Ukrayna'da Rusya'nın saldırısıyla başlayan ve 10'uncu ayına yaklaşan savaş, kışın getirdiği kar, yağmur, çamur gibi zorlu koşullara rağmen iki ordu arasındaki yaklaşık 1000 kilometrelik cephe hattında sürüyor.

Sonbahar döneminde Ukrayna'nın, Harkiv bölgesi, Herson kenti ve bölgenin bazı yerleşim yerleri, Donetsk'te de Liman şehrinde tekrar kontrolü sağlamasının ardından son aylarda çatışmaların yoğunlaştığı bölge Donetsk oldu.

Rus güçleri, Donetsk bölgesindeki Bahmut ve Soledar şehirleri ile çevresindeki yerleşim yerlerini ele geçirmek için özelikle son 2 aydır saldırıları artırmaya başladı. Bölgede, Ukrayna ordusunun aktif faaliyetleri sonucu Rus ordusu söz konusu şehir ve kasabalarda önemli bir ilerleme sağlayamadı.

Rus ordusu, Donetsk bölgesinin önemli kısmını 2014'ten beri kontrolü altında tutsa da Bahmut kentini de ele geçirmek için yoğun saldırıları sürdürüyor.

Bahmut, Rus güçlerinin Donetsk'in Kramatorsk, Slavyansk, Siversk ve diğer şehirlerine doğru ilerleyebilmesi için stratejik öneme sahip bir şehir olarak dikkati çekiyor.

Savaş başlamadan önce nüfusu yaklaşık 75 bin olan kentteki sivillerin yaklaşık yüzde 90'ı hayat durma noktasına geldiği için tahliye edildi.

Rus bombardımanları sonucu hasar almayan binanın kalmadığı bölgedeki siviller, yaşamlarını sığınaklarda sürdürüyor.

Bahmut ve Soledar'a yönelik Rus birliklerin yoğun saldırılarının geri püskürtülmesi için bölgede Ukrayna ordusunun hareketliliği gözlemleniyor.

Söz konusu bölgenin stratejik önemi dolayısıyla taraflar, topçu sistemleri, tank ve diğer ağır silahların ağırlıklı olarak kullanıldığı cephe hattında helikopterler, savaş uçakları da saldırı uçuşları gerçekleştiriyor.

- Rus saldırıların hedefi: Herson şehri

Yaklaşık bir ay önce Rus birliklerin çekilmesinin ardından tekrar Ukrayna ordusunun kontrolüne geçen Herson kenti, Rus saldırıların hedefi olmaya başladı.

Rusya Savunma Bakanlığına göre, Herson şehrindeki savunma hattını tümüyle Dnipro Nehri'nin sol yakasına çeken Rus ordusu, son günlerde şehre yönelik sık sık saldırılar düzenliyor.

Ukrayna ordusunun kontrolüne geçtikten sonra elektrik ve telefon hizmetlerinin verilmesiyle hayatın normale dönmeye çalışıldığı şehirde, son günlerdeki Rus saldırıları sonucu yaralanan ve hayatını kaybeden siviller oldu.

Ukrayna yetkililerinin paylaştığı verilere göre, Rusya'nın başlattığı 24 Şubat'tan itibaren 14,5 milyondan fazla Ukraynalının terk ettiği ülkede, cephe hatlarına yakın yaşayanlar daha güvenli bölgelere geçmeye devam ediyor.

Bazı siviller, son dönemlerde saldırıların arttığı Herson'dan da ayrılmak zorunda kalıyor.

Rusya'nın, Ukrayna'da yasa dışı olarak ilhak ettiği diğer şehirlerde olduğu gibi Rusya'ya katılması yönünde eylülde sözde referandumun da düzenlendiği Herson'un merkezinde özelikle son iki günde saldırlar arttı.

- Ukrayna, Lugansk bölgesi için karşı saldırılar düzenliyor

Büyük kısmı Rus ordusunun kontrolünde bulunan Luhansk bölgesindeki yerleşim yerlerini geri almak için Ukrayna ordusu, karşı saldırılar düzenliyor.

Ukrayna ordusunun bölgedeki savaş faaliyetleri, onların buradaki asıl amaçlarının öncelikle Lisiçank ve Severodonetsk şehirlerine yönelik ilerlemesi olduğunu gösteriyor. Buralarda henüz kapsamlı bir karşı saldırısını başlatmayan Ukrayna ordusu, Lugansk bölgesine bağlı birkaç köy ve yerleşim yerinde tekrar kontrolü sağladı.

Her iki taraf arasında Zaporijya, Harkiv, Herson ve Lugansk cephelerinde savaş uçağı, tank, çoklu roketatar ve topçu sistemleri kullanılarak çatışmalar sürüyor ama Ukrayna genelinde en şiddetli çatışmalar, Donetsk cephesindeki Bahmut şehri ve çevresinde yaşanıyor.

- Ukrayna'da yüksek gerilim şebekelerinin yüzde 40'ı zarar gördü

Rus ordusunun, yaklaşık son 3 aydır özelikle Ukrayna'daki kritik enerji altyapılarına füze ve insansız hava araçlarıyla (İHA) defalarca düzenlediği saldırılar, ülkenin enerji sistemine ciddi hasar verdi.

Rus saldırıları sonucu Ukrayna'daki yüksek gerilim şebekelerinin yüzde 40'ı zarar gördüğü için Rusya-Ukrayna Savaşı'nın 294'üncü gününde de başkent Kiev dahil ülkenin birçok bölgesinde planlı veya acil durum elektrik kesintileri sürüyor.