Türkiye İstatistik Kurumu'ndan alınan Mart 2016 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2 bin 253 TL olarak belirlendi. 4 kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 4 bin 588 TL olarak tespit edildi.

4 kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre yüzde 0,44 oranında azaldığı görüldü. Çalışan tek kişinin açlık sınırı da bir önceki aya göre yüzde 0,14 oranında azalarak bin 737 TL oldu. Türkiye'de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2016 yılı Mart ayında bin 765 TL olacağın tahmin edildi. Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcama günlük 35,88 TL oldu.

Mart 2016 itibarı ile ortalama 2 bin 575 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının yüzde 41,79'unu oluşturduğu tespit edildi. Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde 689,63 TL olarak belirlenen kira gideri ise Mart 2016 ortalama maaşının yüzd e26,78'ine denk geliyor. Buna göre bir memur, ortalama maaşının yüzde 68,57'sini yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda. Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının yüzde 31,43'ü kalıyor. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Mart 2016 maaşından geriye yalnızca 809,35 TL kaldı.

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Genel Başkan İsmail Koncuk, ortalama maaş ile geçinen bir memurun gıda ve kira harcamalarından sonra elinde 809 lira kaldığını belirterek, "Bu memur elinde kalan 809 lira ile diğer ihtiyaçlarını nasıl karşılayacak?" diye sordu. Geçtiğimiz ay içerisinde gıda, ulaşım, giyim ve spor harcamalarının düştüğünü vurgulayan Genel Başkan buna karşın ısınma, sağlık, kira, temizlik gibi diğer ihtiyaçların zamlanmaya devam ettiğini hatırlattı. İki aydan beri enflasyon düşüş eğiliminde olmasına rağmen, yeterli maaş zammı alamayan memurların geçim sıkıntısı çekmeye devam ettiğini aktaran Koncuk, "Şubat ve mart aylarında enflasyondaki toplam düşüş yüzde 0.06 olmuşken asgari geçimdeki artış yüzde 0.94 olmuştur. Dolaysıyla, enflasyon düşmüş gibi görünse de zorunlu harcama kalemlerindeki genel artış devam etmektedir." dedi.