Bu yazıda biraz ekonomi ile ilgili gelişmeleri okuyucuların bilgisine sunmaya gayret edeceğiz.

GSYİH yılın ilk çeyreğinde yüzde 3,2 büyümüştür. Büyüme oranı yavaşlamıştır. Yılın ilk çeyreğinde iç talep durma noktasına gelmiş, büyüme net dış talepten gelmiştir. Yılın ikinci çeyreği birinci çeyrekten çok farklı değildir.

Yılın ilk çeyreğinde kapasite kullanım oranı geçen yıla göre değişmezken, ikinci çeyrekte geçen yılın 0,9 puan altında gerçekleşmiştir. Yılın ilk çeyreğinde geçen yıla göre ortalama yüzde 3 düşen reel kesim güven endeksi, yılın ikinci çeyreğinde yıllık yüzde 4,3 gerilemiştir.

Dahilde alınan katma değer vergisi, özel tüketim vergisi ve ithalde alınan katma değer vergisi toplamı yılın ilk çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 6,1 artmışken, yılın ikinci çeyreğinde geçen yıla göre sadece yüzde 0,1 artmıştır. Haziran ayında vergi gelirleri % 11 oranında gerilemiştir. Yine Haziran ayında bütçe giderleri ise % 32 oranında artmıştır.

2011 yılında Haziran ayında 3,1 milyar TL fazla veren bütçe bu yıl 6,3 milyar TL açık vermiştir. Aynı dönemde, personel gideri %36 artmış, mal ve hizmet alımları %12 azalmış, cari transferler % 51 oranında artmıştır. Dahilde alınan katma değer vergisi % 4 oranında azalmıştır.

Ocak-Haziran döneminde vergi gelirleri artışı % 7 düzeyindedir. Bu oran yıllık enflasyonu dikkate aldığımızda reel olarak bir artış olmadığını ortaya koymaktadır. Ocak-Haziran döneminde Kurumlar vergisi % 3,8 oranında artmıştır. Dahilde alınan KDV artışı %1,7, ithalde alınan KDV binde 3 oranında artmıştır.

Bütçe bir ayda övünülecek halden dövünülecek hale gelmiştir.

Sosyal güvenlik hala kara delik olarak devam ettiği ve kamu kurumlarının ek ödenek beklenmemesi gerektiği hükümet düzeyinde ifade ediliyor.

İşsizlerin yüzde 75'i yakın dönem işsizdir. Bunun % 75'i bir yıldan az süredir işsizdir. Gençlerin % 31'ne çalışmakta ne de okula devam etmektedir. OECD'deki çalışma çağındaki nüfusun ortalama yüzde 70,6'sı bir işte çalışmaktadır. Bu oran Türkiye'de yüzde 53,8 olmuştur.

TİM verilerine göre 01-31 Temmuz arası toplam ihracat geçen yıla göre yüzde 5,5 oranında azalmıştır.

Büyük firmaların performansı ekonominin gerisinden gitmektedir. Büyük sanayi firmaları ekonominin küçüldüğünde karları artıyor. Ekonomi hızla büyürken karlılık aynı oranda artmıyor. Bunların verimlilikleri yetersiz ve borçlulukları yüksek. Yabancıların ise cirodan payları azalıyor buna mukabil karlar artıyor. 500 büyük sanayi kuruluşunda borçlar artıyor. Karlar düşüyor. Mali yapıdaki bozulma bununla ilgili.

Temmuz ayı kapasite kullanım oranı ve ihracat verileri ise şu an için çok parlak gözükmüyor. Özellikle, yılın ilk yarısında büyümenin motoru konumundaki dış talepteki azalış dikkat çekici durumdadır.

Bütün bunlar ekonominin nereye gittiğini yeterince gösteriyor. Avrupa çok kötü demek problemi çözmüyor.