame doğrultusunda hem "kasten adam öldürme" suçundan hem de terörle mücadele kapsamında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasını talep ettiklerini söyledi.

Çakıroğlu'nun annesi Özlem Erdem de duruşmada söz alarak sanığın cezalandırılmasının acılarını bir nebze hafifleteceğini belirterek, "Benim oğlumun mücadelesi kendinden sonrakiler içindi." dedi.

Mahkeme heyeti karar için verilen 1 saat aranın ardından tutuklu sanık Nurullah Semo'nun "kasten adam öldürmek", suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "örgüt adına suç işlemek" ve "örgüt üyeliği" suçlarından ise 15 yıl hapisle cezalandırılmasına karar verdi.

Heyet, tutuksuz yargılanan İsmail Bedir'in yaralama suçundan 2 yıl 7 ay 15 gün, Sezgin Yılmaz'ın yaralama suçundan 3 yıl 7 gün hapis cezasına çarptırılmasına, tutuksuz yargılanan diğer sanıkların ise beraatine karar verildi.

- Olay

Ege Üniversitesinde 20 Şubat 2015'te PKK’lı teröristlerin üniversitedeki ülkücü öğrencilere saldırmasıyla çıkan kavgada, Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi Fırat Yılmaz Çakıroğlu şehit olmuş, 7 kişi de yaralanmıştı. Gözaltına alınan PKK'lı Nurullah Semo tutuklanmış, 7 zanlı adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Zeki Polat, hazırladığı iddianamede, sanık Nurullah Semo hakkında "kasten adam öldürmek", "örgüt adına suç işlemek", "örgüt üyeliği" ve "yaralama" suçlarından müebbet ve 69 yıl, tutuksuz 31 sanık hakkında ise "suç delillerini yok etmek, gizlemek veya değiştirmek", "yaralama" suçlarından 5 ila 48 yıl arasında hapis cezası talep etmişti.

İddia makamı, 8 Haziran'daki duruşmada verdiği mütalaada, tutuklu sanık Nurullah Semo'nun "kasten öldürme" suçundan müebbet, "silahlı terör örgütü üyesi olmak ile örgüt adına suç işlemek" suçlarından 69 yıla kadar hapis ile cezalandırılmasını, ayrıca tutuksuz yargılanan İsmail Bedir ve Sezgin Yılmaz hakkında, "kasten yaralama ve neticesi sebebiyle ağırlaştırılmış yaralama" suçlarından 12 yıla kadar hapis cezası talep etmişti.

İddia makamı, 11 Temmuz'daki duruşmada Ege Üniversitesi Kampüsündeki Ege Kafe'nin sahibi F.Y'nin şikayetçi olmadığı gerekçesiyle 16 sanık hakkında açılan kamu davasının düşürülmesi ve olayın meydana geldiği aynı kafenin güvenlik kameralarının sökülmesine ilişkin olay yerinden kaçan yüzü kapalı kimliği belirsiz 3 kişi hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına şikayette bulunması yönünde ek mütalaa vermişti.

"YENİ FIRATLAR ÖLMESİN"

Duruşma sonrasında adliye önünde açıklama yapan Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun babası Fuat Mahir Çakıroğlu, "Oğlum artık mezarında rahat uyuyayacak. Uzun zamandır bu kararı bekliyorduk. Türk adaletine teşekkür ediyorum. Bu PKK'lı teröristlerin tamamını öldürsek bir Fırat etmezler. Fırat yeni bir çağ açtı. Bizler onun yolundan yürüyeceğiz. Benim bundan sonra ricam okullara alınan öğrenciler lütfen araştırılsın. Öğrenci görünümlü teröristler okullara alınmasın. Yeni Fırat'lar ölmesin" dedi.

Anne Özlem Erdem ise karardan dolayı çok mutlu olduğunu belirterek, "Ben çok heyecanlıyım. Bugün bu kararı duymak için buraya geldim. Fırat artık rahat uyuyacak. Türkiye'nin birçok yerinden buraya gelen herkese teşekkür ederim. Bu katillerin ceza alması içimizi bir nebze olsun rahatlattı" diye konuştu.

Açıklamanın ardından duruşma için adliyeye gelen gruptakiler hep bir ağızdan, 'Hepimiz Fırat'ız' sloganı attı.

Kararın ardından yapılan açıklamadan sonra Şehit Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun annesi ve babası, MHP’li Yöneticiler, Ülkü Ocakları üyeleri, ve avukatların Şehit Fırat Çakıroğlu'nun mezarını ziyaret edecekleri öğrenildi.