Son dakika: Gece saat 01.40'ta geldi. İbadi'nin açıklamasıyla beklenen Musul operasyonu başladı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanlığı, Musul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik, Hazır Cephesi ile Güver ve Geyyara cephelerinde 04.00 itibariyle eş zamanlı operasyon başlatıldığını duyurdu. Musul yakınlarındaki köylerden, DEAŞ militanları tarafından peşmergelere ağır silahlarla karşılık veriliyor. Zerdek Dağı'nın eteklerinde DEAŞ kontrolündeki bir köy, koalisyon uçakları tarafından bombalanıyor. İşte dakika dakika Musul operasyonu...

Irak Başbakanı İbadi, devlet televizyonundan yaptığı açıklamada, Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonunun başladığını belirterek, kent merkezine sadece ordu ve polis güçlerinin gireceğini söyledi.

09.55: BAŞEHRE KÖYÜ PEŞMERGE'NİN ELİNE GEÇTİ

DHA, Musul operasyonu kapsamında Başehre köyünün DEAŞ'tan Peşmerge güçlerinin eline geçtiğini bildirdi.

09.45: OPERASYONA TÜRKİYE'NİN EĞİTTİĞİ 1500 SAVAŞÇI KATILIYOR

Reuters'a konuşan Türk askeri kaynaklar, Türkiye'nin Başika'da eğittiği 1500 Iraklı savaşçının Musul operasyonuna katıldığını belirtti.

09.10: IRAK SINIRINA TANK VE ZIRHLI ARAÇ SEVKİYATI YAPILDI

Türkiye-Irak sınırının sıfır noktasında bulunan Şırnak'ın Silopi İlçesi'ne tank ve zırhlı araç sevkiyatı yapıldı.

08.30: KRİTİK NOKTA: MUSUL BARAJI

Musul Operasyonu'nun başlamasının ardından büyük bir tehlike de ortaya çıktı. Sürekli erozyona uğrayan bir zemin üzerine kurulu olan Musul Barajı'na bir zarar gelmesi durumunda bölgedeki tüm dengeler altı üst olabilir.

12 milyar metreküp su bulunduran barajın çökmesi halinde Musul'un 4 saat içinde 21 metre su altında kalabileceği tahmin ediliyor. Ayrıca bu su dalgasının Musul'u tahrip etmesinin ardından Bağdat'ın büyük bir bölümünün de sular altında kalmasına neden olacağını belirtiliyor.

07.44: ZERDEK DAĞI'NDA ÇOK SAYIDA ABD ASKERİ KONUŞLANDI

Musul'un 40 kilometre doğusunda bulunan Hazır Cephesi'ndeki Zerdek Dağı'nda çok sayıda ABD askeri konuşlandı. ABD topçu birlikleri, Musul Ovası'nı ağır toplarla vuruyor. İnsansız hava uçakları da Musul Ovası semalarını gözetliyor.

07.40: ESKİ MUSUL VALİSİ : TÜRK ASKERLERİN EĞİTTİĞİ SAVAŞÇILAR DA OPERASYONA KATILDI

Eski Musul Valisi ve Ninova Muhafızları Komutanı Esil Nuceyfi, yaptığı açıklamada, Türk askerlerince eğitilen 2 bin Sünni savaşçının Başika cephesinden operasyona katıldığını söyledi. Nuceyfi, Ninova Muhafızlarının Peşmerge ile hareket ettiğini ifade etti.

ÜÇ CEPHEDEN EŞ ZAMANLI OPERASYON

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanlığı, Musul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik, Hazır Cephesi ile Güver ve Geyyara cephelerinde eş zamanlı operasyon başlatıldığını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, saat 04.00 itibarıyla Musul'un doğusundaki Hazır Cephesi'nde Peşmergenin, güneydeki Güver ve Geyyara cephelerinde ise Irak ordusunun DEAŞ'e yönelik harekete geçtiği belirtildi.

Hazır Cephesi'nde üç koldan başlatılan operasyonlara 4 bin Peşmergenin katıldığı bilgisi aktarılan açıklamada, operasyonların IKBY Hükümeti ile Irak Federal Hükümeti arasında yapılan anlaşmaya göre devam ettiği kaydedildi.

Açıklamada koalisyon ülkelerine ait savaş uçaklarının dünden beri DEAŞ hedeflerini bombaladığı ve Peşmergeye hava desteği sağladığı belirtildi.

PEŞMERGELER VE ABD TOPÇU BİRLİKLERİ VURUYOR

Musul kent merkezinin 40 kilometre doğusunda bulunan Hazer Cephesi'ndeki Zerdek Dağı ve Hasanşam köyüne konuşlanan Peşmergeler ve ABD topçu birlikleri, DEAŞ hedeflerini karadan vuruyor. Operasyonda öncü gücün Peşmergeler olduğu görüldü. Irak ordusunun Peşmergenin açtığı alanda arkadan ilerleyeceği ifade edildi. Operasyonda ilk hedefin Musul'a bağlı Hamdani'ye ve Karakuş ilçelerinin DEAŞ'tan temizlenmesi olduğu kaydedildi.

DEAŞ, UÇAKLARIN GÖRÜŞ ALANINI DARALTMAK HAM PETROLÜ ATEŞE VERDİ

Bu arada DEAŞ militanlarının, koalisyon uçaklarının görüş alanını daraltmak için lastikler yaktığı ve hendeklere doldurulan ham petrolü ateşe verdiği belirtildi. Bu nedenle Musul'a yakın bölgelerde gökyüzünde simsiyah bulutların oluşması dikkati çekti.

DHA-AA