İSTANBUL (AA) - Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Pekin ve Moskova'nın küresel yönetişim sisteminin reformunda "doğru yönü belirlemesi" gerektiğini söyledi.

Çin Komünist Partisinin yayın organı Global Times'ın haberine göre, Şi, Rusya Parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko ile bir araya geldi.

Şi, Matviyenko'ya, Çin ve Rusya'nın "gelişmekte olan ülkeleri ve yükselen piyasaların ortak çıkarlarını koruması" gerektiğini belirtti.

Çin ve Rusya arasındaki ilişkileri geliştirmenin önemine değinen Şi, Pekin ve Moskova'nın küresel yönetişim sisteminin reformunda "doğru yönü belirlemesi" gerektiğini söyledi.

Şi, iki ülkenin bağlarını güçlendirmesinin temel çıkarlara dayalı olarak yapılan "stratejik bir seçim" olduğunu kaydederek, kapsamlı stratejik işbirliği ortaklığını geliştirmek için Rusya ile çalışmaya devam etmeye hazır olduklarını vurguladı.

- Rusya, Çin ile işbirliğini sürdürecek

Matviyenko da Şi ile görüşmesinden sonra yaptığı basın açıklamasında, Rusya ve Çin'in, kimsenin "güçle ve tehditle" konuşmasına izin vermeyeceğini dile getirdi.

Çin-Rusya ilişkilerinin dış siyasetin tesiri altında kalmayacağının altını çizen Matviyenko, Rusya'nın Çin ile işbirliğini ve halklar arasındaki dostluğu sürdüreceğini kaydetti.