Kritik 1 Kasım Seçimlerine Çeyrek Kala!

 

1 Kasım 2015 Milletvekili Genel Seçimlerine çok az bir süre kaldı.  Bu seçimlerde, katılım çok önemli olacak. Üç beş günlük tatil planlarına feda edilemeyecek kadar kritik bir seçim daha geçireceğiz.

Her seçim döneminde öne çıkan farklı tartışma başlıkları ve anahtar terimler,  adeta o dönemin  fotoğrafını ve konjonktürel manzarasını da  gözler önüne sergiliyor.   Baktığımız zaman, bu seçimlerde , “seçim güvenliği”  her zamankinden daha çok tartışılıyorsa boşuna değil. Katılımın yüksek düzeylerde gerçekleşme  beklentisi de sonuçlara etki edecek bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. 

Siyasi partilerce yürütülen seçim kampanyaları,  malum sebeple ”miting” iptallerinden sonra başka şekillere kaymış durumda.   Televizyon konuşmaları ile yüz yüze esnaf ve çarşı- pazar ziyaretleri  öne çıkmış durumda.

Seçim, seçmenin salimen sandığa gidip oy kullanmasından ibaret değildir. Seçim hukuku,  normalde kış uykusunda olan ve daha çok seçim zamanı gündeme gelen bazı kanunların ve başka bir dizi pozitif hukuk metninin devrede olduğu zaman dilimidir.    Seçim hukuku,  sadece seçmenin  seçme hakkını salimen kullanmasıyla değil,   kullanılan oyların   milletvekili olarak hesaplanması ve dağıtılması boyutuyla da ilgilenir.  Seçim uyuşmazlıklarında bilinçli ve sıkı takip ayrı bir önem taşımaktadır.

 Siyasi partiler ve seçim hukuku şeklinde yeni gelişen bir dal gündemde.  Bu bağlamda, yeni yayınlamış olduğumuz,  Ankara Seçkin Yayınlarından çıkan “Siyasi Partiler ve Seçim Hukuku” isimli kitabımız,  bahsi geçen pratik çalışmalar için de referans niteliği  taşıyabilir.  Kitabın kapak kısmında yer alan tanıtım yazısı;     

Çalışmada,  siyasi partiler ve seçim hukuku bütün yönleriyle ele alınmıştır.  Tartışmalı konular ve başlıklar tüm boyutlarıyla  irdelenmiştir.  Bu kapsamda, yeri geldikçe karşılaştırmalı hukuktan da yararlanılarak, Anayasa Mahkemesi ve Yüksek Seçim Kurulu kararları ışığında uygulama örnekleri ile fiili işleyişin aydınlığa kavuşturulması amaçlanmıştır. Yazarın, oldukça kapsamlı ve geniş bir alanı sadece taramakla yetinmeyip, çarpıcı saptamalar ve çözüm önerileriyle klasik eserlerden farklı bir kitap sunma çabası hayli dikkat çekicidir.  Siyasi Partiler ve Seçim Hukuku isimli bu çalışma, ders kitabı niteliğinin yanı sıra, yalın ve sade dili, akıcı anlatımıyla bütün ilgililere ve genel okuyucuya hitap edebilecek niteliktedir.” içeriğe dair çarpıcı bir özet de sunmaktadır.

1 Kasım 2015 Milletvekili Genel Seçimlerinin, Türk Milleti ve tüm dünya için hayırlı sonuçlar getirmesi, ortak ve yürekten temennimizdir.