AGİT Müslümanlara Karşı Hoşgörüsüzlük ve Ayrımcılıkla Mücadele Özel Temsilciliği görevine başlayan Büyükelçi Prof. Mehmet Paçacı, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Büyükelçi Mehmet Paçacı, İslam karşıtlığının suç teşkil ettiğini Batı kamuoyuna bütün yollarla anlatılması gerektiğini söyledi.

Paçacı, görev süresi boyunca İslam karşıtlığı ve Müslümanlara karşı tahammülsüzlük gibi konularda sahada araştırmalar yapacaklarını ifade etti. Paçacı, yapılan saha araştırmalarının raporlanacağını ve bunların AGİT'in gündemine getirileceğini vurguladı.

Son yıllarda İslam karşıtı olaylarda büyük artış olduğunun altını çizen Paçacı, "Türkiye, İslam karşıtlığıyla ilgili olayları her zaman yakından takip ediyor. Başta Cumhurbaşkanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve ve ilgili diğer kurumlar bu konuya çok önem veriyor. O bakımdan bir Türk diplomatın bu görevde olması çok önemli." dedi.

Müslüman karşıtlığının kültürel temeli olduğuna dikkati çeken Paçacı, son yıllarda yaşanan olaylara bakıldığında medyanın ve siyasetin buradan beslenmeye çalıştığına işaret etti.

"İslamofobiye anti-semitizm kadar önem verilmiyor"

Özellikle siyasetin Müslüman karşıtlığından beslenmeye çalıştığını belirten Paçacı, şöyle devam etti:

"Esasında İslam karşıtlığının bir nefret suçu olarak kabul edilmesi gerekir. İslamofobiye anti-semitizm kadar önem verilmediği açık bir gerçek. Eğitimden siyasete, medyadan yönetimlere kadar İslam karşıtlığının görüldüğü Avrupa ülkelerinde çaba gösterilmesi gerekiyor. İslamofobinin suç olduğunu uygun yollarla kamuoyuna anlatmak gerekiyor. Bu kapsamlı ve uzun soluklu bir çaba olacaktır. Ben de bu görevi hakkıyla yerine getirmek için üzerime düşeni en iyi bir şekilde yapma gayreti içinde olacağım."

Paçacı, devraldığı görev kapsamında, özellikle Avrupa'da Müslümanlara ve Türklere karşı artan ırkçı saldırıları gözlemlemek ve Avrupa ile AGİT'in gündemine getirmenin yer aldığını söyledi.

Batı'da Müslümanlara karşı müsamahasızlığın artık birçok kesimde görüldüğünü aktaran Paçacı, "Son yıllarda bu saldırılar iyice yaygınlaşmış durumda. Batı'da siyaset ve medyanın İslam karşıtı olaylarda çok etkisi var. Bu saldırıların raporlaştırılması ve bunlara karşı eylem planının hazırlanması gerekir. Bunun için çalışacağım." diye konuştu.

Avrupa'da Türkiye'nin de güvenliğini tehdit eden FETÖ ve PKK yapılanmalarının mevcut olduğunu anımsatan Paçacı, Türkiye'nin her fırsatta, Avrupalılara bu örgütlerin bölgenin güvenliğine yönelik tehlikelerini anlatması gerektiğini vurguladı.

AGİT'in 2019 dönem başkanlığını Slovakya yürütecek.