Polonya'nın başkenti Varşova'da, Türkiye'de 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimleri için sandık kuruldu.

Seçmenler, yerel saatle 09.00'dan itibaren oy kullanmaya başladı. Oy verme işlemi 21.00'e kadar sürecek. Seçmenler, 7 Mayıs akşamına dek oy kullanabilecek.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verilerine göre, Polonya'da toplam 10 bin 457 seçmen bulunuyor.

Romanya

Romanya’nın başkenti Bükreş ve Köstence şehrinde, Türkiye'de 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimleri için sandık kuruldu.

Seçmenler, kurulan sandıklarda yerel saatle 09.00'dan itibaren oy kullanmaya başladı.

Oyunu kullandıktan sonra AA muhabirine açıklama yapan Türkiye’nin Bükreş Büyükelçisi Özgür Kıvanç Altan, 2014 seçimlerinden bu yana yurt dışındaki vatandaşlara sağlanan bir imkanla oy kullanılabildiğini belirterek, şu anda da seçimlere katılımın yoğun olduğunu ifade etti. Romanya’da 10 bin 500’ü aşkın seçmen olduğu bilgisini paylaşan Büyükelçi Altan, umudunun en yüksek yüzdeyle katılımla vatandaşların demokratik hak ve ödevlerini yerine getirmeleri olduğunu söyledi.

Romanya'da yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler Bükreş ve Köstence'de 7 Mayıs akşamına kadar oylarını kullanabilecek.

İsrail

Seçmenler, Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliğinde kurulan 2 sandıkta, yerel saatle 09.00'dan itibaren oy kullanmaya başladı.

Oy verme işlemi saat 21.00'e kadar sürecek. Seçmenler, 7 Mayıs akşamına dek kurulan sandıklarda oy kullanabilecek.

Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Şakir Özkan Torunlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Seçimlerin milletimize demokrasimize hayırlı olmasını diliyoruz. Bugün yurt dışındaki seçmenlerimizin Tel Aviv Büyükelçiliğimizdeki ilk oy kullanma günü. Yasal değişikliklerden sonra yurt dışındaki seçmenlerimiz 6. defa sandığa giderek oy kullanıyorlar. Her seçimde sandığa gitme ve oy kullanma oranları artıyor. Bu da tabii ki demokrasimiz için çok umut verici. Ben de az önce oyumu kullandım. Hayırlara vesile olur inşallah." ifadelerini kullandı.

İtalya

İtalya'da yaşayan toplamda 20 bin 148 vatandaş ile yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşlar için Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği ve Milano Başkonsolosluğunda kurulan sandıklarda oy verme işlemi, yerel saatle 09.00'da (TSİ 10.00) başladı.

Sandıklar oy verme işlemine açıldıktan sonra ilk oy kullananlardan biri de Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Ömer Gücük oldu.

Büyükelçi Gücük, AA muhabirine, seçimlerin vatana ve millete hayırlı olmasını diledi.

"Bugün itibarıyla İtalya'da gerek Roma'da gerek Milano'da seçim sürecini başlatmış durumdayız." diyen Gücük, sabah ilk oyu kendisinin kullandığını söyledi.

Gücük, "Tüm temsilciliklerimizde vatandaşlarımızın güven ve huzur içinde mümkün olabilecek en uygun koşullarda oylarını kullanmalarını temin ederek gerekli tüm tedbirleri de almış durumdayız. Vatandaşlarımızı oylarını kullanmaya bekliyoruz. Sürecin sağlıklı iyi bir şekilde tamamlanmasını diliyorum." diye konuştu.

3-7 Mayıs'ta 09.00-21.00 saatlerinde oy kullanılacak

İtalya'daki oy verme noktalarından Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği ile Milano Başkonsolosluğu önünde oy vermek isteyen vatandaşların uzun kuyruklar oluşturduğu görüldü.

Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne kayıtlı ve İtalya'da bulunan Türk vatandaşları, 3-7 Mayıs'ta 09.00-21.00 saatlerinde oy kullanabilecek.

Vatandaşların oy kullanabilmeleri için yanlarında TC kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanı veya pasaportlarını getirmeleri gerekiyor.

İtalya'daki iki oy verme noktasından biri olan Roma Büyükelçiliğinde, her güne birer sandık kurulurken, Milano Başkonsolosluğunda hafta içi günlerde 2'şer, hafta sonuna denk gelen 6-7 Mayıs'ta ise 4'er sandık kurulacak.

Bu arada cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması halinde belirtilen temsilciliklerde, 20-22 Mayıs'ta ikinci tur için sandıklar kurulacak.