İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yaz Göbeklitepe'nin yurt dışında ve içinde en çok merak uyandıran mekanların başında geldiğini söyledi.

Göbeklitepe'nin yaklaşık 3 ay önce UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınmasının ardından yüzlerce seyahat acentesi ve tur operatörünün gezi programına girdiğini anlatan Aslan, ilgi ve alakanın yansımalarının da şehirde net bir şekilde görülmeye başladığını ifade etti.

Aslan, sıcak hava nedeniyle bölge illerinde yaz aylarında turist sayısının düştüğünü hatırlatan Aslan, Göbeklitepe'nin yaz ortasında listeye dahil edilmesiyle bir anda yerli ve yabancı turistlerin bölgeye akın etmeye başladığını dile getirdi.

Göbeklitepe'yi günlük bin civarında turistin ziyaret ettiğini vurgulayan Aslan, şöyle devam etti:

"Göbeklitepe'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmesinin üzerinden üç ay geçti ancak meyvelerini hemen almaya başladık. Bu konunun gerek basın yayın organlarında gerekse de reklam ve tanıtımlarda da geniş çaplı yankıları oldu. Özellikle seyahat acenteleri, bölgeye artan ilgi nedeniyle turlarını artırdı. Daha önceki yıllarda temmuz, ağustos aylarında sıcaklık nedeniyle grup turları alamazken bu yıl sıcağa rağmen Göbeklitepe dolayısıyla grup turları geldi."

Aslan, büyük yabancı seyahat acentelerinin programlarına da Göbeklitepe'nin girdiğine dikkati çekerek şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bunların hepsi Göbeklitepe'nin aslında 2019 ve 2020 yılındaki turizm hedeflerine rahatlıkla ulaşabileceğini gösteriyor. Bölgenin 2023 turist hedefinde Göbeklitepe'nin çok daha etkin rol oynayacağı görülüyor. Burayı görmek isteyenler bölgenin farklı illerinde de turizm hareketine katılarak canlılık yarattılar. Bu da bizi sevindiriyor. Bu mekanı değerlendirirken sadece Şanlıurfa'ya fayda sağlayacak diye düşünmüyoruz. Bölgeye, Türkiye'nin kültür turizmine artı değer katacağını düşünüyoruz."

Aslan, kentte artık konaklama sıkıntısı yaşandığını aktararak şehre otel yatırımı yapacak olan büyük firmaların kazançlı çıkacağına inandığını söyledi.

"Dev açılış yakında"

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi de Göbeklitepe sayesinde kentin yerli ve yabancı turistlerin akınına uğradığını anlattı.

Göbeklitepe'nin UNESCO listesine dahil edilmesiyle şehre olan ilgi ve merakın katlanarak arttığını bildiren Çiftçi, artan ziyaretçi potansiyelini daha iyi değerlendirebilmek için gayret gösterdiklerini ifade etti.

Çiftçi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Göbeklitepe için resmi tören düzenleneceğini vurgulayarak "Göbeklitepe'nin resmi açılışını Cumhurbaşkanımız ile istişare ettik, kendisinin ve uluslararası tur acentelerinin katılımıyla yakın bir zamanda dev bir açılış olacak. Yurt dışından da içinden de Göbeklitepe için çok telefon alıyoruz. Göbeklitepe gerçekten çok önemli bir inanç merkez, özellikle tarihin okunması anlamında çok şey ifade ediyor. Bilim adamlarının da yoğun ilgisini çekiyor." diye konuştu.

"Büyük acenteler tur programına aldı"

Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Müslüm Çoban ise 12 bin yıllık geçmişiyle Göbeklitepe'nin dünyanın en önemli tarihi alanlarından birisi olduğunu söyledi.

Göbeklitepe'ye olan ilginin her geçen gün artarak devam ettiğine işaret eden Çoban, ilerleyen dönemde çok daha büyük turist kafilelerinin ören yerini ziyaret edeceğine inandıklarını belirtti.

UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınan mekanın bölge turizmine ciddi manada katkı sunduğunu dile getiren Çoban, şunları kaydetti:

"Şu an Göbeklitepe'yi dünyanın bir çok ülkesinden gelip gören var. Asıl listeye girdiği için de uluslararası çaptaki bütün büyük tur acenteleri Göbeklitepe'yi programlarına aldı. Göbeklitepe'nin asıl listeye alınmasının yansımalarını kısa sürede hem Şanlıurfa hem de bölge illeri gördü. Bölgeye gelen turist sayısının artmasında şu anda bir numaralı faktör Göbeklitepe olarak dikkati çekiyor."