Şehirlerin çevresinde yer alan ‘Toplu Konut' evleri. Bir cami, birkaç okul, market ve dükkânlar için tasarlanmış yatay bir bina, bir iki park... Pekâlâ, olması gereken yalnızca bu mudur? Asla...

Ülkemizde yıllardır oluşturulamayan şehirleşme standardının devlet eliyle tescili Toki'lerdir. Binalar estetikten, tarzdan son derece uzaktır. İç ve dış yapıda kullanılan malzemenin kötülüğü ise ilk Toki ziyaretinizde size ‘hoş geldin' deyiverir. Samsun'daki sel felaketinin ardından daha net görüldü ki buralar mühendislik hatalarıyla dolu. Yani kalitesizlik yalnızca malzemede değil.

Samsun'daki felaketin ardından kamuoyunda sıcak tutulacak ciddi bir gündemdir aslında Tokiler. (bu arada acılı ailelere başsağlığı ve sabır diliyorum) Sel geldi geçti, asıl felaketler Tokilerdir. Eleştiri sebeplerimi de madde madde sıralayım;

1-) Toki müracaatlarında AKP teşkilatlarının ciddi tasarrufu olmuş, orta ve alt gelir seviyesine dâhil olmayan birçok ‘iktidar zobusu' buraları sömürmüştür. (şöyle ki, Toki'lerde evler, ekseri kiraya veriliyor. Yani buradan konut alan adamın bir veya daha fazla evi var. Toki'den de ev alıyor, aylık -misal- Toki'ye 400 TL ödemesi varsa 400-500 TL gibi bir meblağa da kiraya veriyor. Kendi kendini ödeyen bu ev sahibi olma sisteminin fakir fukarayla çok da alakası yok.)

2-)Kullanılan malzeme ve mühendislik hataları tam anlamıyla iş bilmezliktir yahut bir sömürü düzeninin zeminidir buralar.

3-)Estetikten çok uzak binalar yapan Toki, önümüzdeki 50 yılın da ‘çirkin şehir fotoğrafını' garanti altına almış oldu. Tabi mesele tek başına estetikten uzak olmak da değil. Nerede bu binaların kapalı otoparkı, havuzu, genel bir spor kompleksi, sosyal salonu... Bunlar bu millete lüks mü? Alınan paraları  iyi bir hesap edin bir de.

4-)Buralarda yapılan okul ve camilerin uçan çatı listesini özellikle çıkarmaya gerek yok zaten, bu durum hemen her yerde rastladığımız bir Toki geleneği. Uçan çatılar sonra yeniden takıldı. Sıvası dökülen duvarlar yeniden sıvandı. Uydurma kapılara da çözüm bulundu ama çözüm bulunamayacak olan şu okul ve cami çizimleri. Bari şu okul ve camileri gelenekteki estetiğe uygun yapsaydınız. Başka bir milletin tarzı gibi duruyor, bilmem farkettiniz mi?

5-)Toki açılışları neden başbakan cenaplarının siyasi şovuna dönüştürüldü? Buraları Başbakanlık mı yaptırıyor, AKP Genel Merkezi mi? (Başbakanlık yaptırıyor, AKP Genel Merkezi satıyor da denilebilir)

6-)Devlet eliyle yapılan bu müteahhitlik faaliyeti ,bu sektörde iş yapan işveren ve işçimize bir kazık değil midir?

7-)Örnek ve modern şehirlerin inşası noktasında model olabilecek olan bu Toki sitelerinin birçok alt yapı çalışması, Toki ile yerel belediyeler arasında ihtilaf konusu olmuştur. Vatandaş da fevkalade mağdurdur tabi.

8-)Son olarak bir tavsiyede bulunayım, bu sitelere milli, kültürel, manevi dinamiklerimizle alakalı isimler konulsun. Toki ne? Ne ola yani... Ayrıca Toki girişlerine bir de tabela tavsiyem olacak; Allah Korusun...

Selametle...