DIŞ POLİTİKA

Erdoğan: Bu sorunun faili Amerika Birleşik Devletleri'nin ta kendisidir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Birileri de kıskanacaktır, onu da söyleyeyim, özellikle Türkiye-Sırbistan yakınlaşmasını iyi görmeyenler olacaktır. Ama bizim onların inadına dayanışmamızı artırmamız lazım. Onlara kalsa aç kalsan, 'niye aç kaldın' demezler, 'gelip destek verelim' demezler. Kendi başının çaresine kendin bakacaksın." dedi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Erdoğan, Sırbistan Sarayı'nda başbaşa ve heyetlerarası görüşmelere katıldı.

İki ülke arasında bazı anlaşmaların imza töreni sonrasında iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vucic ile gerek ikili gerekse heyetlerarası görüşmeleri verimli bir şekilde tamamladıklarını belirterek, toplantı sonrasında onuruna verilecek yemeğe heyetiyle katılacaklarını, Sırbistan mutfağını tatma imkanı bulacaklarını, ardından da iş adamlarıyla bir araya geleceklerini söyledi.

İş adamlarının bir kısmının Sırbistan'da faaliyet gösterdiklerini, bir kısmının da ziyareti çerçevesinde Sırbistan'a geldiklerini belirten Erdoğan, bundan sonraki süreçte bu iş adamlarının ülkeye yatırım yapmaya aday olduklarını dile getirdi.

Erdoğan, bu kişilerin kendilerini gerek Türkiye'de gerekse de uluslararası camiada ispatladıklarını vurgulayarak, "Kimilerine Türk Exim Bank'ın da vereceği destekle burada atacakları adımlar, yapacakları yatırımlar inanıyorum ki Sırbistan'ın kalkınmasında çok daha farklı bir yer tutacak." diye konuştu.

- "Ticaret hacmini artırmamız mümkün"

İki ülke arasındaki ticaret hacminin şu an itibarıyla istenilen noktada bulunmadığına dikkati çeken Erdoğan, "870 milyon dolarlık bir ticaret hacmine sahibiz. Görünen o ki yıl sonuna kadar bu, bir milyar doları aşacak fakat bu da yeterli değil. Burada en kısa zamanda bunu 3-5 milyar dolara çıkarma şansımız var. Zira Türkiye ve Sırbistan'ın şu anda toplam nüfusu 87 milyonun üzerinde. Bu nüfusun daha da artacağını düşünerek bu ticaret hacmini artırmamız mümkün." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yatırımların önemine işaret ederek altyapı ve üstyapıyı ülkelerin olmazsa olmazı gördüklerini vurguladı.

Köprülerin, tünellerin, yüksek hızlı trenlerin eskiden Türkiye'de çok bulunmadığını ama şimdi sayısının arttığını belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"79 senede 6 bin 100 kilometre bölünmüş yolumuz vardı, 15 senede bunun üzerine 19 bin kilometre bölünmüş yol ilave ettik. Ama bununla birlikte kaza riskleri ciddi manada azaldı. Kaza riskinin azalması yanında da karayolu taşımacılığındaki aktivite de artmaya başladı. 25 havalimanımız varken bu rakam 57 oldu. Bu havalimanlarının oluşu sebebiyle de artık havayolunu halkın yolu haline getirdik. Lüks otobüslerin taşımacılık fiyatıyla neredeyse uçakların taşıma fiyatları aynı noktaya geldi. Böyle olunca vatandaş ister istemez uçakları tercih eder hale geldi.

Şu anda Türk Hava Yolları, dünyada en çok destinasyona uçan havayolları olmuştur, dünyada bir numaradadır. Geldiğimiz zaman sadece devletin Türk Hava Yolları vardı ama şimdi özel sektörün de olmasına rağmen böyle bir imkanı yakalamıştır. Örneğin bu yıl bütün bu imkanlara rağmen yöneticilikteki başarıları sebebiyle öyle zannediyorum karlılıkta da çok iyi bir konuma gelecektir."

- "Türkiye-Sırbistan ilişkilerini çok farklı bir konuma taşımıştır"

Türkiye'nin, bütün bu konularda birikimlerini Sırbistan ile paylaşacağına işaret eden Erdoğan, "Özellikle değerli dostumla ilk tanıştığım günden bu yana, tabii yıllar geçti, değerli dostumda hakikaten bu ufku görmüştüm. Şimdi de Cumhurbaşkanı olarak Sırbistan'da bulunmuş olması Türkiye-Sırbistan ilişkilerini çok farklı bir konuma taşımıştır." dedi.

Erdoğan, bunun sonucu olarak bugün Sırbistan ile 12 anlaşma imzaladıklarını, yarın da Novi Pazar'da 4 tane daha anlaşma imzalayacakların bildirdi.

İlgili bakanların bir yıl boyunca çalışacaklarını anlatan Erdoğan, bir yıl Sırbistan'da bir yıl Türkiye'de cumhurbaşkanları riyasetinde toplanmak suretiyle son bir yılda ne yapıldığını, bundan sonraki yıl ise ne yapılacağını aralarında müzakere edeceklerini dile getirdi.

Erdoğan, yola çıkarken eğitim, sağlık, adalet ve emniyet olarak dört temel hedeflerinin bulunduğunu söylediklerini hatırlatarak, bu dört temel hedefin üzerine Türkiye'yi inşa ettiklerini ifade etti.

Türkiye'de ulaşım, enerji, orman ve su işleri alanlarında ciddi başarılar yakalandığını, bunlarla beraber dış politikadaki gelişmelerin de ciddi mahsuller verdiğini aktaran Erdoğan, şöyle konuştu:

"Fakat birileri de kıskanacaktır, onu da söyleyeyim, şu anda burada çok geniş bir basın katılımı görüyorum. Özellikle Türkiye-Sırbistan yakınlaşmasını iyi görmeyenler olacaktır. Ama bizim onların inadına dayanışmamızı artırmamız lazım. Onlara kalsa aç kalsan, 'niye aç kaldın' demelzer, 'gelip destek verelim' demezler. Kendi başının çaresine kendin bakacaksın. Biz de işte o günlerden bugünlere geldik. O dönemleri yaşamış bir ülke olarak şimdi de Sırbistan ile biz adeta, Balkanların tümünde de bazı olumsuz gelişmeleri çözmek için adımlar atacağız, atıyoruz.    

Bu konuda da 'Acaba şu ne der, bu ne der?', bunlara bakmayacağız, biz yolumuza bakacağız. Örneğin Belgrad-Saraybosna yolunu süratle yapmamız lazım. Niye? Benim hep bir sözüm var. İki şey; yol medeniyettir, su medeniyettir. Yolu ve suyu olmayan bir ülke 'Ben medeniyim.' diyemez. Biz adeta susuzluk içinde yüzüyorduk. Ama şu anda 2040'a kadar bu noktada adımlarımızı atmış bir ülkeyiz." 

Erdoğan, kaplıcaların sağlık turizminin en önemi unsurları olduğuna değinerek, "Türkiye'nin sağlık noktasındaki gücü çok çok iyi. Bunları birleştirmemiz lazım. Sağlık turizmiyle ilgili bizim de kaplıcalarımız gayet iyi bir konumda ama özellikle hijyen ve tanıtım noktasında da çok ciddi çalışmalar yapmak suretiyle turizmde, sağlık turizmini de öne çıkartarak bence buradan çok ciddi kaynaklar Sırbistan da elde edebilir. Bu adımları atmamız lazım." ifadelerini kullandı.

Eğitim ve kültür alanında da iki ülke arasında iş birliklerinin yapılacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Serbest Ticaret Anlaşması'nın revize edilmesini önemsediklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass'ın veda ziyaretlerinde bulunduğunu belirterek, "Bu büyükelçinin, gerek bakanlarımız gerek parlamento başkanımız ve gerekse şahsım, veda ziyaretini de kabul etmedik, kabul etmiyoruz. Çünkü onu Amerika Birleşik Devletleri'nin Türkiye'deki bir temsilcisi olarak da görmüyoruz." dedi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Erdoğan, Sırbistan Sarayı'nda başbaşa ve heyetlerarası görüşmelere katıldı.

İki ülke arasında bazı anlaşmaların imza töreni sonrasında iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'de darbe teşebbüsünde bulunan FETÖ ile mücadelede Cumhurbaşkanı Vucic'in daha ilk andan itibaren açıkladığı ve sürdürdüğü desteği unutmayacağını belirterek, bundan dolayı kendisine teşekkür etti.

Terör örgütlerine karşı uluslararası iş birliği, mutabakatın çok büyük önem arz ettiğini belirten Erdoğan, bu alanda yapılacak iş birliklerinin ülkelerin refahını, huzurunu sağlayacağını ifade etti.

"İç barışımızı, terörle mücadeledeki dayanışmaya, özellikle buradaki dayanışmayla yürütmeliyiz ve bu uluslararası mutabakat çok büyük önem arz ediyor." diyen Erdoğan, Tükriye-Sırbistan arasındaki gerek ticari, gerek ekonomik, askeri, savunma sanayi, kültür alanlarındaki iş birliğinin büyük önem arz ettiğini dile getirdi.

Türkiye-Sırbistan arasındaki dayanışmanın güçlenerek artacağına inandığını söyleyen Erdoğan, bugünkü imzalarla geleceğe yönelik çok ciddi temellerin atıldığına inandığını kaydetti.

- "Bu sorunun faili Amerika Birleşik Devletleri'nin ta kendisidir"

Erdoğan, konuşmasının ardından soruları da cevapladı. 

Türkiye ile ABD arasında vize işlemlerinin askıya alınmasına ilişkin gelişmeler doğrultusunda, gelecek günlerde nasıl bir yol haritasının izleneceğine yönelik soru üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"Öncelikle şunu söyleyeyim, bu sorunu biz başlatmadık. Bu sorunun faili Amerika Birleşik Devletleri'nin ta kendisidir ve üst düzey yöneticilerin, özellikle Dışişleri Bakanımızla herhangi bir görüşme yapmaması yadırgadığım bir konudur. Ankara'daki bir büyükelçinin kalkıp da böyle bir karar alması, daha sonra da 'Ben bunu devletim adına aldım' gibi bir ifadeyi kullanması düşündürücüdür. Eğer durum böyleyse o zaman zaten Amerika'daki üst düzey yönetimlerle bizim konuşacak hiçbir şeyimiz yok. Ama durum böyle değil de büyükelçi bunu kendi kafasından aldıysa o zaman Amerikan üst yönetiminin bu büyükelçiyi orada bir dakika tutmaması gerekir. Sen 'Türkiye-Amerika ilişkilerini nasıl bozarsın, sana böyle bir yetkiyi kim verdi?' demeleri gerekir. Benim büyükelçim böyle bir şey yapsa biz orada onu bir saat tutmayız."

Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti yargısının, ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'nda çalışan bir kişi için aldığı bir kararının bulunduğunu anımsatarak, FETÖ ile ilgili diplomatik hiçbir yetkisi olmayan, Amerikan Konsolosluğunda çalışan bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının, bu tür FETÖ ile ilişkilerinin Türk polisi tarafından tespit edildiğini ve bunun da belgelendirilerek yargıyla paylaşıldığını anlattı.

Bunun neticesinde de söz konusu kişinin önce gözaltına alındığını ve sonra yargılanmak suretiyle tutuklandığını anımsatan Erdoğan, bu kişi tutuklandıktan sonra içeride, ikinci bir kişinin daha aynen bu noktada olduğunun bildirildiğini dile getirdi. 

- "Bu ajanlar Amerikan Başkonsolosluğu'na nasıl sızdı"

Bütün bunların, ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'nda bir şeylerin döndüğünü gösterdiğini söyleyen Erdoğan, şunları kaydetti:

"Amerika'nın burada bir defa bir şeyi değerlendirmesi lazım. Bu ajanlar Amerikan Başkonsolosluğu'na nasıl sızdı? Eğer bu ajanlar Amerikan Başkonsolosluğu'na sızmadıysa o zaman bunları buraya kim soktu? Bunların üzerinde durulması lazım. Hiçbir devlet, kendisini içeriden tehdit edecek olan bu tür ajanlara müsaade etmez. Türkiye Cumhuriyeti de bir kabile değildir. Asırlara varan Türkiye Cumhuriyeti'nin bir devlet deneyimi, bir devlet tecrübesi vardır. Dolayısıyla böyle bir şeye bizim müsaade etmemiz mümkün değildir. Nitekim veda ziyaretlerinde bulunuyor bu büyükelçi ve şu anda da bu büyükelçinin, gerek bakanlarımız gerek parlamento başkanımız ve gerekse şahsım, veda ziyaretini de kabul etmedik, kabul etmiyoruz. Çünkü onu Amerika Birleşik Devletleri'nin Türkiye'deki bir temsilcisi olarak da görmüyoruz bunu da çok açıkça söyleyeyim."

- Türk Akımı Projesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir gazetecinin, "Ne zaman Türk Akımı Projesi gerçekleştirilecek? Sırbistan'ın Türkiye'ye gaz akımına bağlantısını destekleyecek misiniz?" soruları üzerine, "Türk Akımı, Rusya Federasyonu ile gerçekleştirdiğimiz bir proje. Bu proje Avrupa Birliği'nin TANAP projesini gerçekleştirememesinin ardından ortaya çıkan bir kararlı proje ve şu anda bu proje inşaası devam ediyor. Bildiğiniz gibi Karadeniz'den Türkiye'ye geçen bu proje, kara tarafında da bizim topraklarımızdan devam edecek ve Avrupa'ya açılacak." diye konuştu.

İki ülke enerji bakanlarının bugün yaptıkları görüşmeler gibi aynı şekilde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le de görüşme sürecinin devam ettiğini belirten Erdoğan, "En kısa zamanda tabii Sırbistan gibi dostlarımıza yenilenebilir enerji konusundaki bu doğalgazın ulaşması bizim temennimizdir. Süratle bunun ulaşmasını arzu ederiz, isteriz. Bunların da ben Sayın Putin'in de bu konuda olumsuz düşüneceğine inanmıyorum. Onun da olumlu yaklaşacağını düşünüyorum ve böylece kısa zamanda Sırbistan'a doğalgaz ulaşmış olur ve bu sorun böylece çözülmüş olur." temennisinde bulundu.

Erdoğan, "Novi Pazar'a hangi mesajlarla gidiyorsunuz? Gıda ürünlerinin dışında başka Türkiye'den gelen ürünleri bekleyebilir miyiz?" şeklindeki soru üzerine ise bu konuda şu anda bir sıkıntı yaşanmadığını söyledi.

Novi Pazar'ı özellikle Sırbistan içerisindeki birlik, beraberliğe ve Türkiye'nin Sırbistan ile olan ilişkilerinde bir köprü rolü olabilecek bir yer olarak gördüklerini dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Oradaki kardeşlerimize Sırbistan'ın birliği, beraberliği, dayanışması noktasındaki rollerini hatırlatacağız ve bu rolün gereği olarak da yarın değerli dostum Vucic'le oraya gidiyoruz. Orada bu mesajları tüm Novi Pazar halkına vereceğiz. Hiçbir zaman etnik milliyetçilikten yana olmadığımızı, özellikle ülkenin bütünlüğünü korumaya yönelik bir adımın atılmasının gereğini onlara hatırlatmak suretiyle, Sırbistan'daki bu gerçeği oradaki dostlarımızla, kardeşlerimizle paylaşmanın gayreti içerisinde olacağız."

Ayrıca, Belgrad-Sarayova yoluyla ilgili olarak müjdeyi Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic'le vereceklerini ifade eden Erdoğan, yapılacak bu yoldan Novi Pazar'ın da nasibini alacağını ve ulaşım noktasındaki sıkıntılarının ciddi oranda aşılacağını düşündüğünü bildirdi.

- İlk kabine toplantısı havalimanında 

Erdoğan, Vucic'in kabineyi dün saat 00.00'da havalimanına getirdiğine değinerek, aslında ilk kabine toplantısının orada gerçekleştirildiğini ve bundan dolayı duyduğu mutluluğunu dile getirdi. Bunun aralarındaki muhabbetin derinliğinin bir göstergesi olduğunu ifade eden Erdoğan, 7 yıl önce Başbakanlık görevindeyken ülkeye geldiğini anımsattı. 

Sırbistan ziyaretinde 10 bakan ve çok geniş bir iş adamları topluluğunun da beraberinde geldiğine dikkati çeken Erdoğan, "İnanıyorum ki bu ziyaret çok farklı bir temel atma olacak. Bu hem siyasi hem de askeri, ticari, ekonomik, kültürel, turizm noktasında çok ciddi bir adım olacak. Hayırlı olsun diyorum." dedi.

- İki ülke arasında 12 anlaşma imzalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic tarafından "Türkiye-Sırbistan Yüksek Düzeyli İşbilriği Konseyinin Tesis Edilmesine İlişkin Ortak Bildiri" imzalandı.

Ayrıca Türkiye-Sırbistan arasında ilgili bakanlar da ekonomi, eğitim, kültür, restorasyon, orman ve su alanlarında 11 anlaşma daha imzaladı.

Buna göre, Yenilenmiş Serbest Ticaret Anlaşması, Golubac Türk Hamamı Resterasyonu Hakkında İş Birliği Anlaşması, ormancılık ve su alanında iş birliği anlaşmaları, turizm konusunda mutabakat zaptı, ulaştırma alanlarında iyi niyet mektubu, eğitim alanında iş birliği protokolü, Bayraklı Camisi'nin restorasyonu, Belgrad Osmanlı Vakıf Hamamı'nın restorasyonu hakkında iş birliğine yönelik mutabakat zaptı ve enerji alanında da iş birliği anlaşmaları imzalandı.