AKP'nin Hesabı, Kitabı Yok

 

AKP’nin oluşturduğu Hükümetin sözcüsü TBMM’nde torba yasa teklifi görüşmelerini muhalefetin özellikle de MHP’nin engellediğine yönelik açıklamalarda bulunuyor.

Daha sonra da Torba Yasa Teklifinde nelerin olduğunu sayıyor. Kamuoyu önünde MHP’yi mahkum etmeye çalışıyor.

Çok detaya girmeyeceğim. Ancak, torba yasa diye adlandırılan olay AKP döneminde sık kullanılan bir uygulama haline geldi.

Muhalefetin söylediklerini, önerilerini hiç dikkate almadan, iktidar milletvekillerinin katkı sağlamalarına bile ihtiyaç duymayan milletvekillerini tatile gitmeden teklifi veya tasarıyı bir an önce yasalaştırmaya çalışan bir iktidar.

Yasa yapma tekniğini, mevzuatını, hukuku dikkate almayan bir kanun yapım süreci. İktidarın alışa geldiği bir uygulama. Bu uygulamanın AKP açısından ihtiyaç haline gelmesinin nedenleri nelerdir?

Birincisi, AKP’nin Hükümeti bu kadar problemi biriktirmiş çözememiş.

İkincisi, AKP’nin anayasaya aykırı tasarı ve teklifleri muhalefetin ikazlarını dikkate almadan yanlış olduğunu bile bile yasalaştırmış.

Bir diğer husus, tasarı hazırlama kurallarına uyulmuyor ve bu kurallara aykırı bir yöntem izleniyor. En önemli problem nedir derseniz, AKP’nin olayı nasıl karmakarışık hale getirip çözülmez bir şekle soktuğunun anlaşılmasındaki güçlük.

AKP aynı konuyu çok kısa bir süre içinde defalarca tasarı ve teklif olarak getirip tekrar tekrar düzeltiyor. Bu yapılan işlerin yanlış olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Bunun adı da beceriksizlik.

Peki başka husus var mı diyeceksiniz. Var. Hükümetin bürokrasiyi zorladığı hususlar var. Bürokrasiyi ise sonra problem olmasın diye tasarıların içine kendilerini sorumluluktan kurtaracak hükümleri yerleştiriyorlar. Son zamanlarda Hükümet üyeleri de bunu yapmaya başladı.

Başka ne var diyeceksiniz. Mesela, Tasarı da Hükümetin görüş vereceğine dair hüküm var. Ancak, görüşün olumlu olup olmaması önemli değil. Yetkiyi bir başka kurula veriyor. Oraya görüş bildirirken benim dediğim gibi olsun demekten de kaçıyor. Hükümet kendine de güvenemiyor

Tasarılarda hesap yok. Kitap da yok. Üstelik bunlar zorunlu olan etki analizleri de yok. Tasarının mali ve ekonomik etkileri bilinmiyor.

Yukarıdaki anlattıklarımızın bilinmesine rağmen, AKP iktidarının beceriksizliğinin sebebini muhalefetin engellemesine bağlamak AKP iktidarının idrak probleminin bir sonucudur diye düşünüyorum.