İZMİR (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, "Türkiye'nin merkezi değerinin, bölgesel ve küresel fırsatlarının ve aynı zamanda da sorumluluklarının farkındayız. Bunun için daha fazla katma değer üreten, küresel değer zincirinde üst basamaklara tırmanacak bir ekonomi için orta ve uzun vadeli planlarımız var. Kalkınmanının en önemli bileşeni yatırımdır. Türkiye'nin gelecek 15 yılındaki öngörüsünü buna göre şekillendiriyoruz." dedi.

Yıldırım, Torbalı Belediyesi ve Torbalı Ticaret Odası iş birliğiyle düzenlenen "Güçlü Ekonomi, Güçlü İzmir, Güçlü Türkiye Toplantısı"nda, yeni açılan İZBAN hattını kullanarak, 22 dakikada Selçuk'tan Torbalı'ya geldiklerini ifade etti.

İş dünyası temsilcileriyle bir arada olmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Başbakan Yıldırım, 94 yıl önce toplanan ilk İzmir İktisat Kongresi'nde, siyasi ve iktisadi bağımsızlığın ancak birlikte olabileceğini gören Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve cumhuriyetin kurucu kadrolarını rahmetle, minnetle andığını söyledi.

O günlerde daha rejimin adının bile konmadığını anlatan Yıldırım, savaş, yıkım, yokluk içindeki bir milletin ayağa kalkması ve refahın artırılmasının bugün bile örnek niteliği taşıdığına dikkati çekti.

Binali Yıldırım, ilk İzmir İktisat Kongresi'nde konunun bütün taraflarının söz hakkına sahip olmasının, "savaş şartlarında dahi müzakere, iş birliği ve ortak aklın hakim olduğunu" gösterdiğini belirtti.

- "Türk ekonomisi eski kırılganlığını geride bırakmıştır"

Bugün siyasi ve ekonomik hamlelere, kurucu büyüklerin ileri görüşlülüğü, çok yönlü bakışı ve ortak akla verdiği önemin ışık tuttuğunu anımsatan Yıldırım, şöyle konuştu:

"Türkiye bugün baktığımızda dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisine sahip, en dinamik nüfusa sahip bir ülke. O günlerden bugünlere gelindiğinde artık ihracat odaklı büyüme, dev projeler, araştırma ve geliştirme ağırlıklı yatırımlar, yenilikçilik, güçlü kamu maliyesi, uluslararası ekonomi yönetiminin bir parçası olmuş Türkiye'den bahsediyorum. Son 15 yılda yakaladığımız siyasi istikrar ve uygulanan gerçekçi politikalar vesilesiyle Türk ekonomisi artık eski yılların kırılganlığını geride bırakmıştır ve bunu defalarca ispat etmiştir."

Başbakan Yıldırım, Torbalı ilçesinin ihracatta önemli bir yere sahip olduğunu kaydetti.

Torbalı'nın nüfusunun 200 bin olduğunu hatırlatan Yıldırım, "İlçe dediğime bakmayın. Erzincan kadar büyük bir yerden bahsediyoruz. 1 milyar dolar ihracatı gerçekleştiren ve toplanan vergide Bursa'yı bile geride bırakan bir yerden bahsediyoruz." diye konuştu.

Dünyanın en güçlü büyüme performansı gösteren ekonomilerinden birinin Türkiye olduğunu aktaran Yıldırım, ancak bunun yeterli olmadığını dile getirdi.

- Ekonomiye, demokrasiye ve hukuka yatırım

Güçlü, sürdürülebilir ve kapsayıcı büyümenin devamlı hale gelmesi gerektiğine dikkati çeken Binali Yıldırım, "İktisadi kalkınmanın ancak halk iradesine dayalı, demokratik bir siyasi düzende mümkün olabileceğini, ekonomiyle demokrasinin atbaşı gittiği, birbirinden ayrı düşünülemeyeceği gerçeğine inanıyoruz. Bu sebeple hem ekonomiye, hem demokrasiye hem de hukuka yatırımı birlikte yapıyoruz. Türkiye, Avrupa'dan Uzak Asya'ya kadar en dinamik ekonomiye ve nüfusa sahip. Türkiye gibi medeniyetlerin buluştuğu, Asya ile Avrupa'nın bir araya geldiği bu topraklar dünyanın tam merkezini oluşturuyor. Bu yeni değil asırlardan beri bu gerçek değişmiyor." ifadelerini kullandı.

Yıldırım, Türkiye'den 3 saatlik bir uçuşla 56 ülkeye ulaşmanın mümkün olabildiğini de hatırlattı.

- Yeni yatırımlar

Türkiye ve Anadolu topraklarının dünyanın tam merkezinde olduğunu kaydeden Yıldırım, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin merkezi değerinin, bölgesel ve küresel fırsatlarının ve aynı zamanda da sorumluluklarının farkındayız. Bunun için daha fazla katma değer üreten, küresel değer zincirinde üst basamaklara tırmanacak bir ekonomi için orta ve uzun vadeli planlarımız var. Kalkınmanının en önemli bileşeni yatırımdır. Türkiye'nin gelecek 15 yılındaki öngörüsünü buna göre şekillendiriyoruz. Ülkemiz önümüzdeki 10 yıl içerisinde sadece ulaştırma altyapı teknolojileri alanında 100 milyar doların üzerinde yatırım yapacak. Yine 100 milyar dolarlık sağlık, dönüşüm, sağlıkta kalite ve gelişim yatırımları yapacak. 100 milyar dolar üzerinde 'ICT' dediğimiz bilgi iletişim teknolojileri, sanal gerçeklik gibi geleceğin en önemli alanına, bilişim alanına yatırım yapacağız."

- Doğrudan yabancı yatırımı

Başbakan Yıldırım, hükümetin en önem verdiği konuların başında doğrudan yatırımların desteklenmesinin geldiğine aktardı.

Geçen dönemde ülkede yatırım yapacak, iş alanı oluşturacak olan yerli, küresel yatırımlar için yasal ve kurumsal engellerin hepsini ortadan kaldırdıklarını vurgulayan Yıldırım, "Bu kararın sonucunda doğrudan küresel yatırımlara, yerel yatırımlara yönelik artışları görüyoruz. Bunu ekonomik göstergeler de zaten teyit ediyor. 2002-2017 Haziran dönemi arasında Türkiye'ye 186 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım girdi. Doğrudan istihdama yönelik yatırımlardan bahsediyorum." şeklinde konuştu.

Başbakan Binali Yıldırım, "Ekonomiye ilişkin öncü göstergelere baktığımızda 2017'nin kalan kısmında da büyümenin artarak devam edeceğini görüyoruz." dedi.

Başbakan Yıldırım, Torbalı Belediyesi ve Torbalı Ticaret Odası iş birliğinde düzenlenen "Güçlü Ekonomi, Güçlü İzmir, Güçlü Türkiye Toplantısı"nda 2002-2017 Haziran döneminde Türkiye'ye 186 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırımın girdiğini, 5 bin 321 olan yabancı firma sayısının 55 binin üzerine çıktığını söyledi.

Türk şirketlerinin de boş durmadığını, Türk müteahhitlerinin, ihracatçıların ülke ekonomisine büyük katkı sağladığını belirten Başbakan Yıldırım, şöyle konuştu:

"Dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firması içinde 46 tanesi Türk firması. Sayı itibarıyla Çin'den sonra ikinci, Çin'in parasal hacmi bizimkinden fazla. Müteahhitlerimiz 2016'da aldıkları ihale sayısında Almanya ve Japonya'yı geride bırakarak dünya yedincisi oldular. 2008'in sonlarında başlayan küresel kriz sonrasında 2010-2016 ortalama büyümemiz yüzde 6,7. İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi ekonominin önemli bir göstergesidir. Ağustos ayında zirve yaptı yüzde 55,4'e yükseldi. İmalat sektörü de vites büyüttü. Buna bağlı olarak üretim, yeni siparişler ve istihdamdaki artış hızlandı."

- Turizmde de canlanmanın yaşandığını görmekteyiz"

Başbakan Yıldırım, Türkiye'nin IMF'nın yayımladığı satın alma gücü paritesine göre İspanya'yı da geride bırakarak dünyanın en büyük 13. ekonomisi olarak listede yer aldığını anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"15 Temmuz tahribatının yavaş yavaş kalktığını ve turizmde de canlanmanın yaşandığını görmekteyiz. 2017'de yabancı turist ilk 6 ayda 2016'nın üzerine çıktı. Yüzde 14,5 artış var. Hala 2014 öncesini yakalayabilmiş değiliz. Maalesef 15 Temmuz alçak darbe girişimi, sadece demokrasimize, istiklalimize karşı değil aynı zamanda ekonomimize karşı yapılmış bir darbe girişimi olmuştur. Hala bunun olumsuz etkilerini görüyoruz."

Türkiye'nin geçen yıl yurt içinde ve dışındaki olumsuz gelişmelere rağmen 2016'yı yüzde 2,9 büyüme ile tamamladığını ifade eden Başbakan Yıldırım, büyümede ivmeyi yeniden yakalamak için seri şekilde tedbirler aldıklarını anlattı.

Yıldırım, Kredi Garanti Fonu marifetiyle kredi hacmi oluşturduklarını, bu kredilerin ekonomi için can suyu olduğunu, iç talebi hareketlendirmeye yönelik tedbirler aldıklarını kaydetti.

- "Bundan sonra odaklanacağımız şey teknoloji ve insan"

2017'nin ilk çeyreğinde yüzde 5 büyümenin gerçekleştiğini dile getiren Yıldırım, şöyle konuştu:

"Hızlı kararlar alarak ekonomi ile ilgili kriz gelmeden tedbirini aldık, Allah'a şükür ciddi sıkıntılar yaşamadan 2017'nin ilk çeyreğini kazasız, belasız hasarsız atlattık. Ekonomiye ilişkin öncü göstergelere baktığımızda 2017'nin kalan kısmında da büyümenin artarak devam edeceğini görüyoruz. Bundan sonra odaklanacağımız şey teknoloji ve insan. Bugünden yarına hazırlanıyoruz, neye hazırlanıyoruz? Ulaştırma Bakanlığımız koordinasyonunda 3 üniversite ile cep telefonu operatörleri arasında 5G vadisi açık test anlaşması imzalandı. 5G teknolojisi hayatımıza girecek, şimdi 4,5G teknolojisi veya LTE sistem var. Bunun bir adım ötesi 5G. 5G teknolojisini Türkiye geliştiriyor. Türkiye olarak bu teknolojinin standartlarının belirlenmesinde bizim de payımız olacak."

Başbakan Yıldırım, Türkiye'nin dört bir tarafına aktif olarak çalışan AR-GE merkezleri kurduklarını ve teşvik verdiklerini belirterek, şunları söyledi:

"Diğer odaklandığımız alan da insan kaynağı ve kapasitesi. Çünkü her yaptığımızı insanımız için, Türkiye için, İzmir için yapıyoruz. Genç, çalışkan, hırslı, talepkar bir nüfusumuz var. Yaş ortalaması 31, Güneydoğu'ya, Doğu'ya gittiğimizde 21'e düşüyor. Gelişmiş ülkelerin böyle bir kaynağı yok. Eğer bu kaynağı yerli yerinde kullanırsak, terörde, orada burada tüketmezsek, bizim önümüzde kimse duramaz. Gazı, petrolü olanlar var ama sefalet var. İnsan olmayınca hiçbir şey olmaz. Onun için biz 15 yıl boyunca hep insanı merkeze koyduk."

Torbalı'nın sanayinin üssü haline geldiğini anlatan Yıldırım, teknik eğitimin merkezi olabilecek ilçe için gereken adımları atacaklarını belirtti.

Başbakan Binali Yıldırım, 2018 yılının yatırım ve büyüme odaklı bir yıl olacağını, reel ekonomiyi destekleyen politikaların hayata geçeceğini, mali disiplin ve tasarrufun aynen devam edeceğini söyledi.

Başbakan Yıldırım, Torbalı Belediyesi ve Torbalı Ticaret Odası iş birliğinde düzenlenen "Güçlü Ekonomi, Güçlü İzmir, Güçlü Türkiye Toplantısı"nda yaptığı konuşmada Türkiye'nin önünün ve ufkunun açık olduğunu, karamsar olacak hiçbir nedenin bulunmadığını belirtti.

FETÖ'nün darbe girişimi ve PKK terörüyle amansız mücadele sonrası bazı kesimlerin, Türkiye'nin dost bildiği ülkelerde Türkiye'yi kötülediğine dikkati çeken Yıldırım, "Dışarıya gitmeye lüzum yok. İçeride de kötülüyorlar. Türkiye'yi kötülemenin bu ülkeye ne faydası var, kime ne faydası var. Siyasetimizi yapacağız, herkes siyasetini yapacak ama dışarıya karşı tek yürek, tek bilek olacağız." dedi.

- "Vergi sistemini daha adil hale getiriyoruz"

Hükümet olarak iş dünyasının, üreticinin arkasında olduklarını ifade eden Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2018 yılı yatırım yılı olacak, büyüme odaklı bir yıl olacak, reel ekonomiyi destekleyen ekonomi politikalarının hayata geçeceği bir yıl olacak, mali disiplin ve tasarruf aynen devam edecek. Bu çerçevede yapısal reformlar yine kilit rol oynamaya devam edecek. Ekonomide harcıalem değil katma değer üreten alanlara öncelik vereceğiz. Nitelikli istihdam ve ihracat daha fazla teşvik edilecek. Vergi sistemini daha adil, daha basit hale getiriyoruz. Meclis açıldığında bunu da inşallah parlamentoya gönderiyor olacağız. Gelir vergisi, Katma Değer Vergisi, Vergi Usul Kanunu tamamen yenileniyor. Önümüzdeki dönemde ara vermeden uygulamaya koyacağımız reformlar marifetiyle Türkiye ekonomisindeki büyüme süreci sürekli ve kalıcı hale gelecek."

- "Çiçek açmış bir kiraz ağacı gibi"

Konuşmasında Ege ve İzmir ekonomisindeki büyümeye dikkati çeken Yıldırım, 15 Temmuz'da, Kuvayımilliye ruhuyla esarete boyun eğmeyen İzmir'in, 9 Eylül kurtuluş destanından sonra yeni bir demokrasi destanı yazmayı başardığına vurgu yaptı.

"Ege ve İzmir'in adeta çiçek açmış bir kiraz ağacı gibi tüm zarafetiyle tepeden tırnağa bereket sahnelediğini" dile getiren Yıldırım, 2002 yılında 4 milyar dolar olan bölge ihracatının 2016'da 14,5 milyar dolara ulaştığını, 2,8 milyar dolar olan İzmir ihracatının ise 8,3 milyar dolara yükseldiğini kaydetti.

"Nereden bakarsanız bakın üç misline yakın bir artıştan bahsediyoruz" diyen Yıldırım, bu yılın 7 ayında da geçen yıla göre yüzde 5,3 artış sağlayan İzmir ihracatının 5 milyar doları aştığını ifade etti.

İzmir'deki serbest bölgelerin performansını da değerlendiren Başbakan Yıldırım, Ege Serbest Bölgesi'nden yaklaşık 2 milyar dolar ihracat yapıldığını, 22 bin doğrudan istihdam sağlandığını, kentteki iki serbest bölgenin toplam ticaret hacminin ise 4 milyar doların üzerine çıktığını vurguladı.

Aliağa'daki önemli petrokimya yatırımlarının tamamlanmasıyla İzmir'in Türkiye'nin ve Doğu Akdeniz'in üretim, lojistik ve ihracat merkezi haline geleceğine işaret eden Yıldırım, İzmir'i çevreleyen ulaşım projeleri hakkında da bilgi verdi.

İzmir-İstanbul Otoyolu ve İzmir-Ankara Yüksek Hızlı Tren projelerinin hızla devam ettiğini, Aydın ve Denizli'den Antalya'ya ulaşacak otoyolla Antalya ile İzmir arasındaki coğrafyada 20 milyon turistin ağırlanabileceğini belirten Yıldırım, İzmir-Çandarlı otoyolunda da Menemen-Çandarlı etabının ihalesinin yapıldığını, bu projeler tamamlandığında bölgedeki sanayi, üretim ve ihracatın da artacağını bildirdi.

Başbakan Yıldırım, İzmir için "İstanbul 34, İzmir 35" olarak bir hedef koyduklarını anımsatarak, "İzmir'e yakışan İstanbul'dan sonra ikinciliktir. Beşincilik İzmir'e yakışmaz." diye konuştu.

(Sürecek)