Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca, bir siyasi partinin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesinde açılan davalarda "ceza davası" prosedürü izleniyor.

21 Haziran 2021'de iddianamenin kabul edilmesiyle başlayan yargılama sürecinde HDP, ön ve esas hakkındaki savunmalarını hazırlamak için yasal olarak belirlenen sürelerin dışında ek süre taleplerinde bulundu.

Parti, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının dosyaya yeni deliller sunması nedeniyle de bunlara karşı savunma yapmak için Anayasa Mahkemesinden ek süre talep etti.

Ek süre talepleri, ceza davası prosedürü gereği Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamenin 21 Haziran 2021'deki kabulüyle başlayan yargılama sürecinde, HDP tarafından ek savunmanın verilmesinin ardından Anayasa Mahkemesince belirlenecek tarihlerde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin sözlü açıklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak.

İlk dava 17 Mart 2021'de açıldı

AA muhabiri, kapatma davasıyla ilgili yasal süreci derledi. Buna göre, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 17 Mart 2021'de, HDP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı.

İddianame, eksiklikler nedeniyle 31 Mart 2021'de Anayasa Mahkemesince oy birliğiyle reddedildi.

Başsavcılık, 7 Haziran 2021'de tekrar dava açtı. Anayasa Mahkemesi de 21 Haziran 2021'de yeni iddianameyi oy birliğiyle kabul etti.

HDP'nin kapatılması istemiyle açılan ve ceza davası prosedürü izlenen davada, iddianameye karşı partinin ön savunma yapması, ardından Başsavcılığın esas hakkındaki görüşüne karşı da savunmasını hazırlaması gerekiyor.

Yasal prosedür gereği, bu işlemler sürerken gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı gerekse davalı HDP, ek delil veya yazılı ek savunma verebiliyor.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunun, iddianameyi oy birliğiyle kabul etmesi ve iddianame ile eklerinin davalı partiye tebliğinden itibaren HDP'nin "ön savunma" yapması için 2 aylık yasal süresi başladı.

Partinin yasal süre içinde ön savunmasını vermesi gerekirken, HDP Hukuk Komisyonu, bu süre dolmadan Yüksek Mahkemeye başvurarak, savunma için ek süre talebinde bulundu.

Ön savunma için ilk ek süre 2 Eylül 2021'de verildi

Anayasa Mahkemesi, 2 Eylül 2021'de, partinin ön savunmasını vermesi için 60 günlük, hakkında siyasi yasak istenenlerin ön savunmasını hazırlaması için ise 30 günlük ek süre verdi.

HDP, bu sürenin bitiminin ardından 6 Kasım 2021'de Yüksek Mahkemeye yazılı savunmasını sundu.

Ardından, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 29 Kasım 2021'de esas hakkındaki görüşünü mahkemeye gönderdi.

Esas hakkındaki görüşe karşı savunmanın hazırlanması için HDP'ye yasal süre olan 30 günlük süre verildi.

HDP tekrar ek süre istedi

HDP, esas hakkındaki savunmasını hazırlamak için 4 aylık daha süre istedi. Süre talebini görüşen Anayasa Mahkemesi, 16 Şubat 2022'de partiye 60 gün daha ek süre verilmesini kararlaştırdı.

Bu sürenin bitmesinin ardından HDP, esasa ilişkin savunmasını 19 Nisan 2022'de Anayasa Mahkemesine verdi.

Bu sırada, Mayıs 2022'de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığının, öldürülen PKK'lı teröristle fotoğrafları basına yansıyan ve TBMM tarafından yasama dokunulmazlığı kaldırılan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel ile ilgili soruşturma dosyasında yer alan bilgi ve belgeleri de kapatma davasına ek delil olarak konulması için Anayasa Mahkemesine gönderdi.

Başsavcılık ayrıca, "terör örgütüne üye olmak suçundan" yargılanan eski HDP Adıyaman Milletvekili Behçet Yıldırım ile ilgili dosyayı da ek delil olarak Yüksek Mahkemeye sundu.

Davaya Semra Güzel'in dosyası da ek delil oldu

Kapatma davasıyla ilgili ek delillerin incelemesini tamamlayan Anayasa Mahkemesi heyeti, 12 Mayıs 2022'de, eski HDP Adıyaman Milletvekili Behçet Yıldırım ile HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel ile ilgili dosyaların da davaya ek delil olarak alınmasına karar verdi.

Bu kapsamda, dava dosyasına giren yeni bilgilerin Yıldırım, Güzel ve partiye iletilmesine karar veren Yüksek Mahkeme, talep halinde ilgililerin 30 gün içinde bunlara ilişkin beyanlarını bildirmelerinin istenmesini kararlaştırdı.

Dosyaya yeni delil olarak giren ses kayıtları için ek süre

Süreç içinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, delil olarak bazı ses kayıtlarını da Yüksek Mahkemeye sundu.

Bunun üzerine parti, dosyaya giren bu yeni delillere karşı savunma hazırlamak için tekrar süre istedi. AYM Genel Kurulu, bugün partiye ek savunması için 30 gün daha ek süre verdi.

Süreç nasıl işleyecek?

Parti tarafından yeni delillere karşı ek savunmanın da verilmesinin ardından Anayasa Mahkemesince belirlenecek tarihlerde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin sözlü açıklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak.

Bütün sürecin ardından davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak.

Raporun, Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılmasının ardından Başkan Zühtü Arslan toplantı için bir gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.

15 üyenin 10'unun oy çokluğuyla karar verilebilecek

HDP hakkındaki kapatma davasını, 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Anayasa'nın 69. maddesinde sayılan hallerden ötürü partinin kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre devlet yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına, toplantıya katılan üyelerin 3'te 2 oy çokluğuyla, yani 15 üyenin 10'unun oyuyla karar verilebilecek.

Siyasi parti kapatma davası sonucunda verilen karar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ile ilgili siyasi partiye tebliğ edilecek ve Resmi Gazete'de yayımlanacak.

Anayasa Mahkemesinin, siyasi yasak istenen partililerin beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasına neden olduğunu belirlemesi halinde bu kişiler, kesin kararın Resmi Gazete'de gerekçeli olarak yayımlanmasından başlayarak 5 yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve deneticisi olamayacak.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Şahin: "Sözlü savunmamız hazır"

Bu arada, 6. Yılında İstinaf Değerlendirme Toplantısı'na katılan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, gazetecilerin sorusu üzerine, kapatma davasına ilişkin sözlü açıklamalarının hazır olduğunu belirterek, "Çağırdıkları zaman gidip sözlü savunma yapmaya hazırız." dedi.