Osmanlı payitahtı Bursa'nın Nilüfer ilçesinin turistik Gölyazı Mahallesi'ne gelen yerli ve yabancı turistler, Uluabat Gölü'nde saltanat kayıklarıyla gezmenin keyfini yaşıyor.

Özellikle ilkbahar döneminde göl suyunun yükselip evlerin önüne kadar gelmesi sonucu oluşan görüntü dolayısıyla "Küçük Venedik" olarak nitelendirilen Gölyazı, yılın her döneminde ziyaret ediliyor.

Bölgeye gelen yerli ve yabancı turistler, Gölyazı Turizm Geliştirme Kooperatifi bünyesine kazandırılan 12, 15 ve 20'şer kişilik saltanat kayıklarıyla gölde gezinti yapıyor.

Kooperatif Başkanı Atilla Yılmaz, AA muhabirine, Kocaeli'de bir tersaneye yaptırılan 3 saltanat kayığı ile 2 iskelenin 350 bin liraya mal olduğunu söyledi.

Turist gezdirilen sandalların üyelere, saltanat kayıklarının ise kooperatife ait olduğunu dile getiren Yılmaz, şöyle konuştu:

"Saltanat kayıkları, özellikle Arap turistlerin ilgisini çok çekiyor. Kayıklarımızın Gölyazı'ya turizm anlamında çok büyük katkıları oldu. Sadece sandal turuna katılmak, saltanat kayığıyla bu güzelliklerimizi görmek için bile gelen ziyaretçilerimiz var. Osmanlı'dan günümüze kalan bu güzel mahallemizdeki güzellikleri herkesin görmesini istiyoruz. Bu güzelliklerin korunması, geliştirmesi ve turizmden daha fazla pay alabilmesi için büyüklerimizin desteğini bekliyoruz."

Hafta sonu günde 3 bin kişi saltanat kayıklarıyla geziyor

Kooperatifte görevli kaptan İrfan Liman da şimdiye kadar ziyaretçilere 41 küçük sandalla göl turu yaptırdıklarını ifade etti.

Bünyelerine kazandırdıkları 3 saltanat kayığıyla bu hizmeti bir üst kademeye taşıdıklarını anlatan Liman, "Bir defa saltanat kayığıyla tur atanlar, daha sonra yine geliyor. Sonra tanıdıklarına anlatıyorlar, onlar da geliyor. Kısacası her geçen gün daha fazla kişi geliyor." dedi.

Gölyazı'nın özellikle hafta sonları yoğun ziyaretçi ağırladığını belirten Liman, şunları kaydetti:

"Mahallemizin kıyısındaki iskelelerden yolcularımızı saltanat kayığına bindiriyoruz. Sonra da Gölyazı'nın etrafını komple dolaştırıyoruz, adanın etrafındaki kaleler ve surları gösteriyoruz. Biraz daha açıkta Kız Adası, onun etrafında da mahallemize has nilüfer çiçeklerimiz var, oraları geziyoruz. En son da ziyaretçilerimizi, aldığımız iskeleye bırakıyoruz. Yaklaşık yarım saat sürüyor bir turumuz. Saltanat kayıklarımızla günde 10-15 tur atıyoruz. Hedefimiz bunu 50 tura çıkmak."

Hafta sonlarında sadece saltanat kayıklarıyla günde 3 bin kişiyi gezdirdiklerini dile getiren Liman, "Ufak sandallar zaten hiç durmuyor, onlarla sayı çok daha yukarılara taşınıyor." diye konuştu.

Tura katılan Emre Yılmaz ise çok güzel bir gezi yaptıklarını belirterek, "Saltanat kayıkları gerçekten Gölyazı'nın kalitesine, değerine değer katmış. Herkese tavsiye ediyorum." ifadelerini kullandı.

Mustafa Cihanoğlu da saltanat kayıklarının kendilerine güzel bir gezi imkanı sunduğunu kaydetti.