Hükümet 2012 yılı büyüme hedefini yüzde 4'ten yüzde 3,2'ye düşürdü. Yüzde 4 hedefinin tutmayacağını daha önce söylemiştik. Yılın ilk yarısında da milli gelir yüzde 3,1 büyümüştü.

Ağustos ayında sanayi üretimi yüzde 1,5 geriledi. Temmuz ve Ağustos ayındaki toplam sanayi üretim büyümesi ise sadece yüzde 0,9. Üçüncü çeyrek gelişmeleri yılın ilk yarısından daha da kötü. Bırakın yüzde 4'lük hedefi tutturmayı yüzde 3,2'yi bile tutturmak güçleşmiştir.

Hükümet ekonomideki olumsuz gelişmeleri yurtdışı gelişmelere bağlıyor. Ekonomideki yavaşlama yurtdışı talepten ziyade iç talepteki çöküşden kaynaklanıyor. Bu düşük büyümeye rağmen işsizlik oranları düşüyor. Açıklamaya muhtaç bir gelişme. Ekonomi yavaşlarken istihdam artışı gerçekleşiyorsa bu verimlilik açısından olumlu değerlendirilmez.

2013 yılı GSYİH büyümesi için de konuları hedef yüzde 4. Bunun anlamı benim cari açığım çok yüksek. Cari açığımın daha fazla artması ise ekonomi için risk. Büyümeyi düşük tutuyorum ki cari açığımız yine artmasın.

Hükümet 10 yıl boyunca Cari açık sorununu azaltmaya yönelik hiçbir yapısal reform yapmamış, büyümemeyi çözüm olarak ortaya koymuştur.

Hükümetin bakanları şunu anlamıyor. Bu iş ne gaza ne de frene basmakla çözülür. Bu iş ekonominin yapısını değiştirerek, tasarrufları artırarak çözülür. Yatırım yaparak çözülür.

Kabine üyeleri kaynak sağlamak için zamları hep beraber yaptık suçlaması yarışındalar. Biri diğerlerinin söz dinlemediğinden bahsediyor. Hâlbuki vatandaşın kursağındakileri geri alıyorlar.

Hükümet yüzde 5 enflasyon hedefinin 2012 yılında yine tutmayacağını ilan etti. Zaten TCMB'nin tahmini yüzde 6,2 seviyesindeydi. Enflasyon hedefi yine tutmayacak.

Ekonomi ısınırken harcamaya dayalı vergiler artsın. Sen de bunları o zaman biriktirme, harca. Sonra ekonomi yavaşlayıp vergi geliri düşünce harcamaya devam et ve zam yap, sonra da enflasyon zıplasın.
Zam yapıyorsun buna rağmen yine bütçe hedefini tutturama, bu da ayrı bir kabiliyetsizlik beceri istiyor.

Cari açık ise düşüyor diye seviniyoruz. Enflasyonda dünyada üst sıralarda yer aldığımız gibi cari açıkta da önlerdeyiz. Milli gelirin yüzde 10'u kadar açık veriyorduk. Şimdi yüzde 7'lere indirmeye çalışıyoruz. Yüzde 3 büyü, yüzde 7 açık ver. Ekonomi yavaşlamasına rağmen bu açık hala çok büyük ve hala kırılganlık yaratıyor.

Mevcut durum bu anlattıklarımız. Orta Vadeli Program hedeflerini gelecek yazıda değerlendireceğiz.