Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'yi kabul etti. Erdoğan ile İbadi, kabulün ardından açıklama yaptı.

Irak Başbakanı İbadi, iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek üzere kardeş ve komşu ülke Türkiye'ye geldiklerini dile getirerek "Bizler maalesef istikrardan yoksun, sıkıntıların yaşandığı coğrafyanın bir parçasıyız ve artık şu an bu sıkıntıların aşılması için gerekli zaman gelmiştir diye düşünüyoruz." ifadesini kullandı.

Politikalarının bir parçasının terörle mücadele olduğunu ve bu konuda etkili sonuç alabilmek için iş birliğini önemsediklerini söyleyen İbadi, "DEAŞ terör örgütü, çok sayıda vatandaşımızın hayatına kastettiği gibi maalesef altyapımızı da yıkmış durumda. Allah'a şükürler olsun Irak güvenlik güçleriyle DEAŞ'a karşı zafer kazanmayı başardık ve bu zaferin sonunda Irak'ta bir hukuk devleti ve yönetiminin gerektiği şekilde ağırlığımızı ortaya koyduk." dedi.

İbadi, "Biz, Irak toprakları içinde hiçbir şekilde kendisine silah taşıma yetkisi verilmeyen hiçbir grubun, gerek Iraklı olsun gerek Irak dışından olsun, topraklarımızın üzerinde silah sahibi olup faaliyet göstermesine müsaade edemeyiz." diye konuştu.

Irak Anayasası'na göre, yasa dışı olarak silah sahibi olan her gruba karşı hukuki mücadelenin verileceğini belirten İbadi, "Bizim görevimiz, şüphesiz Irak'ın toprak bütünlüğünü sağlamak ve sadece Irak'ı değil, bölgeyi tehdit eden bütün terör örgütleriyle mücadele etmektir." ifadesini kullandı.

İbadi, Irak toplumunun diğer bileşenlerinin görüşleri dikkate alınmadan ve saygı duyulmaksızın referandum girişiminde bulunulduğunu hatırlatarak bu referandumun tek taraflı yapıldığının ve buna karşı mücadele yürüttüklerinin altını çizdi.

"Maalesef bazıları bu referandumla toprağımızı parçalamak, sınırlarımızı yeniden belirlemek ve güç kullanarak bu parçalanmayı gerçekleştirmek istedi." diye konuşan İbadi, Irak merkezi federal yönetimi olarak ırkı ve mezhebi ne olursa olsun tüm Irak vatandaşlarını korumakla görevli olduklarının ifade etti.

Tüm bölgede istikrarın sağlanması için büyük sorumluluk taşıdıklarını söyleyen İbadi, bölgede istikrarın sağlanması ve savaşlar yerine bölgenin ekonomik kalkınmasına yönelik adımların atılmasıyla ilgili projeleri olduğunu dile getirdi. 

İbadi, "Ortak çıkarlar bağlamında, ikili ilişkilerin güçlü bir şekilde devam etmesini önemsiyoruz ve hiçbir ülkenin iç işlerine şahsi çıkarlar bağlamında müdahale edilmesini kabul etmiyoruz." diye konuştu.

Sadece hükümetler düzeyinde değil, halklar arasındaki köklü bağların tekrar güçlenmesi ve yeşermesi için gerekenleri yapmaya hazır olduklarını belirten İbadi, "Ziyaretlerimizin, anlayış içinde geçen görüşmelerimizin sadece iki ülke için değil, tüm bölge ve halkları için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.