Hükümet Türkiye'yi Aldatmaya Devam EdiyorTürkiye'de Dış Ticarette Kaybetmeye Devam Ediyor

Dış ticaret ve cari işlemler dengesi hesapları açıklanıyor. Türkiye İstatistik Kurumu ve Merkez Bankası hesaplarına göre de işler kötüleşmeye devam ediyor.

Daha önceki konuşmalarımızda ve yazdıklarımızda Asya-Pasifik bölgesinin dünyanın üretim üssüne dönüştüğünü ve bu değişimlerin sonucunca dünya ticaretinde "Uluslararasılaşma, ithalatlaşma ve  Asyalaşma" eğilimleri yaşandığının kabül gördüğünü ifade etmiştik.

Bu eğilimlerden ithalatlaşma neticesinde, Türkiye'nin dış ticaretinin de üretimde model değişimine giderek, İmalat sanayinde üretim kompozisyonu ithal girdi kullanan sektörler lehine geliştiğini, üretimin ithalata bağımlılığının da her geçen gün artığını, bu yapının da ihracata da aynı şekilde yansıdığını anlatmaya çalışmıştık.

Bu durumun ortaya çıkmasında kuşkusuz  AKP hükümetinin uygulamaya koyduğu ekonomi ve kur politikalarının, bilhassa yüksek-faiz düşük kur politikasının etkisinin büyük olduğunu söylemiş, "Asya'dan al Avrupa'ya sat"  eğiliminin Türkiye'nin dış ticaretini de "Asyalılaştırmıştır". demiştik.

Ülkemiz gerçekten dış ticaret açığı, yeterince istihdam yaratmayan büyüme ve rekabet gücü kayıpları gibi sorunlar yaşamaya başlamış buna paralel olarak imalat sanayinin istihdam ve katma değer yaratma kapasitesi olumsuz yönde etkilenmiştir.

2003 yılından bu yana AKP hükümetleri döneminde  Türkiye'de (2003 -2011 Ocak ayı dahil) toplam 734.3 milyar dolar ihracat yapılmış, buna mukabil, 1 trilyon 139 milyar dolar ithalat gerçekleşmiştir. 8 yılda 404.2 milyar dolar  dış ticaret açığı verilmiştir.  Yine 2003-2010 arası dönemde toplam 225.3 milyar dolar cari açık ortaya çıkmıştır.  Bir başka ifadeyle  bilanço ağır yaklaşık 400 milyar dolar dış ticaret açığı ortaya çıkmıştır.

2009 yılında krizde Ülkemizin ihracatı 30 milyar dolar, ithalatı 61 milyar dolar azalmıştır. 2010 yılında ise ihracat 11.8 milyar dolar, ithalat ise 45 milyar dolar artmıştır. İhracatın artış oranı yüzde 11.5, ithalatın artış oranı ise yüzde 32.6'dır. 2011 Yılı Ocak Ayında gidişata baktığımızda ihracatın yüzde 22.1, ithalatın yüzde 44.3, dış ticaret açığının da yüzde 89.4 arttığını görüyoruz. Rakamlar ile ifade etmek gerekirse 2011 Yılı Ocak Ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat 1.7 milyar dolar artarken ithalat 5.2 milyar dolar artıyor. Dış ticaret açığı da 3.5 milyar dolar artıyor.

Cari işlemler dengesi açığı da giderek artıyor. Yıllık 50 milyar dolar cari işlemler dengesi artık olağan ve normal hale geldi. 2010 Yılı Ocak Ayında 3.1 milyar dolar olan cari işlemler açığı, 2011 Yılında 5,9 milyar dolara yükseliyor. Bu durumda tedbir alınmaz ise cari işlemler açığının 50 milyar doları aşacağı görülüyor.

Peki şimdi soralım. AKP döneminde dış ticaret ve ödemeler dengesi hesaplarına göre Türkiye kazanıyor mu? Yoksa kaybediyor mu? Hesap meydanda.