ABD ve  Güney Kore,  Kuzey Kore'nin yeni bir orta menzilli balistik füze denemesi yaptığını duyurdu.  Güney Kore Savunma Bakanlığı Sinpo limanından  Japon Denizi'ne doğru fırlatılan füzenin yaklaşık 60 km yol katettiğini ve denize düştüğünü açıkladı.

ABD'nin Pasifik Kuvvetler Komutanlığı da yerel saatle 11.42'de fırlatılan füzenin 'orta ölçekli KN-15 tipi balistik füze' olduğunu belirtti. ABD  Kuzey Amerika Uzay Savunma Komutanlığı da (NORAD) söz konusu füzenin  Amerika kıtasını tehdit etmediği bilgisini paylaştı.

'SÖYLEYECEK BAŞKA SÖZÜMÜZ YOK'

Japonya füze denemesini 'provokatif' olarak nitelerken, denemeyi kınayan  Güney Kore bunun ' Birleşmiş Milletler (BM) ile uluslararası toplumun ve  Kore Yarımadası'nın barış ve güvenliğine açık bir meydan okuma' olduğunu açıkladı. Ancak ABD Dışişleri'nden gelen 23 kelimelik kısa açıklama şaşırttı. Dışişleri Bakanı  Rex Tillerson'ın açıklamasında " Kuzey Kore bir diğer orta menzilli balistik füze fırlattı. ABD  Kuzey Kore hakkında yeteri kadar konuştu. Söyleyecek başka sözümüz yok" dendi.

"OBAMA DAHA GÜÇLÜ ŞEKİLDE KINIYORDU"

Gözlemciler 'Yorum yok' açıklamasının genellikle konuşulmak istenmeyen konulara verilen bir yanıt ya da konu hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulduğunda yapılan bir açıklama olduğunu belirterek, Tillerson'ın diplomatik gelenekten uzaklaştığını vurguladı. Zira eski Başkan  Barack Obama döneminde  Kuzey Kore'nin benzer faaliyetleri  Beyaz Saray tarafından güçlü şekilde kınanıyordu.

Kuzey  Kore lideri Kim Jong-un liderliğindeki yönetim geçen ay  Japon Denizi'ne 4 adet balistik füze fırlatmış, bunlardan 3'ü  Japonya'nın münhasır ekonomik bölgesine düşmüştü.