Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, sabah erken saatlerde İHA saldırıları sonucunda bazı binalarda hafif hasar meydana geldiğini bildirdi.

Şehrin acil durum görevlilerinin olay yerinde olduğunu kaydeden Sobyanin, durum tespiti yapıldığı bilgisini paylaştı. Sobyanin, "Halihazırda kimse ciddi şekilde yaralanmadı. Lütfen yalnızca resmi kaynaklara güvenin ve doğrulanmamış bilgileri yaymayın." ifadelerini kullandı.

Moskova Bölgesi Valisi Andrey Vorobyev de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bazı bölgelerde duyulan patlama seslerinin hava savunma sistemlerine ait olduğunu belirtti. Vorobyev açıklamasında, şunları kaydetti:

"Moskova’ya yaklaşırken birkaç İHA düşürüldü. Halktan sakin olmasını rica ediyorum. Tüm acil servis görevlileri çalışıyor. Bilgilendirme yapacağız."

Rus haber ajansları, Moskova içerisinde iki farklı caddede bulunan konutlara insansız hava araçlarının isabet ettiğini bildirdi. İHA’ların isabet etttiği binaların cephelerinde hasar oluştuğu bilgisine yer verilen haberlerde, yaralı ya da ölü olmadığı ifade edildi.

İHA’ların nereden geldiğine dair açıklama yapılmadı.

Bazı sosyal medya kaynaklarında, şehre 25 İHA saldırısı düzenlendiği ve büyük çoğunluğunun hava savunma sistemleriyle vurulduğu öne sürülerek, İHA’ların bazılarının silahlı olduğu belirtildi.

Sosyal medyaya Moskova bölgesinde havada uçan ve vurulan bazı İHA görüntüleri yansıdı.

Rusya Savunma Bakanlığı: Ukrayna İHA'larla Moskova'da "terör saldırısı" yaptı

Rusya Savunma Bakanlığından Moskova'ya yapılan İHA saldırılarına ilişkin açıklamada, "Kiev rejimi bu sabah Moskova'daki nesnelere İHA'larla terör saldırısı yaptı." ifadesi kullanıldı.

Saldırıya 8 uçak tipi İHA'nın katıldığı kaydedilen açıklamada, tüm İHA'ların vurulduğu bildirildi. 3 İHA'nın elektronik harp araçlarıyla hedeflerinden saptırıldığı ve kontrolünü kaybettiği aktarılan açıklamada, "Moskova bölgesinde de Pantsir-S hava savunma füze sistemiyle 5 İHA vuruldu." ifadesine yer verildi.

Ukrayna: Saldırıyla alakamız yok

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, Ukrayna'nın Moskova'ya düzenlenen insansız hava araçları (İHA) saldırısıyla ilgisi olmadığını bildirdi.

Podolyak, bir televizyon programında video konferans yoluyla yaptığı konuşmada, bu sabah Moskova'ya yapılan İHA saldırısını değerlendirdi.

Ukrayna için bu saldırının "önemsiz" olduğunu belirten Podolyak, "Ancak burada yapay zeka çağına çekildiğimizi anlamak çok önemli. Belki de bazı İHA'lar Ukrayna'ya saldırmaya hazır değil ve yaratıcılarına geri dönmek istiyor. İHA'lar yapay zeka bakımından akıllı ve yaptıklarının sonuçlarını net bir şekilde anlıyor." dedi.

"İnsanların tek taraflı bir oyun oynayabileceklerini, cezasız egemen bir devleti yok etmenin mümkün olduğunu düşündüklerini" belirten Podolyak, "artık kimsenin Rusya'yı ciddiye almadığını, Rusya'nın yavaş yavaş Ukrayna'da yaptıkları için bedel ödeyeceğini" söyledi.

Mihail Podolyak, Ukrayna'nın bugün Moskova'ya yapılan İHA saldırısıyla ilişkisi olup olmadığı sorusuna, "Yapay zekayla ilgimiz var ama saldırılarla alakamız yok. Saldırıları zevkle izliyor ve saldırıların artacağını tahmin ediyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Kremlin: Moskova'ya İHA saldırısı, Ukrayna'daki karar alma merkezine saldırımızın yanıtı

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, insansız hava araçlarıyla (İHA) Moskova'ya yapılan saldırıyı Ukrayna'nın düzenlediğini belirterek, "Saldırının, Ukrayna'daki karar alma merkezlerinden birine gerçekleştirdiğimiz başarılı saldırıya yanıt olarak Kiev rejimi tarafından yapıldığı son derece açık." dedi.

Peskov, başkent Moskova'da gazetecilere yaptığı açıklamada, sabah saatlerinde Moskova'ya yapılan İHA saldırısını değerlendirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in saldırıya ilişkin bilgilendirildiğini anlatan Peskov, "Putin'in çalışmaları bugün oldukça erken başladı. Rusya Savunma Bakanlığı ve ilgili kurumlardan, Moskova ve bölge belediye başkaları ile Rusya Acil Durumlar Bakanlığından doğrudan bilgiler aldı." diye konuştu.

Saldırıların Ukrayna yönetimi tarafından gerçekleştirildiğini belirten Peskov, "Saldırının, Ukrayna'daki karar alma merkezlerinden birine gerçekleştirdiğimiz başarılı saldırıya yanıt olarak Kiev rejimi tarafından yapıldığı son derece açık. Söz konusu saldırı pazar günü yapılmıştı." dedi.

Peskov, söz konusu saldırıların, Rusya'nın Ukrayna'da yürüttüğü "özel askeri operasyonun" haklılığını da gösterdiğini söyledi.