Emniyet Genel Müdürlüğünde yıllardır görev yapan polis başmüffetişi Ahmet Sula, sanattaki yeteneğiyle farklı bir polis profili çiziyor.

Resim, şiir ve el yazısındaki yeteneğini çocuk yaşta keşfeden Ahmet Sula, gençlik yıllarında ve meslek hayatına başladıktan sonra da gönül verdiği sanattan vazgeçmedi.

Yurt içinde ve yurt dışında 28 sergi açan, Gaziantep, Şırnak, Diyarbakır, Siirt, Batman, Mardin ve Adıyaman'da düzenlediği etkinliklerle binlerce kişiyle bir araya gelen Sula, mesleğini öğrenen herkesin ilgisini çekiyor.

Etkinliklerinde mesleki tecrübelerini aktaran ve özellikle gençlere yeteneklerini keşfetmeleri konusunda önerilerde bulunan 48 yaşındaki Sula, Ankara'da güzel yazıyla ilgili eğitimler de veriyor.

Polis başmüffetişi Ahmet Sula, sanata ilgisinin ilkokulda başladığını, gayesinin, "güçlü bir medeniyetin sanat gücünü anlatabilmek" olduğunu dile getirdi. Sula, sanatın kendisi için bir amaç değil, araç olduğunu kaydetti.

"Gençlere iham oluyoruz"

"Felsefi resimler çizdiğini" ve sergilerde eserlerine gösterilen ilgiden mutluluk duyduğunu ifade eden Sula, şöyle konuştu:

"Yaptığım sanat, hayatın soğuk yüzüyle sürekli karşı karşıya olan polislikle pek bağdaşmıyor gibi görünüyor fakat insanoğlu için hayat okumaktan ibarettir. O yüzden ben çok şanslı olduğumu düşünüyorum çünkü hayatın acı, kötü yüzüyle karşı karşıya kalıp oradan okumalar yapmak, benim çok farklı bir hazine sahibi olmama zemin hazırlamış. Bugün bunu çok daha iyi anlıyorum çünkü bir bakış farklılığı var. Derin okumalar yapma gibi bir derdim var. Eserlerim benim ibadetimdir, atölyem ve sergi salonları da mabedimdir. Ben öyle bakıyorum. Gençlere iham veriyoruz, özgüvenin artmasına ve cesaretin olmasına vesile oluyoruz."

Katıldığı etkinliklerinde polis olmasının hayretle karşılandığını dile getiren Sula, "Bu yetenekleri paylaştıkça insanların polis teşkilatına bakışı değişiyor. Ben de buna vesile oluyorum. Bu tür faaliyetleri yaptıkça biz bu ön yargıları kırabileceğiz." ifadelerini kullandı.

İnsanları düşünmeye ve bir iç yolculuğa çıkarmayı hedeflediğini vurgulayan Sula, şunları kaydetti:

"Polis titri olan bir kişinin sergi açması, resim, şiir ve güzel yazıyla ilgilenmesi insanlarda hayret verici bir reflekse vesile oluyor. Bu elbiseler bizim sırtımıza giydiğimiz kıyafetlerdir. Mimar, vali, kaymakam, polis kim olursa olsun içerisinde bir insan var. İbni Sina'nın dediği gibi 'Cevizi kırıp içini görmeyen, her tarafını kabuk zanneder.' O yüzden teşkilat ile ilgili bir olumsuz yargı var ama bunları görünce 'bir dakika' diyorlar. Ben de bunu anlatmaya çalışıyorum. Her şey gördüğümüzden ibaret değil. Zaten sanat da güzeli, Allah'ı ararken bulduklarımızdır."