Tass haber ajansına yapılan açıklamada, “2016 yılının ilk çeyreğinde Türkiye’ye 595.8 bin ton buğday gönderildi. Bu senenin ilk çeyreğinde ise bu değer 388.2 bin tona geriledi” denildi.


Karadeniz’in önemli limanlarından birisi olan Tuapsinski Deniz Limanı'nda tahıl ihracatında düşüş yaşandığını saptadı. Şirketin Yönetici Müdürü Andrey Yaroslavtsev, “Şu anda geçen seneye kıyasla ihracatın düştüğünü kesin bir dille söyleyebiliriz” dedi.


Yaroslavtsev, Türkiye tarafının kararından yola çıkarak tahıl ihracatının ne şekilde ilerleyeceğini tahmin etmenin zor olduğunu belirterek, “Piyasanın dalgalanmasını dikkate alarak ihracat eğilimini tahmin etmek çok zor, bu sektörü etkileyen faktörler çok fazla. Alıcı tarafından uygulanan çeşitli kısıtlamalar bunlardan sadece biri” dedi.

“Tahıl piyasası sadece Türkiye’den ibaret değil”

Rusya Devlet Başkanı’nın Basın Sözcüsü Dmitri Peskov, tahıl piyasasının sadece Türkiye’den ibaret olmadığını, bu piyasanın yeterince geniş olduğunu, bu yüzden bir segmentin kapatılmasının başka bir tarafa yönelme anlamına geldiğini söyledi.


Peskov konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Hiç şüphesiz ki, Tarım Bakanlığı’nın Rus üreticilerin çıkarlarının korunması üzerinde aktif bir şekilde çalıştığını biliyorsunuz. Tahıl piyasası sadece Türkiye’den ibaret değil, bu piyasa yeterince geniş ve kendi başına ayakta durabilir. Bu piyasadaki bir segmentin kapatılması belirli bir hacminin diğer segmentlere aktarılacağı anlamına geliyor. Bu normal ekonomik bir süreçtir.” dedi.


Geçen hafta Ulusal Tarım Ürünleri İhracatçıları Derneği, Rusya Tarım Bakanı Aleksandr Tkaçev’den ürünlerin Türkiye’ye ihracatının yenilenmesi için önlemlerin alınması talebinde bulundu. Dernek Türkiye’nin neredeyse Rusya’dan gıda ürünleri sevkiyatına ambargo getirdiğini belirtti, Türkiye ise bu bilgiyi doğrulamadı.