Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında İstanbul Valiliğini işgal etmek isteyen 12’si tutuklu 14'ü rütbeli 90 askerin yargılandığı davanın duruşmasında tanık olarak ifade veren tutuklu sanık Kurmay Albay Sadık Cebeci, "Kara Kuvvetleri Komutanlığından arandım ve İstanbul'da belirlenen yerlere askeri unsurları sevk etmem emredildi. Emirler hızlı iletildiği için yazılı emir sormadım." dedi.

Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları karşısında oluşturulan binadaki salonda İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince görülen duruşmada 47. Motorlu Piyade Alay Komutanlığından İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve AK Parti İl Başkanlığına askeri birlik sevk eden Albay Cebeci, dinlendi.

Mahkeme Başkanın, "Burada vereceğiniz ifade aleyhinizde delil olarak, yargılandığınız dosyaya eklenecektir. Tanık olarak ifade vermek istiyor musunuz?" sorusuna tutuklu sanık Cebeci, "Evet. Tanıklık yapacağım." diye yanıt verdi.

Cebeci, emniyet ve savcılıkta verdiği ifadeleri kabul etmediğini söyleyerek savunmasına başladı.

"Yazılı emir sormadım"

Darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz günü alayın devir teslim töreni olduğunu anlatan Cebeci, "Üç haftadır hazırlandığımız alay devir teslim töreni iptal edilmişti. İstanbul genelinde terör eylemleri beklentisi olduğundan birliği hazır etmem istendi. Bu kapsamda, askerlere izin iptali yapmıştım. Kara Kuvvetleri Komutanlığından arandım ve İstanbul'da belirlenen yerlere askeri unsurları sevk etmem emredildi. Emirler hızlı iletildiği için yazılı emir sormadım. Bana yazılı emrin gönderileceği söylendi." diye konuştu.

Cebeci, 13 Temmuz'da yapılan "darbe toplantısı"na katıldığını ancak bunun Kolluk Kuvvetlerini Toplumsal Olaylarda Destekleme Timi (KOKTOD) kapsamında bilgilendirme toplantısı olduğunu bildiğini iddia etti.

Darbe girişiminden haberdar olmadığını öne süren Cebeci, "Harp Akademileri Komutanlığından öğrenci subayların geleceğini biliyordum. 13 Temmuz’da yapılan toplantıda Albay Muzaffer Düzenli bana söylemişti. Harp Okulundan gelen askerlerin gözlemci sıfatıyla yapılan KOKTOD faaliyetine katılacaktı." ifadelerini kullandı.

Whatsapp mesajlaşmaları hatırlatıldı

Duruşmada, ifadesini tamamlayan Cebeci'nin çapraz sorgusuna geçildi.

Bir sanık avukatı Cebeci'ye "Yurtta Sulh" adlı Whatsapp grubunda attığı, “Valilik birliği çıktı… Birlik yolda… Valilik direnmeye çalışıyor…" mesajlarını sordu.

Mesajları kendisinin attığını kabul eden Cebeci, "Daha önce Türk Silahlı Kuvvetlerinin operasyon yaptığı bölgelerde, komutanların kendi aralarında kurduğu bu tarz gruplar vardı, ben de görmüştüm. Ondan dolayı terör eylemi beklediği için kurulan bu grubu yadırgamadım. Zaten belli bir saatten sonra gruptaki yazışmaları takip etmedim." dedi.

Cebeci, yazışmaların KOKTOD kapsamında olduğunu savunarak "Ben o gruba dahil olmadım. Kara Kuvvetleri Komutanlığınca dahil ettirildim. Yazışmaların KOKTOG kapsamında olduğunu düşünüyordum. Birliği sevk ettiğim yere giden astlarımın aramasıyla kanunsuz bir durumun olduğunu anladım." şeklinde konuştu.

Bunun üzerine araya giren duruşma savcısının, "Siz terör eylemeleri vs işlerde yazışmalarınızı böyle mi yapıyorsunuz?" şeklindeki sorusunu Cebeci, “Hayır. Genelde yazılı emir beklenir. Burada durum acildi." diye cevapladı.

"Düzenlemeden haberim var"

Başka bir sanık avukatı ise Cebeci’ye 23 Haziran 2016’da kabul edilen "6722 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un 12. maddesini hatırlattı.

Cebeci, bu yasal düzenlemeyi bildiğini belirterek, "Yasal düzenlemeden haberim var. Zaten bu düzenleme kapsamına KOKTOD birliğini ilgili yerlere sevk ettik." ifadelerini kullandı.

Duruşmada, sanık ve avukatlarının talepleri alınıyor.