Kars'ta Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine karıştıkları gerekçesiyle aralarında 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı 1. Mekanize Piyade Taburunda görevli eski binbaşı Deniz Yiğitbaş'ın da bulunduğu 6'sı tutuklu 15 askeri personelin yargılandığı davada sanık savunmalarının alınmasına devam edildi.

Kars 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada tutuklu sanıklar eski binbaşı Deniz Yiğitbaş, uzman çavuşlar Abdulrahim Kaya, Mehmet Acar, Murat Dülger, Rahim Vurucu hazır bulundu. Eski üsteğmen Evren Bektaş ise duruşmaya tutuklu bulunduğu Van T Tipi Ceza evinden Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

Tutuklu sanıklardan eski üsteğmen Evren Bektaş, yaptığı savunmada, 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gece Ordu Evi'nde kaldığı odaya gelen askerlerin kendisine kırmızı alarm verildiğini ve herkesin kışlada toplandığını söylediklerini belirtti.

Yaşananlarla ilgili vatandaşların kendilerine tepki göstermesi üzerine Yiğitbaş'ın 'Müdahalede bulunmayın' emri verdiğini öne süren Bektaş, şunları kaydetti:

"Kışlaya dönmek için buradan ayrıldığımız sırada Deniz Binbaşı arayarak Kurmay Başkan Serkan Polat'ın kendisini aradığını 'Tabur komutanınız tutuklandı. Gerekiyorsa silahlı çatışmaya girin, komutanınızı kurtarın' emrini verdiğini söyledi. Ben de kendisine 'komutanım bunlar kudurmuş ne yapmaya çalışıyorlar? Polisle mi çatışmaya gireceğiz. Yiyorsa gitsinler kendileri kurtarsın ben gidiyorum' dedim. Ardından araç sürücüsüne verdiğim emirle kışlaya gittik."

Tüm sanıklarının savunmalarının alınmasının ardından bazı tanıklar dinlendi.

Duruşmada sanık avukatları, müvekkillerinin FETÖ ile bağlantısının olmadığını, asker olmaları nedeniyle kendilerine gelen emirleri uyguladıklarını öne sürerek, bu nedenle tahliye ve beraat talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına, haklarında adli kontrol şartı bulunanların da adli kontrol şartının devamına karar vererek duruşmayı erteledi.