WASHINGTON (AA) - ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Musul’un DEAŞ’tan kurtarılması dolayısıyla Irak Başbakanı Haydar el-İbadi’yi tebrik ederek Musul zaferinin örgütle küresel mücadelede önemli bir kilometre taşı olduğunu belirtti.

Tillerson tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Irak ordusu ve halkı ile Kürt peşmergelerin bu zaferi elde etmede gösterdiği fedakârlığı takdir ediyoruz ve bu operasyonda hayatını kaybedenler için taziye dileklerimizi iletiyoruz." ifadeleri yer aldı.

Musul’da başta Atabey Nureddin Zengi Camisi olmak üzere birçok tarihi esere terör örgütü DEAŞ tarafından zarar verildiğine işaret eden Tillerson, ABD ve koalisyonun, kurtarılan alanların istikrara kavuşması ve insanların evlerine geri dönmesi için BM ve Irak hükümetinin yanında olacağını vurguladı.

Musul Haziran 2014'te DEAŞ’ın eline geçmişti. Üç yılı aşkın bir süre örgütün elinde bulunan Irak’ın ikinci büyük kentine yönelik operasyon ABD’nin desteğiyle Irak Bölgesel Kürt Yönetimine bağlı peşmerge birlikleri ve Irak ordusu tarafından 17 Ekim 2016’da başlatılmıştı.

Yaklaşık 100 günlük bir şehir savaşından sonra ocak ayının sonlarına doğru Musul’un doğu yakası DEAŞ’tan temizlenmişti. Batı Musul'a yönelik 19 Şubat'ta başlatılan operasyon ise 141 gün sonra tamamlanmış oldu.