MHP MYK Üyesi ve Antalya Milletvekili Ahmet Selim Yurdakul, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla yaptığı basın açıklaması ile ülkemizdeki kanser vakalarını değerlendirerek, MHP'nin sağlık politikaları çerçevesinde tedavi edici hizmetlerden ziyade koruyucu sağlık hizmetlerinin önemini vurgulayarak kanser farkındalığına işaret etti.

KANSER VAKALARI ÇOĞALDI

Türkiye Büyük Millet Meclisi Sağlık Komisyonu üyesi ve aynı zamanda hekim de olan MHP'li Yurdakul; “2010 yılında 1.5 milyon olan kanser teşhis sayısı 2016’da 2 milyon 172 bin 316’ya ulaştı. Yayınlanan son resmi istatistiklere göre 2014 yılında kadınlarda en çok görülen kanser vakası her 100 Binde 43 ile meme kanseri, bunun ardından kadınlarda en çok görülen 2. kanser türü ise her 100 Binde 20.7 ile tiroid kanseridir. Aynı çalışmada erkeklerlerde en çok rastlanan kanser her 100 Binde 52.5 ile Akciğer ve solunum sistemi kanseri, erkeklerde en çok görülen ikinci kanser türü ise her 100 Binde 32.9 ile prostat kanseridir. En sık görülen kanserler başta olmak üzere günümüz imkanlarıyla çoğu kanser vakası tedavi edilebilmektedir. Ülkemiz, kanser alanında tedavi kapasitesine sahip olmakla birlikte artık hastalıkların tedavisinden ziyade bu hastalıkların oluşmasını engelleyecek ve vatandaşlarımızı koruyacak bir sağlık seferberliği başlatmalıdır. Vatandaşlarımız, koruyucu ve önleyici sağlık politikalarıyla daha hasta olmadan bir çok riskten uzaklaştırılabilmektedir. Milliyetçi Hareket Partisi olarak bizim sağlık felsefemiz tedavi hizmetlerini aksatmadan, koruyucu ve önleyici tıp üzerine kurulmuştur.” dedi.

KANSER İLAÇLARINA TALEP ARTTI

Yurdakul, yaptığı basın açıklamasında; “2009’dan 2015’e Onkoloji ilaçlarının genel ilaç tüketimi içindeki kompozisyonu % 8.4’ten % 11.11’e yükselmiş durumda. Bunun en büyük nedenlerinden birkaçı, gıda güvenliğine ve çevre sağlığına yönelik tehditler ve ekonomik kaygı gerekçesiyle bu tehditlerin bertaraf edilmesi yönünde yeterince mücadele edilmemesidir. Milliyetçi Hareket Partisi'nin sağlığa bakışı, gıda ve çevre güvenliğini de içeren bütüncül bir yapı vaad etmektedir. Yapay gıdalarla veya insan sağlığını tehdit eden çevre kirliliği ile mücadele etmek de bizim sağlık politikalarımızın kapsamında bulunmaktadır. Biz, gerçekten milli bir politika çerçevesinde vatandaşlarımızı, hastalıklar meydana gelmeden korumak üzerine bir sağlık yol haritası programı geliştirdik. Aile Hekimliği başta olmak üzere birinci basamak sağlık hizmetlerini çağımıza ve tıp alanında meydana gelen gelişmelere uygun bir hale getirerek koruyucu sağlık hizmetlerini tüm ülkeye yayacak ve bunu ücretsiz olarak sağlayacağız” dedi.

ÖNCELİĞİMİZ İDEAL BİR SAĞLIK SİSTEMİ MEYDANA GETİRMEK

Yurdakul; “Milliyetçi Hareket Partisi olarak hem sağlık çalışanlarını hem de vatandaşlarımızı birlikte memnun eden ve aile hekimlerimizle öncelikle koruyucu sağlık hizmetlerine önem veren, eğitime ve AR-GE çalışmalarına öncelik veren ve her alınacak kararda ilgili tüm tarafları toplayarak onların görüş ve onayını alan ideal bir sağlık sistemini getireceğiz. İşte, o zaman, Türk milletine yakışır bir sağlık sistemi meydana gelecektir” dedi.

Koruyucu tıp ve erken teşhisin önemini işaret eden Yurdakul, “4 Şubat Dünya Kanser Günü” nedeniyle tüm hastalara şifa dileklerini iletti.