KÖLN

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı Dortmund ve Bremen kentlerinde protesto edildi.

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinde faaliyet gösteren Filistin Toplulukları ve Dernekleri Birliği'nin Dortmund kentindeki Frieden (Barış) Meydanı'nda düzenlediği protesto gösterisine, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) başta olmak üzere bazı sivil toplum dernekleri destek verdi.

Soğuk havaya rağmen ellerinde Filistin ve Türk bayrakları ile meydanda toplananlar, İsrail ve ABD aleyhine slogan attı.

Gösteriye katılan UETD Genel Başkanı Zafer Sırakaya, gösteri öncesi yaptığı açıklamada Kudüs'te barışın sağlanmasının dünya barışının korunması anlamına geldiğini söyledi.

Sırakaya, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanımasına ilişkin açıklamasının büyük bir sorumsuzluk olduğunu ifade ederek, "Trump'ın tek taraflı ve sorumsuzca verdiği karar, bir kez daha kilitlenen Ortadoğu barış sürecini bütün taraflar nezdinde çıkmaza sokmaktadır." dedi.

Sırakaya, barış ve hoşgörünün kutsal kenti olarak görülen, Yahudiler, Hıristiyanlar ve Müslümanlarca eşit derecede önemli olan Kudüs'ün, bir kişinin taraflı ve ideolojik kararı ile iç siyasete malzeme edilmemesi gerektiğini belirtti.

Öte yandan Bremen kentinde de Alman-Filistin Cemiyeti (DPG) tarafından Trump'ın kararı protesto edildi.

Almanların da destek verdiği protestoda Bremen Dom Kilisesi önünde toplanan göstericiler, “Sessiz kalmak durumu kabul etmek demektir. Filistin ve herkese barış” yazılı pankartlar açtı.

Okunan bildiride ABD'nin Kudüs tavrının uluslararası kabul görmüş anlaşmaların ihlali olduğu ifade edildi.