Endonezya, Malezya ve Singapur, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararına tepki gösterdi.

Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, Bogor’daki Başkanlık Sarayı’nda yaptığı açıklamada, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını güçlü bir şekilde kınadıklarını belirtti ve Washington'a kararını gözden geçirmesi çağrısında bulundu. 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) daimi üyesi ABD’nin BMGK kararlarını ihlal ettiğine dikkati çeken Widodo, ABD’nin bu kararının dünyanın istikrarına olumsuz etkileri olabileceği uyarısında bulundu. 

Endonezya’nın hak ve bağımsızlık mücadelesinde her zaman Filistin’i desteklediğine ve Filistin halkının yanında olduğuna işaret eden Widodo, İstanbul’da düzenlenecek İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) toplantısına da katılacağını söyledi. 

- Malezya'dan tepki

Malezya Başbakanı Necip Rezak da  karara tepki göstererek, “Malezya ABD’nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını hiçbir zaman kabul etmeyecek.” dedi.

İslam dünyasının böyle bir kararı asla kabul edemeyeceğini belirten Rezak, “Malezya Başbakanı olarak ülkemdeki tüm siyasileri ve Müslümanları bu karara karşı dik durmaya davet ediyorum. Malezya ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını hiçbir zaman kabul etmeyecek. Malezyalı Müslümanlar olarak sesimizi daha kuvvetli çıkararak tepkimizi dünyaya duyuralım. “ ifadelerini kullandı. 

Malezya'daki Müslümanların ABD’ye tepki göstermek için yarın cuma namazının ardından gösteri düzenlemesi bekleniyor.

- "Barışçıl yollarla çözülmesini engelleyecek" 

Singapur Dışişleri Bakanlığı, Kudüs konusunda alınan tek taraflı kararların Ortadoğu ve Filistin sorununun barışçıl yollarla çözülmesini engelleyeceğini bildirdi. 

Singapur Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Kudüs geçmişi uzun olan hassas bir mesele. Kudüs hakkında alınacak kararların İsrail ve Filistin’in katıldığı doğrudan müzakerelerle alınması gerekir. Tek taraflı alınan kararlar Ortadoğu ve Filistin sorununun barışçıl yollarla çözülmesini engeller.” ifadelerine yer verildi. 

Açıklamada, Singapur’un İsrail ve bağımsız Filistin devletinin barış içinde yaşaması için uzun zamandır verdiği desteğin devam edeceği vurgulandı.