Rusya Soruşturma Komitesi, Rusya’nın Sibirya Bölgesi’nde bulunan Perm Devlet Üniversitesi’nde yüzü maskeli bir kişinin silahla etrafa ateş açması sonucu 8 kişinin hayatını kaybettiğini, 14 kişinin ise yaralandığını duyurdu.

Rusya’nın Sibirya Bölgesi’nde bulunan Perm Devlet Üniversitesi’nde sabah saatlerinde yüzü maskeli bir saldırgan, uzun namlulu bir silahla etrafa ateş açılmaya başladı. Sonrasında üniversite binasına giren saldırganın, binanın 1. kat koridorunda dalarak ateş etmeye devam etti. Bu sırada bazı öğrencilere ise kurşunlar isabet etti. Üniversite binasında meydana gelen paniğin ardından birçok öğrenci ise üniversitenin pencerelerinden aşağıya atlayarak kurtulmaya çalıştı. Saldırının ardından üniversite çevresine polis ve ambulans ekipleri sevk edildi. O anlarda saldırgan ile bağlantı kurmayı başaran polis ekipleri, saldırgandan teslim olmasını istedi. Saldırgan ise öğrenci sıraları ile barikat kurduğu sınıftan teslim olmayacağını ifade edildi. Polisler tarafından yapılan operasyonda, saldırganın sınıftan çıkarak üst katlara kaçmak için merdivenlere yöneldiği, fakat Rus polisi tarafından vurularak etkisiz hale getirildiği öğrenildi.

SALDIRIDA BİLANÇO 8’E YÜKSELDİ

Rusya Soruşturma Komitesi tarafından yapılan açıklamada, maskeli şahıs tarafından düzenlenen saldırıda kurşunların isabet ettiği 8 öğrencinin hayatını kaybettiği belirtildi. Rusya Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, kurşunların isabet ettiği 7 öğrencinin hastanelerde tedavi altına alındığı, pencerelerden atlayarak saldırıdan kurtulmaya çalışan 7 öğrencinin de hafif şekilde yaralandığı ve tedavilerinin ambulanslarda yapıldığını kaydedildi. Polis tarafından vurularak etkisiz hale getirilen saldırganın durumunun ise ağır olduğu ve yaşam mücadelesi verdiği ifade edildi.

RUSYA BAŞBAKANI MİHAİL MİŞUSTİN PERM KENTİNE GİDİYOR

Rusya’da yaşanan üniversite saldırısının üzerine Rusya Başbakanı Mihail Mişustin ve Rusya Bilim ve Eğitim Bakanı Valery Falkov’un, saldırının gerçekleştiği Perm kentine uçakla hareket ettiği duyuruldu. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov ise yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Perm kentindeki üniversitede yapılan saldırıda ölen ve yaralananların ailelerine başsağlığı dilediğini ifade etti.

SALDIRGANIN KİMLİĞİ ORTAYA ÇIKTI

Yaşanan olaya ilişkin yetkililer tarafından yapılan açıklamada, saldırıyı gerçekleştiren kişinin 18 yaşındaki Timur Bekmansurov ismindeki bir genç olduğu kaydedildi. Maskeli şahsın, saldırıyı gerçekleştirmeden önce uzunca bir süre hazırlık yaptığı ve silah almak için para biriktirdiği, silahı satın aldıktan sonra ise bilgisayar oyunlarındaki karakterlere bürünmeye çalıştığı için kask, maske, kıyafet ve botlar aldığı tespit edildi. Saldırganın yaşanan olayın öncesinde sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, kamuflajlı fotoğrafını yayınlayarak, amacının önce eski okuluna saldırmak olduğunu, fakat sonra fikrini değiştirdiğini, yaptığı eylemin bir terör saldırısı olmadığını ve hiçbir radikal örgüt ile bağlantısının bulunmadığını ifade ettiği belirtildi. Yetkililer, yaşanan saldırıya ilişkin soruşturma başlatıldığını belirtirken, ölü ve yaralı sayısının ise artabileceği kaydetti.

(Erhan Altıparmak/İHA)