GAZZE (AA) - Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararı karşısında, Filistin ulusal uzlaşısının yeniden sağlanması çağrısında bulundu.

Hamdallah, Gazze'de düzenlediği basın toplantısında, ABD'nin Kudüs'e yönelik uygulamalarının provoke edici olduğunu belirterek, "Bu uygulamaları kınıyoruz. ABD'nin Kudüs hakkındaki uygulamalarına yanıt, Gazze ve Batı Şeria arasındaki ulusal birliğin sağlanmasıdır." dedi.

ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararının, barış sürecini canlandırma çabalarını sona erdirdiğine dikkati çeken Hamdallah, ayrıca kararın, Washington'un barış sürecindeki koruyucu rolünü de ortadan kaldırdığını aktardı.

Hamdallah, tarihi bir dönüm noktasının eşiğinde olunduğuna işaret ederken, "Filistin yönetiminin etrafında birlik olmalıyız. Bu aşama, yeniden birlik olmanın ve uzlaşının hızlandırılmasını gerektiriyor. Ulusal uzlaşı, dönüşü olmayan stratejik bir seçim." ifadelerini kullandı.

"Gazze'nin güvenliği, sadece hükümetin görevidir." diyen Hamdallah, Filistin'de birliğin sağlanmasına çok ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

ABD Başkanı Trump, dün akşam düzenlediği basın toplantısında, BM Güvenlik Konseyi'nin 1980 yılında İsrail'in Doğu Kudüs'ü ilhak ederek başkent ilan etmesini geçersiz sayan 478 sayılı kararına rağmen, "Kudüs'ü resmen İsrail'in başkenti olarak tanıma zamanı geldi." ifadesini kullanmıştı.

Trump, ayrıca Dışişleri Bakanlığına, ülkesinin Tel Aviv'deki büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması için hazırlıklara başlaması talimatı verdiğini açıklamıştı.

Filistin'deki bölünmüşlüğü bitiren "Uzlaşı Anlaşma" Hamas ve Fetih heyetleri arasında 12 Ekim'de imzalanmıştı. Taraflar, Filistin Ulusal Uzlaşı Hükümeti'nin 10 Aralık'a kadar Batı Şeria'da olduğu gibi Gazze'de de tüm görevlerini yerine getirmesini kararlaştırmıştı.